reklama

Inovácie v lesnom hospodárstve prichádzajú aj zo Slovenska. V čom sme najlepší?

V investíciách do vybavenia techniky pre lesné hospodárstvo zaostávame. Riešenie ponúka výrobca z Banskej Štiavnice.

Inovácie v lesnom hospodárstve prichádzajú aj zo Slovenska. V čom sme najlepší?
Písmo: A- | A+

Investície sú neodmysliteľné pre každý ekonomický subjekt a obzvlášť pre tak strojovo a technicky zaostalý ako je vozový park podieľajúci sa na ťažbe v lesnom hospodárstve SR. Podľa údajov NLC Zvolen (Národné lesnícke centrum Zvolen) je priemerný vek LKT a UKT (lesné a univerzálne kolesové traktory) viac ako 20 rokov. Je to alarmujúci vek techniky nielen vzhľadom na konkurencieschopnosť ale aj bezpečnosť a prístup k ekológii. Podľa údajov NLC len 25,7% kontraktorov lesných služieb uviedlo ochotu investovať v najbližšom období do svojho vybavenia. Takáto hodnota podielu investícií je na úrovni kedy, spoločnosti podieľajúce sa na ťažbe budú balansovať na hrane krachu, bezpečnosti a konkurencieschopnosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Priemerný vek strojového a technologického vybavenia kontraktorov lesníckych služieb
Priemerný vek strojového a technologického vybavenia kontraktorov lesníckych služieb (zdroj: Miroslav Kováčik a kol. (Outsourcing v lesnom hospodárstve SR))

Laická verejnosť často prehliada fakt, že väčšina lesov na našom území je hospodársky les a ten sa musí určitým spôsobom obhospodarovať. Na druhej strane práve stojí extrémne zastaraná technika – 20-30 ročné stroje, ktoré spôsobujú nežiadúce dopady na životné prostredie. Štátne podniky, ale i súkromné spoločnosti (kontraktor lesných služieb) využívajú technológie z minulého storočia s nevhodnou výbavou a technickým riešením. Za problémom zastaralého vybavenia techniky v lesnom hospodárstve stojí aj história transformácie nášho lesného hospodárstva po roku 1989. Prvá podstatná zmena nastala v roku 1990 kedy sa formovali vlastnícke práva k lesnej pôde (reštitúcie). Ďalší výrazný bod v zmenách obhospodarovania našich lesov bol rok 2003-2005, kedy prechádzali lesnícke práce zo štátneho podniku Lesy SR na dodávateľský spôsob. Je potrebné si uvedomiť aj fakt, že táto transformácia neprebiehala koordinovane, tak ako prebehla v Českej republike kde prešli podniky štátnych lesov procesom privatizácie. Výsledkom je, že dodávateľských službách v lesnom hospodárstve SR síce pracuje stabilne viac ako 12000 ľudí, ale väčšina z nich je SZČO (samostatne zárobkovo činných osôb). Z celkového počtu SZČO je len 14% platcom DPH podľa čoho môžeme usudzovať, že väčšina živnostníkov v tejto oblasti má obrat do 50tis. eur/rok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
Zavádzanie inovácií u kontraktorov lesníckych služieb
Zavádzanie inovácií u kontraktorov lesníckych služieb (zdroj: Miroslav Kováčik a kol. (Outsourcing v lesnom hospodárstve SR))

Podľa práce "Outsourcing v lesnom hospodárstve SR" (tab.1) je podiel investícií do inovácií pre nákup nových strojov a zariadení len 25,7%, a inovácie vo väčšej miere zavádzajú Obchodné spoločnosti ako SZČO. Od roku 2019 bol novelizovaný zákon o lesoch, ktorý určuje ako hlavný spôsob obhospodarovania lesov na Slovensku prírode blízke hospodárenie. Prírode blízke obhospodarovanie lesov vyžaduje používanie enviromentálne a ekologicky najvhodnejších šetrných technológií. Preto spoločnosti ale i SZČO potrebujú výrazné investície do strojového a technologického vybavenia. Výhodou je, že kvalitné a cenovo dostupné inovácie lesnej techniky prichádzajú aj zo Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lesné kolesové traktory EQUUS podporujú prírode blízke hospodárenie

Spoločnosť SITTRANS s.r.o. vyrába od roku 2014 v Banskej Štiavnici lesné kolesové traktory EQUUS 175N. Traktory EQUUS prinášajú značné zlepšenia práve v oblasti ekológie a dopadu na životné prostredie pri zachovaní vysokej produktivity práce. EQUUS ako jeden z prvých výrobcov lesných traktorov nainštaloval najmodernejší motor CUMMINS B45, ktorý spĺňa požiadavky najprísnejšej emisnej triedy STAGE V (TIER 4F). Tento 4-valec s krútiacim momentom 780 Nm dokáže pri ťahaní dreva, pri práci s navijakom a hydraulickou rukou pracovať v optimálnych otáčkach, čo vedie k zníženej spotrebe paliva, dlhej životnosti motora a v neposlednom rade k vyššiemu zisku na 1 m3 vyťaženého dreva. V porovnaní s konkurenciou ide jednoznačne o najlepší pomer spotreby paliva k podanému výkonu v m3.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dvojbubnový navijak vlastnej výroby má kapacitu takmer 2x200 m lana, tzn., že strojník nemusí ísť s traktorom veľkú vzdialenosť, aby vytiahol drevo z porastu čo výrazne šetrí pôdu a lesný porast. EQUUS navyše ponúka zariadenia na uľahčenie vyťahovania lana z navijaku, ktorými sú hydraulické odvíjanie a pomocný navijak na vyťahovanie lana. Ťažbovo dopravná erózia - traktor EQUUS má vynikajúce ťažisko a rozloženie svojej hmotnosti. Širšie lesné pneumatiky navyše znižujú tlak pôdu, a s tým súvisiace mechanické poškodzovanie pôdy. Veĺkým prínosom je aj eliminácia znečisťovania lesov používaním biologicky rozložiteľného hydraulického oleja v sústave stroja.

Lesný kolesový traktor EQUUS 175N UN vyrábaný na Slovensku
Lesný kolesový traktor EQUUS 175N UN vyrábaný na Slovensku (zdroj: Sittrans s.r.o.)

Cesta pre optimálnu technológiu v lesnom hospodárstve

Výrobca lesných traktorov EQUUS momentálne vo svojom výrobnom programe ponúka širokú škálu vybavenia a doplnkov pre zlepšenie efektivity a produktívnosti lesných prác. V súčasnej dobe ponúka okrem základného modelu EQUUS 175N BH aj verzie lesných traktorov s hydraulickou rukou a harvestorovou hlavicou EQUUS 175N UN a EQUUS 175N UH. Spoločnosť SITTRANS s.r.o. vyrába dokonca aj moderný 6-kolesový lesný traktor EQUUS 175N 6WDC, ktorý ponúka kombinované využitie. Okrem naloženia a vyvezenia kratších sortimentov ponúka tento stroj aj možnosť založenia klembanku na ťahanie dlhého dreva. Práve vysoká variabilita konštrukčných prvkov si umožňuje vybrať traktor podľa svojich predstáv, a to za prijateľnú cenu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

SITTRANS s.r.o.

Okrajová 2794/11, 969 01 Banská Štiavnica
Prevádzka: Trate mládeže 1, 969 01 Banská Štiavnica

tel: +421 905 608 936
info@equuseu.com
www.equuseu.com

 

EQUUS

EQUUS

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  57x

Firemný blog výrobcu lesnej techniky. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu