reklama

Nevšimli sme si, že bol Deň starých rodičov

Vo svete sa 10. október označuje za Deň starých rodičov. Doteraz sme o tom nepočuli a ani tento október o tom nepadlo ani slovo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

O tomto dni som sa dodatočne dozvedela z regionálnych novin, ktoré sa zameriavajú na reklamu. Je to paradox, ale ďakujem novinám, pánovi šéfredaktorovi, ktorý o tom napísal dobrý článok. Prekvapilo ma, že je taký medzinárodný deň a doteraz som o tom nevedela.

Zo starých rodičov som poznala iba moje staré matky, muži v rodine krátko žili. Obidve staré mamy som mala veľmi rada a ony mňa. Boli rozdielne, ale obidve mali rovnakú povahovú vlastnosť - obetavosť, starostlivosť, láskavosť. Obidve bolo upracované a láskavé.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Naši predkovia, predpokladám, veľmi veľa pracovali. Život bol jednoduchší, ale oveľa ťažší. Ani si nevieme predstaviť, čo všetko si sami vyrobili vlastnými rukami. Rodinné domy si stavali svojpomocne, po pracovnej dobe, až do zotmenia pracovali, niekde si vyrábali aj niečo ako tehly. Aj táto dedina bola postavená rukami majiteľov domov a ich rodiny. Okolité dediny určite tak isto.

Aj práca v domácnosti bola bez mechanických, alebo elektrických pomocníkov. Riad sa umýval ručne, pralo sa, plákalo, rozvešiavalo sa na šnúry, kde sa vyprané usušilo a mohlo sa vyžehliť.

Detské plienky bolo treba vyvárať, plákať, žehliť, neboli jednorázové. Vreckovky tak isto. Dokonca som čítala, že ešte po 2. svetovej vojne sa menštruačné vložky doma šili, vyvárali a neboli z vaty. V tom čase buničina bol úzkoprofilový tovar, ak už vôbec bola v obchodoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Toto je len zlomok domácich prác, bez ktorých sa nedalo žiť, ich výkon zaberal veľa času a dosť síl a robili sa dlhé roky každý deň. Ale zanikli a terajšie deti o tom skoro nič nevedia. Takto upracovaní ľudia dokázali vybudovať svet, do ktorého sme sa narodili.

Ja im ďakujem!

Neviem, či im ďakujú i dejiny. Dostatočne si ich vážia a dostávajú, čo by si zaslúžili? Možno nie! Nedávno som videla na internete smiešny inzerát: Vymením svoj dôchodok, na ktorý som odpracoval 45 rokov, za podporu imigranta v Nemecku.

Eva Gallova

Eva Gallova

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  456
  •  | 
  • Páči sa:  934x

Píšem o živote a plnokrvných ľuďoch. Postavy skladám z uveriteľných čriepkov, aby vyzerali ako živé. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu