reklama

Šanca pre 486 učiteľov na lepšie platenú prácu, alebo...

Dovolím si malú prognózu: daň z ruskej ropy neprejde, lebo ekonomické záujmy (Slovnaft, MOL) sú silnejšie ako Matovič.

Šanca pre 486 učiteľov na lepšie platenú prácu, alebo...
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Daňový bonus neprejde, lebo lobistické záujmy (blížia sa komunálne voľby a starostovia a primátori si nenechajú teraz zobrať 500 mil. eur) sú silnejšie ako Matovič. Mimochodom, je úsmevné keď chce štrajkovať občianske združenie (ZMOS). Fakt si neviem predstaviť  ako by vyzeral štrajk samosprávy? Asi mám slabú fantáziu.

Čo ale prejde, budú krúžky deťom, lebo učitelia vždy boli a stále sú na chvoste záujmu. Nemajú ani ekonomický ani lobistický (rozumej mocenský) výtlak. A preto len veľmi málo vo verejnej diskusii zaznievajú argumenty o zmysluplnosti a efektívnosti vynaložených miliónov na krúžky. Spomeniem len jeden: zabezpečenie krúžkov si vyžiada prijatie 486 nových zamestnancov Ministerstva financií a 10 miliónov eur na materiálno – technické zabezpečenie finančnej správy (rozumej apka).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takže milí učitelia, máte dve možnosti (vždy máte minimálne dve možnosti):

1.       Pre  486 z vás je tu nová pracovná pozícia, o ktorú sa môžete uchádzať. Máte na túto kontrolnú pozíciu všetky predpoklady a určite bude viac finančne ohodnotená ako vaša súčasná pozícia učiteľa.

2.       Zaujať jasný a jednotný občiansky postoj a zabrániť schváleniu nevyhovujúceho zákona.

Aké sú možnosti v druhom prípade? Malé, ale ak sa nevyužijú, ostane len tretia možnosť, často využívaná: vzájomne sa posťažovať kolegom v kabinete počas prestávky.

Zaujať postoj znamená konať. V tomto štádiu schvaľovania zákona môže občan osloviť poslancov a presvedčiť ich, že prijatie takéhoto zákona je viac škodlivé ako prínosné A že, ak ja ten balík peňazí skutočne k dispozícii, tak sa dá využiť zmysluplnejšie a efektívnejšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak to nevyjde, ešte je tu posledná možnosť ako môžu aktívni občania zvrátiť prijatie nepriaznivého zákona. Musia presvedčiť prezidentku aby vrátila zákon na opätovné prerokovanie v parlamente.

Naivné a neúčinné? Možno, ale poctivé.

Musíme neustále opakovať a zdôrazňovať, že nie občan tu je pre štát, ale štát pre občana. Zmyslom života človeka nie je to, aby dodržiaval zákony, platil dane a na slovo poslúchal policajtov a úradníkov. Naopak, zákon a celý štátny aparát existujú len preto, aby umožnili ľudom žiť svoje životy jednoduchšie a lepšie. Záleží len na nás, čo si vyberieme.

Juraj Droppa

Juraj Droppa

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  35x

som zriaďovateľ súkromnej základnej školy Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu