reklama

Ako je ťažké darovať bezdomovcom polievku?

V Domove sociálnych služieb, alebo školských jedálňach v Bytči zostáva občas polievka. Dám vám kvízovú otázku: Ako náročné je polievku, ktorá skončí denne v odpade zobrať, a rozdať ju bezdomovcom? No, zdá sa, že v našom meste je to mimoriadne náročná úloha.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

V Domove sociálnych služieb, alebo školských jedálňach v Bytči zostáva občas polievka. Dám vám kvízovú otázku: Ako náročné je polievku, ktorá skončí denne v odpade zobrať, a rozdať ju bezdomovcom? No, zdá sa, že v našom meste je to mimoriadne náročná úloha. Poviete si: Čo to ten Michal píše, veď to nemôže byť problém zobrať v kuchyni polievku, ktorú už nikto nechce a odniesť ju ľuďom bez domova na určené miesto, kde ju prihrejú a zjedia. Nuž, presne toto som si myslel aj ja. Veď v Žiline to tak funguje, niektoré školské jedálne polievku denne venujú charite, ktorá ju rozdistribuuje bezdomovcom. Ale asi som príliš naivný. Bytča nie je Žilina. Tu ide všetko trikrát tak ťažko, ako by mohlo. Neveríte? Tak čítajte ďalej.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ide zima, môže začať mrznúť. Máme aj v Bytči pár ľudí bez domova, ktorí prespávajú na ulici. Je to tak. Niektorým z nás môžu byť odporní, môžu smrdieť, piť, nadávať... Ale sú to ľudia a mesto má zákonnú povinnosť sa o nich postarať. Veď ich predsa nenecháme zamrznúť, povedal som si. Minulý utorok (9. 12.) som na Mestskom zastupiteľstve predniesol návrh, aby sme ich počas najväčších mrazov nechali prespať v mestskom objekte, kde by na nich dohliadali mestskí policajti a kam by im z jedálne DSS Jesienka priviezli polievku, ktorú uvaria. Mal som pocit, že navrhujem niečo, čo je nielen ľudské, ale o čo sa aj mesto má zo zákona postarať. Ako to dopadlo? Nuž, náčelník MP mi povedal, že to vôbec netreba riešiť, veď oni predsa majú kde prespávať. Aké však bolo moje prekvapenie, keď som potom musel jednému z bytčianskych občanov vybavovať miesto v nocľahárni v žilinskej charite, lebo spával na lavičkách v meste. Pani riaditeľka DSS Jesienka mi povedala, že polievku im navariť nemôžu, lebo títo ľudia pijú, nadávajú, vyklopávajú im na dvere a tak. Takže nič. No, keď nejde, tak nejde, povedal som si. Skúsim inak.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kolega poslanec ma upozornil, že polievka denne zostáva v školských jedálňach. Volal som pani riaditeľke z jednej z týchto jedální. Prvý deň som nepochodil, lebo to potrebovala mať povolené od hygieny. Mať povolenie na to, že polievku, ktorú deti jedli, ale nezjedli, môže dať bezdomovcom. No a tam jej to neodporučili.

Sľúbila však, že vo štvrtok to ešte prednesie na Meste a mám zavolať v pondelok. Tak som volal. A dozvedel som sa približne toto: „Nejde to, nedá sa. Nemám to riešiť, pretože to nie je v mojej kompetencii.“

Čo ďalej? Je to naozaj taký problém, aby sme polievku, ktorú vylievame do odpadu, denne darovali bezdomovcom? Ja som zvyknutý hľadať riešenia, nie výhovorky. V meste Bytča to tak, zdá sa, celkom nefunguje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nuž, poraďte mi, ako ďalej? Alebo riešim niečo, čo vôbec riešiť netreba? Treba bezdomovcov v Bytči nechať tak, nech si hľadajú jedlo po odpadkových košoch a prespávajú na lavičkách? Veď možno je im dobre a nemajú žiaden problém. Už ani sám neviem. Alebo im skúsime pomôcť my, ľudia? Čo tak navariť pre nich aspoň vianočnú kapustnicu? Pridal by sa niekto? Poraďte mi, prosím! 

Michal Filek

Michal Filek

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pracujem ako regionálny novinár a predseda občianskeho združenia Za Slušnejšiu Bytču pre všetkých. Snažím sa kontrolovať mocných a pomáhať bezmocným. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu