reklama

Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie

Dva články na SME majú za pol dňa šesťdesiattisíc prečítaní a vyše deväťsto diskusných príspevkov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Deti sa rodia vždy, nie inak to bolo v závere premiérskeho postu Mikuláša Dzurindu. Od 27. januára tohto roku, kedy Dzurinda projekt Modrej koalície predstavil, po 30. september, kedy nás zrejme čakajú predčasné voľby, pribudne zhruba tridsaťsedemtisíc prvovoličov. Hovorím o tých, stále ešte deťoch, ktoré sa nemohli zúčastniť ani len referenda spred týždňa, pretože neboli plnoletými občanmi. Číslo je hrubý odhad z osem mesačnej pôrodnosti na Slovensku za rok 2005 (spolu cca 55.000 novorodencov).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spomínam to preto, aby sa lepšie dala uvedomiť si doba, ktorá už ubehla od poslednej Dzurindovej vlády a ajhľa. Vyše roka sa pretriasa jeho návrat do politiky, dume sa o tom, akú formu ten návrat bude mať a keď to napokon príde, záujem čitateľov je enormne vysoký a diskusie dosahujú čísla, aké si hádam ani nepamätám. Články (a televízne šoty) nie sú práve lichotivé, kostlivcov zo skríň vyťahujú prehnane precízne a hlavne veľkoryso. Nie inak to bolo v nedávnej minulosti. Agentúra Focus zaradila Mikuláša Dzurindu do merania dôveryhodnosti politikov v septembri 2022 pre potreby televízie Markíza.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

S výsledkami toho prieskumu sa každý pohral po svojom. Denník Sme najmizernejšie. Článok postavil na vysokej nedôveryhodnosti Mikuláša Dzurindu. Údajne mu úplne/skôr dôveruje len 13 % respondentov a úplne/skôr mu nedôveruje až 81% z nich. Podľa tohto článku sa Dzurinda umiestnil v spodnej časti rebríčka, kedy ho v dôveryhodnosti predbehla Veronika Remišová s 15 % a samotný Dzurinda o chlp predbehol Maríána Kotlebu, ktorému verí 12 % respondentov. Sme nijako nespomína záver tejto tabuľky, ktorý s 8 % (Markíza), alebo s 10,5 % (Denník N) dôveryhodnosti uzatvára tradične Igor Matovič:

https://domov.sme.sk/c/23041032/prieskum-focus-doveryhodnost-dzurinda-koalicie.html

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ten prvý údaj  o Matovičovi nájdeme na webovej stránke Markízy, kde je umiestnenie Remišovej a Kotlebu totožné, chýba tam však Dzurinda. Sme v článku spomína, že Focus zaradil do merania Dzurindu pre potreby relácie televízie Markíza, tá ale umiestnenie expremiéra nikde neuvádza:

 https://tvnoviny.sk/na-telo/clanok/315117-prieskum-heger-a-sulik-sa-prepadli-doveryhodnost-najviac-stupa-ficovi

Do tretice, je tu tá istá téma v Denníku N. Tu už to zrazu vyzerá nejako dôveryhodnejšie. Dzurinda je za Dankom v druhej polovici rebríčka, nie kdesi na chvoste. Necháva za sebou nie iba Kotlebu a Matoviča, nie iba Remišovú a Uhríka, ale dokonca aj Šimečku. V podrobnejšej tabuľke Dzurindovi úplne/skôr dôveruje 18,2 % respondentov a opačný názor má 68,2 % z nich. Hmm, to mi nejako nesedí s predošlím:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

https://dennikn.sk/3026461/prieskum-doveryhodnosti-korcok-predbehol-aj-hegera-dzurinda-sa-vracia-s-velkou-nedoverou/

Článok v Denníku N tiež v názve podčiarkuje ošemetné postavenie Dzurindu, čo sa dôveryhodnosti týka. A v názve dopĺňa, že v meraní Dzurindu preskočil Ivan Korčok. To sa podarilo aj tretiemu z nepolitikov v tabuľke, Ivanovi Miklošovi. Ale Dzurindovo miesto v tom samom meraní Focusu je tak výrazne iné a inak podané ako na Sme, že je to až nepríjemne podozrivé.

Za tú dobu, čo Dzurinda už nebol premiérom, sa z novorodenca stal oprávnený volič. Z iného expremiéra, z Matoviča, sa v priebehu pár mesiacov stalo priam synonymum nedôveryhodnosti. V neposlednom rade preto, že nedodržal svoje sľubované zúčtovávanie s kauzami predchádzajúcimi jeho volebnému víťazstvu, čo mohol, to trestuhodne premrhal a osobne zlyhal. Do Fica sa nepustil ako oponent a garant transparentného narábania s politickou mocou a vynucovania práva. Pustil sa do neho ako žiarlivý konkurent a vulgárne a hlúpo mu kontroval. Títo dvaja vytvorili mizerný a zničujúci konglomerát. Plný klamstva, nenávisti a zákernej pomstychtivosti, zmiešaný z nízkych pudov a z totálneho nedostatku empatie, triezveho úsudku a pokory.

Mikuláš Dzurinda sa nepokúša o návrat Dzurindu. Pokúša sa o eliminovanie škôd, ktoré za sebou ťahajú, ale hlavne pred sebou tlačia Matovič a Fico. V istej časti slovenského voličského spektra je po takomto pokuse výrazný dopyt. Výrazný. Tak prečo by nositeľom tohto pokusu nemohol byť Mikuláš Dzurinda? Čo už na tom môžeme stratiť, ak sa v opozícii budú ruvať dvaja najbesnejší psi?  

 

  

 

 

 

Dušan Koniar

Dušan Koniar

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  667
  •  | 
  • Páči sa:  3 502x

na pol ceste medzi nádejou, že môže byť aj lepšie a podozrením, že lepšie je vždy tomu, kto sa tým nezaoberá. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu