reklama

Aby "alternatívny" človek opäť tancoval... Delphic - Acolyte

„Hráme a tvoríme hudbu tak, ako to cítime my a netrápime sa tým, či sa to niekomu páči alebo nie. Vytvorili sme album, ktorý chýbal nám, pod heslom – gitara je mŕtva, nech žije gitara!" Delphic a ich dlho očakávaný debutový album Acolyte.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Anglický Manchester znovu ponúka a obohacuje hudobnú a kultúrnu oblasť. Štylizuje jeden zo zvukov roku 2010 pod „značkou“ Delphic – ako tí, ktorí majú obrovský potenciál preraziť a stať sa veľkým pojmom v alternatívnej sfére. Rešpekt, originálnosť, talent... to sú znaky, ktoré ich právom zaraďujú do tejto oblasti hudobného umenia.

Delphic je tanečná elektronická indie hudba reprezentovaná 4-člennou formáciou okolo hymnického speváka Jamesa Coocka (basgitara), multiinštrumentalistov Matta Cocksedgea (gitara, syntetizátor a iné), Richarda Boardmana (klávesy, syntetizátor a iné) a rytmicky presného bubeníka Dana Hadleyho.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Acolyte ako debutový album tejto formácie. Slová samotnej skupiny definujú smer a filozofiu ich vlastnej tvorby: „Nahrali sme album, ktorý nie je založený na jednom kvalitnom singli. Album je štruktúrovaný ako jeden celok, pričom sme sa nebáli meniť tempo a sústrediť sa na skladby.“

Dynamiku je cítiť už od úvodných skladieb „Clarion Call“ a „Doubt“ – melodicky tanečné prvky naznačujúce možnosti dnešného moderného pokroku pri tvorbe hudby. Vytvárajú sa nové zvuky, ktoré je človek schopný skrotiť a využiť vo svoj prospech. Nejde pritom však o „ťažké“ experimentovanie pre najnáročnejších, ale o zdravú dávku. V tomto okamihu je ale pochopiteľnejšie, čo je hlavná a silná prednosť prvotiny – osobitá výstavba a kombinácia nástrojov. S miernym spomalením tempa v skladbách „This Momentary a Red Lights“ má poslucháč ustálenejšiu predstavu o tvorbe, ktorá vrcholí v majstrovskom diele „Acolyte“, čo je približne 9. minútová inštrumentálna skladba s pársekundovým ambientným spevom. Akoby hranie sa s melódiami v epickej podobe... Zhromaždená energia vyúsťuje do „popovej“ skladby „Halcyon“ dominujúcej nad moderným retrom emocionálnej „Submission“. Debutový singel „Counterpoint“ svojou impozantnosťou dosahuje rytmický vrchol a následne aj finálne tempo končiace v melancholickej podobe „Ephemera“ a romantickej „Remain“ – skladbe plnej pocitov, v ktorej klavír po toľkých elektronických štylizáciách pôsobí úprimne a čisto. Ako finálna bodka za celým chápaním albumu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Acolyte je moderne nahratým albumom využívajúcim súčasné technológie v hudobných nástrojoch. Celým hudobným debutom sa prelínajú a striedajú elektronické tanečné melódie s rytmom, čo svojou kombináciou vytvára úplne nové energické prvky. Napriek tomu hudba neznie chaoticky ani pri častom použití arpeggiatoru a rytmických sekvencií. Každé jedno vypočutie albumu vytvára nový emocionálny zážitok, dodáva novú chuť. Skladby sú bohaté, ako keby jedna pozostávala z viacerých. Efekty, syntetizátory, midi keyboardy..., ktoré sú hlavnou súčasťou albumu, charakterizujú elektronický tanečný zvuk prekrývajúci minimálnu gitaru. Úprimne euforický spev sprevádzajúci texty pre každú pozitívnu aj negatívnu udalosť charakterizuje „digitálnych hráčov v analógovom prostredí“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tento album má atmosféru ako vesmírna výzva do tanca, vychutnávanie si ho a jeho následná eufória. Zvuk, ktorý je rozpoznateľný, zvuk, ktorý je rukopisom skupiny Delphic. Moderná, svieža alternatíva pre každého priaznivca hudby tohto žánru.

8/10 (Fazy)

Delphic – Acolyte

Dátum vydania: 11. január 2010

Vydavateľstvo: Polydor

Žáner: Elecktronic Indie...

Celkový čas: 51.42 minút

1. "Clarion Call" - 2:56

2. "Doubt" - 4:06

3. "This Momentary" - 4:35

4. "Red Lights" - 6:11

5. "Acolyte" - 8:51

6. "Halcyon" - 4:43

7. "Submission" - 5:33

8. "Counterpoint" - 6:18

9. "Ephemera" - 1:56

10. "Remain" - 6:33

Ladislav Fazy Fazekaš

Ladislav Fazy Fazekaš

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu