reklama

Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí

Tieto triky vedia využiť všetci.

Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
Písmo: A- | A+
Diskusia  (131)

Je naozaj zložité zdaňovať bohatých

Politici často ukazujú tých bohatých ako nepriateľov. Nastavujú im vysoké dane. Tvária sa, že čím vyššie dane nastavia, tým viac bojujú proti bohatým. Neverejné tajomstvo je:

Bohatých ľudí nemožno zdaniť vysokými daňami

Bohatý človek má veľa možností ako optimalizovať dane. Môže si vybrať, v akej krajine bude podnikať a aký daňový systém štátu si vyberie. Má k dispozícii právnikov, účtovníkov aj poradcov. Ak má výrazný vplyv, dokáže ohnúť zákony vo svoj prospech a vytvorí v nich daňové výnimky.

Väčšinou platí:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zákony proti bohatým často zasiahnu iba strednú vrstvu

Bohatých ľudí možno zdaniť vďaka nízkym a zaujímavým sadzbám štátnych daní

Slovenský štát má veľkú konkurenciu

Kedysi, počas kovidu, koloval sociálnymi sieťami obrázok

Slovenský štát je mimo prevádzky
Slovenský štát je mimo prevádzky (zdroj: Robert Ďurec)

Slovenský štát je mimo prevádzky. Použite iný štát.

Slovensko je v EÚ. Vďaka tomu mu konkurujú všetky štáty EÚ. Aj Slovák sa môže rozhodnúť, v ktorej krajine bude pracovať a podnikať. Nemusí chodiť ďaleko. Poľsko ponúka výhodné sadzby dane z príjmov pre firmy do 1 mil. €. Maďarsko sa vybralo cestou Európskeho daňového raja s 9% sadzbou dane z príjmov právnických osôb. Dokonca je tu štát, kde Slovák dokáže vybaviť väčšinu úradných vecí v Slovenčine, pričom dokáže podnikať aj na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najväčšia konkurencia Slovenského štátu je Český štát

Preto veľa Slovákov má Slovenskú aj Českú sro a daní tam, kde je mu to výhodnejšie.

Príklad:

Alza je jeden z najväčších eshopov podnikajúcich na Slovensku. Pre bežných ľudí predáva zo Slovenskej pobočky. Pre Slovenské firmy predáva tovar a služby z Českej pobočky bez DPH. Česká Alza dosiahla zisk 1 miliardu Českých korún. Koľko daní získa Česko a koľko Slovensko?

 

Lafferová krivka, alebo ako štát môže získať viac na daniach

Niektoré daňové princípy sú navonok zvláštne. Napríklad Lafferova krivka, ktorá ukazuje, koľko daní štát vyberie pri odlišných sadzbách daní

Lafferova krivka začína s 0% zdanením. Vtedy nik neplatí dane a preto príjem daní pre štát je tiež nula.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Laferova krivka končí so 100% zdanením. Vtedy nikto nechce platiť dane, pretože štát mu zoberie všetko. Preto podnikatelia a občania obchádzajú daňový systém a nedania. Príjem pre štát je tiež nula.

Na krivke je aj ideálny bod. Sadzba dane, pri ktorej väčšina podnikateľov či občanov chce platiť dane a štát vyberie najviac na daniach najviac peňazí.

Preto tu prichádza zvláštny paradox:

  • Ak štát zvýši daňovú sadzbu, môže vybrať menej na daniach

  • Ak štát zníži daňovú sadzbu, dokáže vybrať viac peňazí na daniach

Príklady sadzieb daní:

Daň z právnických osôb

  • Slovensko 21% (štandard)

  • Česko 19% (štandard)

  • Poľsko 19% (štandard)

  • Maďarsko 9% (štandard)

Daň z obchodovania na fin. trhoch (akcie, kryptomeny, fin. deriváty) pre fyzické osoby

  • Slovensko 33% až 39% (19 až 25% daň z príjmu a 14% zdravotné odvody)

  • Česko 15%

  • Poľsko 19%

Podľa mojich odhadov, Slovenské daňové sadzby pre fyzické osoby sú výrazne za ideálnym bodom a preto Slovenský štát dokáže získať väčší príjem z daní, pokiaľ zníži niektoré sadzby dane

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lafferova krivka
Lafferova krivka (zdroj: Fee.org)

Zdroj obrázku: https://fee.org/articles/paul-krugman-supply-side-economist/

Slovensko má naozaj zložitý daňový systém

Slovensky systém je úprimne nesystémovo postavený a veľmi neprehľadný. Pozrite si sami:

  • Zdanenie a odvody z obvyklého finančného majetku môžu byť od 19% do 39%.

  • Pri Slovenskej živnosti môžete dosiahnuť mieru zdanenia aj s odvodmi od 0% do 13%. Ak sa vám odvody zvýšia, môžete založiť sro alebo odísť do inej krajiny.

  • Zamestnanci zaplatia štátu na daniach a odvodoch od 40 do 50%, pričom často o tom ani nevedia (Rozdiel daní a odvodov medzi čistou a superhrubou mzdou).

  • Z tradingu (obchodovania na burze) sa platí 19%/25% daň a 14% zdravotné odvody. Zdanenie je približne 33% až 39%. Ak má obchodník zlý rok a veľké straty, štát mu dane nevráti. Slovensko tak úspešne vyhnalo obchodníkov na burze zo svojej krajiny.

  • Vďaka časovému testu dokážete po roku držby dosiahnuť oslobodenie od dane. Toto je jeden z mála dôvodov, prečo si zahraniční Slováci vyberajú slovenskú daňovú rezidenciu.

  • Obvyklá daň z dividend pre Slovákov z držby akcií je 7%. Vyššia sadzba z nespolupracujúceho štátu je až 35%. Doteraz som nestretol Slováka, ktorý zaplatil túto sadzbu. Táto sadzba je v praxi zbytočná a nemá žiadny prínos

  • Zdaniť výnos (dividendu) z ETF fondov môžete sadzbou 7%, 19% alebo 33% podľa toho, akého dobrého máte právnika, daniara, či účtovného poradcu, a akú sadzbu si obhájite pri daňovej kontrole.

Neprehľadné daňové priznanie 

  • Slovenské daňové priznanie (DP) k dani príjmov pre fyzické osoby typ B má krásnych 17 strán. Oproti tomu České daňové priznanie má 3 strany.

  • K niektorým častiam daňového priznania (napr. zdanenie investícii) nie sú návody ako ich vyplniť. Keď sme kontaktovali finančnú správu, aby nám poradili, každý z troch pracovníkov finančnej správy nám dal iný návod, ako vyplniť daňové priznanie, pričom vyšla aj odlišná výška zaplatenej dane aj odvodov

  • Niektorí klienti poprosili aj pracovníkov bánk, či by im pomohli s daňovým priznaním. Odpoveď niektorých pracovníkov bánk bola: Radšej to nepíšte do daňového priznania

Je krása v jednoduchom daňovom systéme

Je obrovská krása v jednoduchých a prehľadných zákonoch. Ten okamih, kedy si človek prečíta zákona a vie, čo má urobiť a ako zdaniť. Zákon, ktorý je zároveň samovysvetľujúci. Takéto zákony prinášajú pocit slobody a prinášajú lepšiu náladu. Preto aj vôľa ľudí mať chuť zdaniť je skrytá mena. Bolo by zaujímavé počuť vetu: Jednoduché ako Slovenské daňové zákony. A to sa dá vybudovať vďaka princípu jednoduchosti aj vôli zákonodárcov mať jednoduché zákony.

Jednoduchý daňový systém prináša aj ďalšie úspory:

Každá daňová kontrola stojí štát náklady. Preto jednoduché daňové zákony prinášajú aj iné možnosti úspor. Napríklad dane, ktoré podnikatelia zaplatia štátu dobrovoľne, sú výrazne výhodnejšie, ako dane, ktoré si štát vynúti zaplatiť príkazmi, kontrolami a hrozbou sankcií. Preto pri jednoduchšom daňovom systéme štát vyberať dane efektívnejšie, znížiť počet zamestnancov aj ľahšie vytvoriť systém na spracovanie a kontrolu výberu daní

Jednoduché daňové priznanie - Sen alebo realita?
Jednoduché daňové priznanie - Sen alebo realita?  (zdroj: Róbert Ďurec)

 

Slovensko už je daňový raj. Ale len pre majetných

Áno, čítate správne. Slovensko je daňový raj. Je však výhodný iba pre veľmi malú časť ľudí. Slovensko má daň z dividend vo výške 7%. Táto sadzba je výrazne pod obvyklou sadzbou EÚ (Obvyklá je 15%). Ku tomu Slováci majú špeciálnu výnimku – časový test s možnosťou oslobodenia od dane. Tušíte, pre koho je Slovensko daňový raj?

Založíte si firmu v daňovom raji (napríklad Cyprus, Malta, Bermudy). Využijete nižšiu sadzbu dane pre firmy v daňovom raji (obvykle v rozsahu 7 až 13%). A dividendy zo svojej firmy si vyplatíte sebe, iba so 7% zdanením dividendy. Zdaniť tak dokážete milióny.

Už tušíte, prečo veľké developerské skupiny majú pobočky na Cypre?

 

Ako zmeniť Slovensko na skutočný daňový raj?

Pri budovaní daňového raja si potrebujete položiť otázku:

Z kadiaľ zo zahraničia dokáže Slovensko získať dane navyše?

Obvyklé možnosti sú:

  • Nižšia daň pre právnické osoby

  • Nižšia DPH pre nákup ľudí zo zahraničia

  • Nižšie spotrebné dane oproti okolitým štátom

  • Zaujímavé výhody zdanenia finančného majetku súkromných osôb

Rovnica daňovej optimalizácie

Ako premýšľajú podnikatelia? Chcú čo najmenej peňazí vyhodiť von oknom. Preto premýšľajú štýlom:

Zaplatené náklady = Zaplatené dane + náklady na účtovníkov a poradcov

Vyspelejší podnikatelia poznajú túto rovnicu trošku inak:

Zaplatené náklady = Zaplatené dane + náklady na účtovníkov a poradcov + pokojný spánok podnikateľa

Z tejto rovnice vidíme jasne princíp, čo tvorí úspešný daňový raj

Daňový raj tvoria

  • Zaujímavé sadzby dane

  • Jednoduché a prehľadné zákony

  • Minimum byrokracie a hrozieb pokút

Slovensko spĺňa aj iné predpoklady budúceho daňového raja, napríklad:

  • Daňový raj je obvykle malá krajina. Tou Slovensko je.

  • Slovensko je tranzitná krajina uprostred Európy. To vytvára priestor na zaujímavé sadzby spotrebných daní (benzín, nafta, či tabak)

  • Mena Slovenska je Euro

 

Ako by som začal budovať Slovenský daňový raj?

Slovensko má jednu zaujímavosť: Veľa Slovákov odišlo do zahraničia. Mnohí z týchto ľudí zarábajú v zahraničí výrazne viac oproti mzdám na Slovensku. Mnohí dokázali vybudovať úspešné firmy v zahraničí. Aj oni majú záujem platiť nízke dane.

Čo si myslíte, radšej by zaplatili dane v Česku, Nemecku, Rakúsku, či Veľkej Británii, alebo radšej podporili svoju domácu krajinu, navyše so zaujímavými daňovými sadzbami?

Prepočty v daniach
Prepočty v daniach (zdroj: Pexels.com)

Vidím príležitosť Slovenska ako:

Daňový raj pre fyzické osoby

Vybudovať daňový systém Slovenska tak, aby Slováci radi danili svoje príjmy na Slovensku. Aby bolo pre nich ľahšie zdaniť nízkou sadzbou, ako sa snažiť obchádzať dane. Tento systém by som založil na princípoch

  • Ponechať časový test a oslobodenie od daní po roku pre akcie, ETF a iné cenné papiere

  • Zaviedol jednotnú sadzbu daní z akéhokoľvek finančného majetku na 10%. Touto sadzbou by sa danil akýkoľvek zisk z finančného majetku, vrátane dlhopisov, obchodovania akcií, fondov, kryptomien, aj finančných derivátov

  • Ponechal sadzbu z dividend akcií na úrovni 7%

  • Jednoznačne definoval aj dividendu z ETF fondov so zdanením 7%

  • Zaviedol daňový pardón a možnosť dodatočne zdaniť zisk z finančného majetku pre tých, ktorí v minulosti nedanili.

 

Logika za opatreniami

  • Časový test na Slovensku je veľmi zaujímavá vec. Krásny jednoduchý princíp. Má ho minimum krajín (Podobný je iba v Česku). Nula na dani je magická. Oslovovali ma Slováci z Česka, Nemecka, Rakúska, Veľkej Británie, Ukrajiny, ale aj z Austrálie a Nového Zélandu, aby som im poradil, ako časový test využiť. Časový test bol jediný dôvod, prečo si chceli uzatvoriť investičný účet ako slovenský rezident. Bez časového testu by Slovensko takýchto ľudí nikdy nezískalo. Preto by som propagoval, že máme tu takýto zákon (Podobne ako Slovinsko propaguje oslobodenie od danenia kryptomien)

  • Veľa ľudí bude zvažovať aj skorší predaj, pred časovým testom. Skrátka keď akcie padajú, chcú si chrániť zisky. Vtedy majú záujem zaplatiť aj nízku sadzbu dane bez zbytočnej byrokracie. Zahraničný Slovák vás pošle veď viete kam, ak má zaplatiť nielen daň, ale aj podávať neprehľadné daňové priznanie a navyše riešiť opletačky so zdravotnou poisťovňou. Preto dane mimo časového testu musia byť jednotné a jednoduché.

  • Zahraniční Slováci dokážu využiť konflikt daňovej rezidencie a daniť svoje celosvetové príjmy na Slovensku. Toto je jeden z mála spôsobov, ako sa dokáže na Slovensko vrátiť bohatstvo Slovákov, ktorí odišli.

  • V dnešnej dobe sa veľa ľudí zaoberá obchodovaním na burze (trading, obchodovanie akcií, ETF, CFD, kryptomien). Svoj investičný účet si najľahšie založíte ako fyzická osoba. Ak sú dane pre fyzické osoby vysoké, budete obchodovať na zahraničnú sro. SRO však znamená aj ďalšie povinnosti ako vedenie účtovníctva, byrokracia so zákonmi, či právne poradenstvo. Preto pri 10% sadzbe daní radšej bude Slovák daniť doma na Slovensku ako fyzická osoba.

 

Slovensko ako daňový raj? Prečo nie. Preto môžete šíriť túto myšlienku ďalej. Zmeny môžu prísť iba vďaka podpore ľudí. Niekedy začínajú aj zdieľaním jedného článku. Viac o obchodovaní na akciových trhoch a osobných financiách nájdete na portáli www.BlueNumbers.sk a vo Facebook skupine BlueNumbers SK CZ - Investičné fórum

Róbert Ďurec

Róbert Ďurec

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  52x

Dátový analytik, IT konzultant a šéfredaktor finančného portálu www.BlueNumbers.sk. Svoje otázky môžete položiť aj vo Facebook skupine BlueNumbers SK CZ - Investičné fórum Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu