reklama

Z lavíc opozície verejne robia to, čo ako koalícia držali pod pokrievkou

Zadržanie, obvinenie, väzobné stíhanie. Prepúšťanie, kontra obvinenie a väzobné stíhanie. Kľúčoví svedkovia aj nedôveryhodní kajúcnici.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Poslanec Šutaj Eštok (Hlas) v nedeľnej politickej debate nedôveryhodných kajúcnikov povýšil na kajúcnikov profesionálnych. Neviem, či je to termín z jeho hlavy, alebo sa už v tvrdeniach opozičných lídrov objavil skôr. Tak či onak, vypovedajúci, ktorí sa rozhodli spolupracovať s OČTK, z drvivej väčšiny pochádzajú z radov politických nominantov predchádzajúcej vládnej koalície. Ostáva teda otázne, kde títo ľudia nadobudli profesionalitu zavádzania, klamania a krivého obviňovania. V situácii, kedy ich dohoda o vine a treste, núkajúca im výrazne nižšie trestné sadzby ako obvykle, stojí na preukázateľnej pravdivosti ich výpovedí. Natíska sa len odpoveď nie veľmi uveriteľná, že existuje vyšší benefit ako zníženie trestu, vyšší ako hrozba trestu výrazne vyššieho v prípade dokázaného klamstva a krivej výpovede. A tento benefit by mal prísť od koho? Od niekoho z terajšej opozície, ktorá ich do funkcií nominovala a pozná kvality a schopnosti svojich ľudí najlepšie? Ale kdeže, to predsa nedáva zmysel. Mal by ho zabezpečiť niekto neidentifikovaný, niekto, kto ide bývalej vláde po krku dlhodobo a nepravdivo ju obviňuje z únosu štátu, mafiánskych praktík, masívneho rozkrádania verejných zdrojov a prania špinavých peňazí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kolíkovej sestra a Ficov brat

Najlepšie by bolo obviniť z manipulácie s kajúcnikmi Matoviča. To je podľa opozície ten najväčší krivák, čo im sľubuje zodpovedanie sa za ich konanie v minulosti. Avšak, Matovičove, údajne ničím nepodložené obvinenie do ich radov sú zrazu etalónom dôveryhodnosti a overenej pravdivosti. Ministerka Kolíková by mala okamžite odstúpiť, lebo však Matovič povedal: „...Mária, ty si ten podvod...“, a to predsa musí na odstúpenie stačiť. Nuž, nestačí a stačiť nikdy nemôže. Poslanec Kéry (Smer) je skalopevne presvedčený, že ak je niečia sestra právoplatne odsúdená, automaticky to biľag viny prenáša aj na jeho príbuzenstvo. A ak nie je právoplatne odsúdený? Stačí vari tvrdenie politika? Lebo Matovič nenarába s vinou Kolíkovej sestry potvrdenou právoplatným rozhodnutím súdu, ale s akýmsi podvodom s akousi budovou, ktorý, nevedno na základe čoho, spája s výkonom funkcie ministerky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Akýsi podvod sa zrejme udial aj v súvislosti s pôsobením firmy SF Steel, ktorej spolumajiteľom bol aj Ficov brat. Neodvedenie poistného je trestný čin, ale až vtedy, ak je dokázaný úmysel. Snažil sa to niekedy niekto dokazovať? Asi nie, udialo sa to pred piatimi rokmi a na čele koalície a vlády bol Ficov brat. Firma zanikla a dlh 215.000.- eur voči poisťovniam stále existuje. Pôjdeme pre toto po Ficovi? Jednom aj druhom? Po tom prvom, známejšom, určite nie, pretože za konanie svojho brata nenesie žiadnu zodpovednosť, ledaže by vyšlo najavo niečo úplne iné. Po tom druhom Ficovi, prosím, ak má niekto vedomosť o úmyselnom trestnom čine, nech koná. Vo svetle posledných udalostí v radoch OČTR to pôjde jedna malina.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pohyb eurobankoviek nie je anonymný

Na otázku, čo je príčinou toho zurvalského boja o vinu a nevinu, odpovedzme si slovami klasika: „peniaze, peníze, peňeži“.

Peniaze, ich nezákonné nadobúdanie v nominálnej podobe aj v podobe hnuteľného a nehnuteľného majetku za ne získaného, sú jedinou vecou sváru. Ich vlastnenie môže dotyčného posadiť za mreže rovnako, ako ich odtiaľ vysekať. Vysoký obnos v taške, v trezore či v ruksaku už nejednému narobil vrásky na čele. Apropo, ruksak. Tristotisíc eur v batôžteku zabudnutom na pumpe v roku 2017 malo aké rozuzlenie? Stačilo tvrdiť, že sú po mame, že boli nájdené v dome po nej. A to musí stačiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak boli nájdené po smrti danej osoby, putovanie každej z eurobankoviek po svete by mala byť ukončená v deň smrti dotyčného. Radšej o niečo skôr, ale nebuďme predpojatí.

EuroBillTracker.com je medzinárodný dobrovoľnícky neziskový projekt, ktorého cieľom je sledovať pohyb eurobankoviek po celom svete. Dobrovoľnícky v tom, že z púhej zvedavosti sa v systéme zaregistrujete, zadáte evidenčné číslo bankovky ktorú máte v rukách a ak ju už pred vami niekto takto zaregistroval, dostanete jej predchádzajúcu anabázu. Napríklad, že vami vlastnená dvacka, bola preukázateľne pred stopiatimi dňami v susednom okrese, štáte či kontinente. Aby ale mohol fungovať takýto projekt, dobrovoľnícky a neziskový, musí existovať oficiálna databáza pohybu bankoviek po svete. Nie náhodne vybranej, konkrétnej bankovky, ale všetkých. Nech mi nikto netvrdí, že ak výrobca, distribútor a predajca musí cez kódy zdokladovať pôvod kuracích pŕs a hádam aj životopis kurčaťa, že toto nemajú ošetrené banky. ECB, národné centrálne banky, komerčné banky, finančné správy a podobne.

Životnosť eurobankoviek je rôzna. Novšia séria (2013) ich má vyššiu ako tá prvá. Päťdesiatka vydrží v obehu dva a pol roka, dvacka asi o rok menej. Naopak, nominálne hodnoty od stovky hore, ktoré sa tak často v obehu nevyskytujú, vydržia v rôznych ruksakoch a krabiciach podstatne dlhšie. Natíska sa nemiestna poznámka, že ak sa generál Lučanský údajne sťažoval, že provízie dostáva v nízkych nomináloch, mal byť vlastne spokojný, lebo ich overovanie je časovo veľmi obmedzené. Ale, hotovosť sa našla nie len v ruksaku na benzínke v Štrbe. Vždy sa tieto hotovosti vysvetľovali vzťahom k príbuzným. Dedičstvo, pôžička (Kováčik od brata), dotácia (Kičura starší mladšiemu) a podobne. Ak ale súvisia tieto obnosy s policajným vyšetrovaním, a vyšetrovaných bolo aj oných tristotisíc z pumpy, za tvrdením o nadobudnutí obnosu by mal nasledovať konkrétny dátum nadobudnutia a potom šup do overovania pohybu bankoviek. Urobil tak vyšetrovateľ v každom z vyšetrovaných prípadov, alebo, aspoň v niektorom z nich? Nevieme, lebo akosi, nevieme ani čím to je, žiadnej z vládnucich koalícií sa doteraz dvakrát nechcelo postaviť zákon o nadobúdaní majetku na tak pevných základoch, že nejaké škatule ši ruksaky by cez ne neprekĺzli. Ale fakt že žiadnej a to je kameň úrazu.

Smer sa veľmi bojí a preto je veľmi odvážny

Vidieť to musí už aj slepý. Ide o tak veľa, že Fico hrá s otvorenými kartami. Je to preto, že jednak mu nič iné neostáva a jednak, preto potrebuje vysielať jasný signál o tom, kto každý mu do karát môže hľadieť a domnievať sa, že mu dobre pri tejto otvorenej hre kibicuje. Kibicov si však nepripúšťa, to len ukrivdení dostávajú možnosť iluzívneho presvedčenia, že niekto ako Fico je na ich strane. Že niekto takto odvážne bojuje za nich. A pritom, oni bojujú, budú bojovať, za neho. Zadarmo a nenávistne.

Domnievam sa, že čo sa týka vysporiadania sa s garnitúrou zlodejov a príživníkov, nie je ešte nič stratené. Chce to len jasný signál terajšej koalície, že mienia zúčtovať s každým, kto si to zaslúži. Z radov opozície, koalície, podsvetia, záujmových a podnikateľských kruhov. S každým a to aj za podmienok, že problémy bude robiť Fico či Pčolinský. Kollár či Pellegrini. Kajúcnik alebo nominant, ktorý sa na pokánie nemieni dať. Inšpekcia, NAKA, SIS či Generálna prokuratúra. Ak ale koalícia nedisponuje tak promptným postojom, ako ho predviedli podpísaní všetci vyšetrovatelia 1. a 2. oddelenia OBA NAKA PPZ, čím sa otvorene zastali svojich zadržaných kolegov, nech to radšej ani neskúša. Vajatania bolo viac ako dosť, aj riešení prihlúplych, nepodstatných a nikam nevedúcich otázok. Hlavne za okolností, keď „ukrivdení“ majú odpoveď na všetko a vo svojej ukrivdenosti nechajú vŕtať sa iných v naivnej domnienke, že príde akési odškodnenie vo forme bolestného.  

Dušan Koniar

Dušan Koniar

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  667
  •  | 
  • Páči sa:  3 502x

na pol ceste medzi nádejou, že môže byť aj lepšie a podozrením, že lepšie je vždy tomu, kto sa tým nezaoberá. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu