reklama

Podunajská škola a jej nazeranie na krajinu

V rámci európskeho manierizmu je maliarska tvorba podunajskej školy charakterizovaná ako tzv. „rozprávkový romantizmus“.

Podunajská škola a jej nazeranie na krajinu
A. Altdorfer - Bitka Pri Isse, 1529 (Zdroj: Kol.: UMENIE. Ikar: Bratislava. 2019 s.171)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Podunajská škola, alebo Dunajská škola vznikla v prvej tretine 16. storočia. Išlo o maliarov umelcov, ktorí pôsobili v Podunají v oblastiach Viedne, Pasova a Rezna a v okolí Innsbrucku a Salzburgu. Maliari tvoriaci podobným štýlom vykazovali príbuznosti v tvorbe, avšak školu a skupinu nikdy netvorili.

Odklon od stredovekého nazerania na svet a nové videnie sveta prostredníctvom intímneho vnímania a precítenia podania na pomedzí až kozmologických vízií a príznačný dôraz na krajinu ako aj miniatúrne zobrazenie postáv je typické pre tvorbu predstaviteľov Podunajskej školy. Umelci, ktorí vytvorili tzv. Podunajský (dunajský) maliarsky sloh, vykazovali podobné rysy a inšpirovali sa tvorbou M. Pachera a tvorbou Albrechta Durrera ako aj farebným prevedením malieb a vplyvom talianskeho maliara Giorgioneo. Inšpirovali sa ich názorom na priestor, svetlo a žiarivosť farieb ako aj porozumením prírode.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dielam umelcov Podunajskej školy, ktoré vznikli na základe stredovekých diel a grafiky vtlačili spoločné rysy nová výrazovosť, predstava sveta a človeka ako jedinca. Základom boli napríklad objavenie Ameriky, zákony Kopernikovej sústavy, alebo reformácia M. Luthera a následná rekatolizácia protireformáciou spoločnosti. Príznačný bol tiež zmysel pre miniatúrny spôsob podania tvaru a jemu prispôsobené prevedenie.

Hlavným prínosom Podunajskej školy je objav fauny a flóry podunajskej krajiny s hustou listnatou a ihličnatou vegetáciou. V rámci európskeho manierizmu je maliarstvo a grafická tvorba podunajskej školy charakterizované ako tzv. „rozprávkový romantizmus“. Krajina na obrazoch predstaviteľov podunajskej školy bola maľovaná často vyumelkovane ľúbivo výhradne pre krajinu samotnú, avšak nie pre pozadie náboženského, či mytologického námetu i keď to nebolo pravidlom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hlavnými predstaviteľmi Podunajske školy je A. Altdorfer - (Bitka pri Isse, 1529; ai.) R. Frueauf ml., W. Huber, L. Cranach (Paridov súd, 1528;  Portrét Doktora Johannesa Cuspiniana, 1502-1503 ai.)

    3. február 2023 Mgr. Zuzana Ferencová

Zuzana  Ferencová

Zuzana Ferencová

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  27x

Dobrý deň, som profesionálna Dizajnérka a venujem sa navrhovaniu a tvorbe bižutérie a šperkov z drahých kovov a skla. Pochádzam zo šlachtického rodu z Plessu, ktorého korene siahajú k anglickej vetve kráľovského rodu Saxo-Coburg Gotha, dnes House of Windsor (Princeznej Daisy Hochbeg von Pless) a GROSVENOR family (Hugovi Richardovi Arthurovi Grosvenorovi II. Duke of Westminster; Vyštudovala som Kunsthistóriu na Trnavskej Univerzite v Trnave (2002 - 2007),( 2005 - 2007 štipendijný pobyt na Karlovej Univerzite) a Starožitníctvo v Prahe (2015-2017), kde som získala Osvedčenie reg. číslom 906. Som na Slobodnom Povolaní a okrem bižutérie robím umelecké fotografie a maľby. A píšem Odborné Posudky na umel.diela maliarske. Vďaka. Mgr. Zuzana Ferencová (*1984) https://sashe.sk/KunstGaleriHohenlohe Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu