reklama

Mám stres a nemôžem spávať

STRES. Ako vzniká? Som aj ja v strese? Ako sa mám vysporiadať so stresom, aby som mohol/la opäť dobre spať?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Veľa ľudí mi píše, že nemôžu dobre spať. Cítia sa unavení, vyčerpaní a nevedia fungovať v bežnom každodennom živote. Zaoberám sa snami a spánkom vyše 35 rokov, ale teraz je tej nespavosti ozaj dosť. Čo robiť? Ako znova dobre spať, cítiť sa ráno oddýchnutý a plný energie? V prvom rade je dobré pozrieť sa na to, aké sú príčiny vašej nespavosti.

Aké sú príčiny nespavosti u človeka?

Nespavosť je stav, kedy je obtiažne zaspať, udržať spánok alebo si dostatočne odpočinúť počas spánku. Medzi bežné príčiny nespavosti patria:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. Stres a úzkosť: Emocionálny stres, pracovné problémy, finančné starosti, vzrušenie alebo obavy, úzkosti môžu viesť k nespavosti.

2. Depresia: Depresia môže mať negatívny vplyv na spánkové vzorce a spôsobiť problémy so zaspávaním alebo udržiavaním spánku.

3. Nesprávny spánkový rozvrh: Porucha spánkového rozvrhu, ako napríklad pospávanie cez deň alebo nepravidelné spánkové vzorce, môžu narúšať schopnosť zaspať v noci.

4. Fyzické problémy: Rôzne fyzické problémy, ako napríklad bolesť, nepohodlie, dýchacie problémy, kŕče alebo zápaly, môžu viesť k nespavosti.

5. Požívanie rôznych stimulantov: Konzumácia kofeínu, energetických nápojov, alkoholu alebo iných stimulantov môže narušiť spánkové vzorce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

6. Zmeny prostredia: Zmena miesta pobytu, časová zóna alebo iné zmeny prostredia môžu spôsobiť dočasnú nespavosť.

7. Prílišná aktivita alebo nadmerná stimulácia pred spaním: Fyzická alebo duševná aktivita pred spaním, ako aj používanie elektronických zariadení s modrým svetlom (napríklad mobilné telefóny, tablety) môže brániť relaxácii a spánku.

V tomto blogu by som sa chcela venovať tej prvej príčine nespavosti, ktorú považujem za zásadnú. STRES. Čo je to vlastne stres? Ako vzniká? Som aj ja v strese? Ako viem, že som v strese? Ako sa mám vysporiadať so stresom?

Môže stres ovplyvniť kvalitu spánku?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V dnešnom hektickom svete sa stres stal bežnou súčasťou nášho každodenného života. Zvládanie stresu je kľúčové pre udržanie fyzického a duševného zdravia. Stres môže mať výrazný vplyv na kvalitu spánku. Keď sme vystavení vysokému stresu, môže to negatívne ovplyvniť naše spánkové vzorce a spôsobiť problémy so zaspávaním, udržiavaním spánku a obnovením energie. Stres spúšťa reakciu tela známu ako „boj alebo útek“, pri ktorej sa uvoľňujú stresové hormóny, ako napríklad kortizol. Tieto hormóny zvyšujú hladinu bdelosti a môžu mať vplyv na náš spánkový cyklus. Stres tiež často sprevádza úzkosť, ktorá môže brániť relaxácii a spánku. Okrem toho môže stres spôsobiť silnú myšlienkovú aktivitu, čo môže byť náročné vypnúť pred spaním. Naša myseľ sa neustále zamýšľa nad problémami a starosťami, čo môže narušiť našu schopnosť zaspať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo je to stres?

Stres je komplexná reakcia organizmu na fyzické, emocionálne alebo psychické zaťaženie. Počas stresovej reakcie sa v tele uvoľňuje viacero hormónov, ktoré prispievajú k mobilizácii energie a prispôsobeniu sa stresovým podmienkam. V dlhodobom časovom horizonte môže však vysoká hladina nasledovných hormónov spôsobiť negatívne účinky na zdravie.Tu sú niektoré z hlavných hormónov súvisiacich so stresom:

- Kortizol: Kortizol je hlavný hormón stresovej reakcie. Produkujú ho nadobličky v odpovedi na stimuláciu hormónu ACTH z hypofýzy. Kortizol pomáha organizmu zvýšiť hladinu glukózy v krvi, zvyšuje metabolickú aktivitu a znižuje zápalové reakcie.

- Adrenalín a noradrenalín: Tieto hormóny sú produkované nadobličkami a sú zodpovedné za okamžitú reakciu organizmu na stres. Uvoľňujú sa počas akútneho stresu a zvyšujú srdcovú frekvenciu, krvný tlak a dýchanie. Taktiež zvyšujú koncentráciu pozornosti a pripravujú telo na boj alebo útek.

- Dopamín: Dopamín je hormón, ktorý je spojený so zvýšenou motiváciou a odmenou. Počas stresu dochádza k zmenám v systéme dopamínu, čo môže mať vplyv na náladu a motiváciu.

- Serotonín: Serotonín je hormón, ktorý reguluje náladu a emocionálny stav. Počas stresu môže dochádzať k poklesu hladiny serotonínu, čo môže viesť k pocitom úzkosti, depresie a nespavosti.

- Oxytocín: Oxytocín je známy ako hormón lásky a sociálneho pripútania. Zohráva dôležitú úlohu pri medziľudských vzťahoch a vytvára pocit pokoja a spojenia. Počas stresu sa hladina oxytocínu môže znížiť, čo môže ovplyvniť sociálne interakcie a emocionálne pripútanie.

Tieto hormóny sú súčasťou zložitej stresovej reakcie a ich uvoľňovanie a účinok závisia od intenzity a trvania stresu. Dlhodobý a chronický stres môže mať negatívny vplyv na rovnováhu týchto hormónov a na celkové zdravie a pohodu.

Aké sú prejavy stresu?

Ak ste v strese, vaše telo a psychika je pod tlakom a dáva rôznymi prejavmi najavo, že nie ste ok. Tieto prejavy delíme do štyroch hlavných kategórií – kognitívne, emocionálne, fyzické a zmeny v správaní. Jednotlivé príznaky môžu byť menej závažné, avšak môžu sa objaviť aj veľmi vážne. Podľa týchto príznakov si viete sami vytestovať, či ste v strese alebo nie.

Kognitívne príznaky:

nesústredenosť a problémy s pamäťou
pesimizmus alebo nedostatok sebavedomia
znepokojovanie sa
problémy s rozhodovaním sa

Emocionálne príznaky:

náladovosť a podráždenosť
pocit beznádeje alebo bezmocnosti
strach, úzkosť alebo nervozita
depresívna nálada
pocit viny a smútku
neschopnosť oddychovať

Fyzické príznaky:

únava
bolesť hlavy
svalové napätie, fyzická bolesť alebo nepohodlie
žalúdočné problémy
nevoľnosť, hnačka alebo vracanie
strata chuti na sex
vysoký krvný tlak alebo tep

Príznaky zmien správania sa:

zmeny v stravovaní alebo spánkovom režime
sociálna izolácia
prejavy nervozity (obhrýzanie nechtov, škrípanie zubami alebo klepkanie nohami)
zvýšené užívanie cigariet, alkoholu alebo iných drog
zanedbávanie rodinných alebo pracovných povinností
pokles výkonnosti alebo produktivity

Aké faktory spôsobujú stres?

Stres môže byť spôsobený rôznymi faktormi, a to nielen jedným konkrétnym dôvodom, ale často kombináciou viacerých. Tu sú niektoré z hlavných faktorov, ktoré môžu prispievať k vzniku stresu:

- Pracovné faktory: Pracovný stres je veľmi bežným problémom. Príliš vysoké pracovné nároky, nedostatok času, konflikty v pracovnom prostredí, nedostatočná podpora.

- Finančné problémy: nedostatok peňazí na normálny život, slabé ohodnotenie v práci, konflikty kvôli nezvyšovaniu platu a podobne.

- Osobné problémy: Problémy v osobnom živote, ako sú vzťahové problémy, rozvod, straty blízkych osôb, násilie v okolí, hádky s blízkymi a v práci.

- Zmeny a neistota: Zmeny v živote, ako sú zmeny v pracovnom prostredí, sťahovanie, straty zamestnania alebo neistota ohľadom budúcnosti, môžu spôsobiť zvýšený stres a úzkosť.

- Nadmerné očakávania: Vysoké očakávania od seba alebo od iných, neustále porovnávanie sa s ostatnými alebo snaha o dokonalosť.

- Zdravotné problémy: Chronické zdravotné problémy, bolesti, nevyspatosť alebo neustála únava môžu mať negatívny vplyv na psychický stav a spôsobiť stres.

- Životný štýl: Nezdravý životný štýl, ako je nevyvážená strava, nedostatok pohybu, nadmerná konzumácia kofeínu alebo alkoholu, nedostatočný odpočinok a relaxácia, môžu zhoršiť stresovú reakciu organizmu.

Ako sa vysporiadať so stresom a zlepšiť svoj spánok?

- Pochopte príčiny a účinky stresu:

Je dôležité pochopiť, čo spôsobuje váš stres. Aké sú vaše špecifické spúšťače stresu. Mohla by to byť práca, osobné vzťahy, finančné problémy alebo iné vonkajšie faktory. Identifikujte tieto príčiny a uvedomte si, akým spôsobom ovplyvňujú váš spánok a celkovú pohodu. Toto povedie k väčšiemu pochopeniu a ovládaniu stresu.

- Vyhľadajte relaxačné techniky:

Existuje mnoho relaxačných techník, ktoré vám môžu pomôcť znížiť stres a zlepšiť spánok. Meditácia, hlboké dýchanie, progresívna relaxácia svalov, joga alebo pravidelná fyzická aktivita sú účinné nástroje na uvoľnenie napätia.

- Pravidelne cvičte:

Každodenné cvičenie produkuje hormóny, ktoré zbavujú stresu. Vhodná je jóga alebo čchi kung, rýchla chôdza, ale kľudne aj beh alebo fitko, podľa vašich schopností a možností.

- Venujte sa svojim záľubám:

Vyčleňte si čas na to, čo vás baví, pri čom strácate pojem o čase. Vráťte sa do svojich detských rokov a začnite robiť niečo, čo vás v detstve bavilo, ale čo ste v dospelosti opustili pre nedostatok času.

- Zdieľajte svoje obavy a stres s dôverníkom:

Niekedy len rozprávanie o svojich problémoch a obavách s blízkou osobou alebo s profesionálnym terapeutom môže byť obrovskou úľavou.

Niekoľko tipov na zlepšenie spánku:

1. Udržujte pravidelný spánkový rozvrh: Snažte sa chodiť spať a zobúdzať sa v rovnakom čase každý deň, vrátane víkendov. Tým sa vytvára zdravý spánkový rituál a pomáha sa stabilizovať váš spánkový cyklus.

2. Vytvorte si relaxačnú rutinu pred spaním: Pomôže vám, ak si vytvoríte rituál pred spaním, ktorý signalizuje vášmu telu a mozgu, že je čas na odpočinok. To môže zahŕňať napríklad čítanie knihy, teplý kúpeľ, jemné cvičenie alebo meditáciu.

3. Vytvorte si ideálne prostredie pre spánok: Uistite sa, že vaša spálňa je tiché, tmavé, chladné a pohodlné miesto. Investujte do kvalitného matraca, vankúša a posteľnej bielizne. Použite závesy alebo masku na oči, ak je potrebné blokovať svetlo, a použite šumovú izoláciu alebo biele šumy, ak vás ruší hluk.

4. Vyhnite sa stimulantom: Snažte sa minimalizovať konzumáciu kofeínu, nikotínu a alkoholu, najmä v priebehu popoludňajších a večerných hodín. Tieto látky môžu mať negatívny vplyv na spánok a môžu spôsobiť nespavosť.

5. Zdravá strava a cvičenie: Dodržiavajte vyváženú stravu a pravidelnú fyzickú aktivitu, pretože zdravé telo a myseľ podporujú lepší spánok. Vyhnite sa ťažkým jedlám a veľkým porciám pred spaním, pretože to môže spôsobiť nepríjemnosti pri trávení.

6. Odbúravajte stres: Vyhnite sa stresovým situáciám a naučte sa relaxačné techniky, ako je hlboké dýchanie, meditácia alebo joga. Ak máte problémy so stresom, môže byť užitočné hľadať podporu od odborníka alebo terapeuta.

7. Vyhradite si čas na vyprázdnenie mysle: Pred spaním sa snažte vyhnúť aktívnym činnostiam, ktoré môžu stimulovať váš mozog. Skúste si vytvoriť „čas na vyprázdnenie mysle“ aspoň 30 minút pred spaním, kedy sa vyhýbate používaniu elektronických zariadení a snažíte sa upokojiť svoje myšlienky.

8. Zvuková terapia: Použitie príjemných zvukov, ako napríklad šum mora, dažďa alebo relaxačnej hudby, môže vytvoriť prostredie priaznivé pre spánok.

9. Stimulačná kontrola: Táto technika sa zameriava na asociovanie postele a spálne iba so spánkom a sexom. Znamená to vyhnúť sa aktívnym činnostiam, ako je sledovanie televízie alebo práca v posteli.

Pamätajte, že každý človek je jedinečný, a čo funguje pre jedného, nemusí fungovať pre druhého. Je dôležité experimentovať a nájsť kombináciu tipov a stratégií, ktoré fungujú pre vás a podporujú zdravý a kvalitný spánok. Ak problémy so spánkom pretrvávajú alebo sú vážne, je vhodná konzultácia s odborníkom na spánok alebo lekárom.

A ak ste už skúsili všetky bežné rady na lepší spánok a nič nefunguje, som tu pre vás. Píšte na messenger vedomé snívanie alebo mail: z.foltynova@gmail.com . Môžete sa pridať aj do FB skupiny Sny a spánok a tam komentovať, zdieľať svoje skúsenosti a klásť otázky.

Tak želám všetkým dobrý spánok a krásne sny.

ZuzAna Foltýnová a Sny a spánok a vedome snivanie a https://www.sny-spanok.sk/poradenstvo/

Lucidné obrazy v snoch
Lucidné obrazy v snoch (zdroj: Ana Foltýnová)

Zuzana Foltýnová

Zuzana Foltýnová

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Zaoberám sa snami a spánkom viac ako 35 rokov, napísala som 6 kníh o snoch: Spomenúť si/36 snov, Snový cestopis Bratislavy/7 brán, 33 snov Xyché, Snové telá, Lucidné obrazy v snoch, Usadlosť ako sen/ Tvorenie podľa posvätnej geometrie. Blogy píšem , aby ľudia chápali aký veľký význam majú ich sny a spánok. V každom vašom sne je informácia, ktorú vám posiela vaše nevedomie. Pochopte ju a zlepšite tak svoj život. https://www.facebook.com/zuzana.foltynova.393 Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu