reklama

Životná púť jedného prsteňa

Toto je príbeh jedného prsteňa. Ľudia si myslia, že len oni môžu mať životné púte, ja vás však presvedčím, že to vôbec nie je pravda. Moje putovanie nebolo vždy ľahké a neraz ma zmenilo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

 

Narodil som sa v dielni majstra Martina. Celkom presne si pamätám tú malú, skromnú dielničku a pozorné oči Martina. S nami to nie je také zložité ako s ľuďmi. V jednom okamihu sa narodíme aj dospejeme. Martinove láskavé ruky ma jemne položili na zamatový vankúš a ja som spoznal svojich bratov. Najskôr som sa zľakol a bolo mi ľúto, že som taký jednoduchý. Moji bratia boli totiž mocní a bohato zdobení vzácnymi drahokamami. Mňa tvoril len jemný zlatý krúžok a moja najväčšia okrasa – kamienok nezvyčajnej farby ranných zorí. Ležal som na tom mäkkom vankúši a sledoval svojich bratov ako postupne odchádzajú. Až raz konečne prišiel rad aj na mňa. Dostal som sa do šľachtickej rodiny akéhosi markíza. Moja pani bola veselé dievča a dobre sa o mňa starala. Každú noc som odpočíval v zamatovej kazete z voňavého dreva. Roky plynuli a moja pani sa vydala. Mala veľa iných honosnejších a vzácnejších prsteňov a tak som denné svetlo videl len zriedka. Pamätám si, že v tejto rodine som prežil dlhé roky a bolo to radostné obdobie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedného dňa som sa dostal k Laurie. Laurie bola temperamentná kráska. Nemala skoro žiadne šperky, okrem retiazky od mamy, a tak som zase mohol s radosťou vychutnávať teplo ľudského tela. Po prekonaní všetkých možných aj nemožných prekážok sa Laurie splnil životný sen a stala sa herečkou. Nové prostredie ju dosť zmenilo. Už to nebola Laurie, teraz ju volali slečna Lola. Život v šľachtickej rodine bol vcelku pokojný, toto však bolo čosi celkom iné, oveľa vzrušujúcejšie. Často som sledoval húfy milencov a počúval hádky. Nech už však bola moja pani akákoľvek a mala už aj plno vzácnych šperkov, ja som vždy zostával na jej ruke. A zostal som tam do poslednej chvíle. Lola začala holdovať alkoholu a ja som sa čoraz častejšie zoznamoval s chladným kryštálom. Až som sa nakoniec ocitol v záložni. Bolo to dosť deprimujúce miesto. Stále som dúfal, že tu nebudem dlho, chcel som byť znovu okrasou a tešiť ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jedného dňa vošiel do obchodu mladý muž a vybral si ma spomedzi mnohých prsteňov. Bolo vidieť, že na mňa minul posledné peniaze. Nemal som z toho veľkú radosť, pretože som sa bál, že tu onedlho skončím znova, ale keď som zbadal, že budem znakom lásky, bol som šťastný spolu s mojou novou paňou, Meggie. Tu sa o mňa staralo s veľkou láskou, patril som medzi najvzácnejšie veci v rodine. Prežíval som s nimi všetky radosti i strasti o čom svedčia aj niektoré moje škrabance. Toto bolo najkrajšie obdobie môjho života. Strávil som tu celé generácie a znovu a znovu som tešil mladé nevesty.

Raz moja pani, volala sa Evelyn, navštívila múzeum a ja som v jednej z vitrín uvidel svojho brata. Vyzeral krásne, ale povedal mi, že mi závidí, pretože už dlhé roky leží v tejto vitríne a celkom zabudol, čo je to ľudská radosť a teplo. Želal som si aby ma nikdy nepostihol taký osud.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To som ešte netušil, že ma ukradnú a nešikovný zlodej ma stratí v starej zrúcanine.

Teraz by som bol radšej v tej čistej vitríne ako v tomto prachu. Stále čakám, že ma už niekto nájde, veď sem chodí dosť ľudí. Každé ráno hľadím na zore a vidím sa ako v zrkadle. Je mi smutno, ale nevzdávam sa. Kdesi v tej svojej zlatej dušičke viem, že skôr ako ma zničí príroda, opäť budem pýchou číchsi rúk.

Erika Kučerova

Erika Kučerova

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Chodím si po svete a sajem z neho jeho krásu s očami otvorenými a čakajúcimi na môj zajtrajšok...Okrem toho nekonečný romantik, plný realistických náhľadov:) Zoznam autorových rubrík:  Uletené haluzeChvílky zamysleniaRealita v plnej kráseNávraty do detstva

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu