reklama

Dano alebo O jednom správnom tíčrovi

Mladý pán profesor Karpinský, angličtinár, (ďalej len Karpi, ako ho medzi sebou voláme my, študenti) je veľmi zaujímavý druh učiteľa na našom Oranžovom Gympli.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)
Obrázok blogu


Okrem iného pre svoju nenápadnosť. Tak napríklad raz si v septembri jeden prvák prezeral rozpis náhradného rozvrhu a keď zistil, že v ten deň žiadna z jeho hodín neodpadá, so slovníkom ruského baníka opísal svoju nespokojnosť. Vtom ho Karpi napomenul, aby si dával pozor na ústa, na čo dotyčný reagoval štýlom „čo teba do toho“. Keď sa dozvedel, že práve takmer do očí vynadal profákovi, chcel sa rovno od hanby prepadnúť pod zem. Ten sa len zasmial, povedal: „V pohode, len slušne.“

Karpi má ku študentom blízko nielen vekom a mladým výzorom, ale hlavne spôsobom myslenia. O máloktorom profákovi sa dá povedať, že má ku svojim žiakom taký dobrý vzťah – u Karpiho je to obojstranné. Všeobecnú obľúbenosť nielen medzi študentmi, ktorých priamo učí, potvrdzujú výsledky školskej ankety POOG – Profesorská Osobnosť Oranžového Gymnázia, kde každoročne obsadzuje popredné priečky v kategóriách „ABSOLUT profesor“ a „najatraktívnejší profesor“. Prvenstvo v tej druhej, dámy potvrdia, si právom zaslúži.

Precestoval Ameriku, kde nazbieral množstvo skúseností, zaujímavých príhod, a najmä zručností potrebných na jeho predmet. Výslovnosťou a celkovo svojou angličtinou predčí nespočet slovenských [zis is jór mazr] tíčrov. Na jeho hodinách je vždy živo, často sa spieva a celkovo prevláda výborná nálada. Oproti mnohým ostatným mu viac záleží na tom, aby študenti vedeli konverzovať než na tom aby poznali naspamäť celý ENG-SVK slovník v abecednom poradí. Aj preto je podľa mnohých absolventov jeden z tých správnych učiteľov, čo naozaj vedia naučiť a zároveň vychovávať.

Na rozdiel od niektorých "ostrých" profákov využíva ako presviedčaciu metódu motiváciu, nie krik a napriek mladému veku si dokáže uchovať v triede autoritu. Bez problémov dbá na to, aby si každý poctivo plnil svoje povinnosti.

Na škole je Karpi známy aj ako iluzionista. Svojím prevedením kartových a iných trikov by pokojne strčil kúzelníka Mária do vrecka. Vďaka tejto jeho zručnosti s ním nie je nikdy na lyžiaráku či len po vyučovaní nuda. Človeku nad týmito trikmi zostáva až rozum stáť, ale Karpi ako správny kúzelník nikdy neprezrádza, ako to robí. „Netrápte sa, ide len o zábavu,“ je jeho odpoveď.

Karpi nikdy neodmietne pomoc pri príprave hocijakej študentskej akcie a s radosťou sa zapojí. Tak napríklad do kultúrneho programu vyhlasovania POOGov pred rokom prispel videoklipom, kde v prostredí Slovenského raja predvádza svoje najlepšie kúzelnícke čísla. Video malo taký úspech, že v sále sa potom od toľkého aplauzu triasli steny.

Taktiež je najobľúbenejším učiteľským hercom vo všelijakých komických spotoch (krátkych videoklipoch) ktoré my, študenti, natáčame pri rôznych príležitostiach. V jednej scéne mal naoko zmlátiť študenta remeňom, lebo nevedel odpovedať. Za výkon, ktorý vtedy predviedol, by mohol byť pokojne ocenený Oscarom a Steven Seagal by musel polovicu filmov natočiť nanovo.

Ako koordinátor Vianočného programu (dobročinný projekt - študenti si nacvičia dvojhodinový program, napr. Mrázika, cestujú po detských domovoch, predvádzajú scénku, rozdávajú deťom hračky, darčeky, sladkosti a lásku) sám neraz účinkoval v scénkach namiesto tých, čo ochoreli alebo vypadli a podľa slov ostatných tam žiaril viac než tí, ktorí chceli ísť študovať herectvo.

Na olympiáde z anglického jazyka bola nastolená modelová situácia – ja som sa pokúšal kradnúť v obchode, bol som prichytený a teraz musím presvedčiť policajta na stanici, že som to chcel vrátiť. Karpi sa do svojej role vžil tak, že som mal pocit že vážne sa zodpovedám nejakému frustrovanému byrokratickému fízlovi. Veľa sme sa vtedy nasmiali, lebo s tou mimikou, čo predvádzal, by mohol rovno účinkovať v Susedoch.

Jeho spevácke schopnosti najlepšie ilustruje nasledujúca príhoda: Dvaja druháci raz ostali s ním v triede sami po vyučovaní a Karpi im hral na gitare a spieval. Potom sa gitary chopil jeden z druhákov – Ivo, a začal hrať Stairway to heaven od Led Zeppelin, srdcovka snáď každého vlasáča na škole. Karpi povedal, že to je jedna z jeho najobľúbenejších a perfektne do Ivovho hrania zaspieval celú skladbu.

V skratke: pán profesor Daniel Karpinský stelesňuje zdravý prístup ku svätému povolaniu pedagogickému .


Mgr. Daniel Karpinský čítal túto prácu a napriek návalu skromnosti súhlasil s jej obsahom  



Radan Furiel

Radan Furiel

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zoznam autorových rubrík:  PoéziaÚvahy a fotografieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu