reklama

Bossing a šikanovanie vo firme. Ako sa brániť?

Vo veľkej medzinárodnej spoločnosti som pracovala takmer tri roky. Napriek viacerým neoceniteľným skúsenostiam, ktoré som vo firme získala som čoskoro spoznala aj jej druhú, odvrátenú tvár. Už po pár mesiacoch som totiž musela čeliť viacerým formám bossingu a šikanovania zo strany môjho šéfa. Na jednej strane ustráchaný šéf trasúci sa o svoju stoličku, na druhej ambiciózny, slizký kolega, odhodlaný odstaviť akúkoľvek konkurenciu. Intrigy, ohováranie, šikanovanie. Ako sa dá brániť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Podľa prieskumov istej forme mobbingu či bossingu na Slovensku čelí takmer tretina zamestnancov.  Prejavy môžu byť rôzne, od zastrašovania, cez verbálne útoky, znevažovanie, až po snahu o izoláciu nepohodlného zamestnanca. Napriek tomu, že zákonník práce zakazuje akékoľvek formy diskriminácie, napriek tomu, že existujú občianske združenia na ktoré sa môže zamestnanec obrátiť, nie je vonkoncom jednoduché zámerné šikanovanie dokázať. Na odstránenie nepohodlného zamestnanca sa poväčšine používajú veľmi premyslené prostriedky a praktiky s dôkladne vykonštruovanými argumentami, navyše kolegovia v strachu o svoje vlastné pozície radšej nič nevidia a nepočujú. Nehovorím, že je nemožné sa brániť, ani to, že vždy ide o prehratý boj, treba však očakávať, že ak sa rozhodneme bojovať, nepôjde o jednoduchý zápas. Navyše bez konkrétnych dôkazov a svedkov ste v podstate bezzubí.  

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po dvoch rokoch nekonečného boja a dokazovania som sa rozhodla odísť do súkromnej sféry a začala som podnikať. Klamala by som ak by som tvrdila, že je to ľahké, alebo ľahšie ako to bolo vo firme. Práve naopak, môj pracovný čas je cca. 12 hodín, stresy a každodenný zápas o prežitie. Napriek tomu, tento krok som doteraz neoľutovala. Finančne som na tom lepšie, nemám nad sebou neschopných a slizkých šéfov, ktorých jediným pracovným nástrojom ohováranie a intrigy, sama si organizujem svoj pracovný čas a predovšetkým čo si zarobím to mám.    

Osobne neodporúčam strácať príliš dlhý čas nezmyselnými zápasmi. Možnosti je veľa, chce to len čas a odvahu.  

Eva Okalova

Eva Okalova

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Strach je najvacsou brzdou cloveka. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu