reklama

Ružinov - top 7 divov* (*už 10)

Rozhodol som sa napísať, aký je Ružinov pekný, ako dobre sa tu žije, akých fajn ľudí tu môže človek stretnúť.

Ružinov - top 7 divov*   (*už 10)
Kukorelliho park (Zdroj: Marek Gabonay)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (58)

Tento článok, bol vypublikovaný 23. októbra 2009. Rozhodol som sa ho, bez zmeny, len doplniť.

1. Jazero Štrkovec

Jedno z najkrajších miest v Ružinove, kam rád chodím na prechádzky, na kofolu, alebo si len tak v lete ľahnúť na trávu a čítať si, počúvať hudbu. Pri jazere som urobil aj zopár fotografií a videí, napríklad vtedy keď som uvidel vo vode korytnačky. Bol som z toho síce najprv prekvapený, že ich tu vidím, no nakoniec som si zvykol na to, že sú neprirodzenou súčasťou Štrkovca. Páči sa mi toto miesto, keď tu organizujú rôzne akcie - dni Ružinova s ohňostrojom a podobne. A takmer vždy tu niekoho stretnem, koho poznám a pustíme sa spolu do debaty.

2. Miletičova ulica
Povedzme si, ktoré iné trhovisko je známejšie ako Miletičova? Keď chcem mať pocit, že žijem zdravo, alebo potrebujem čerstvú zeleninu do polievky, zamierim práve na toto trhovisko. Okrem iného sa tu môžem porozprávať s predávajúcimi o tom, ako sa im darí, či nedarí, o tom ktorá zelenina je práve tá najčerstvejšia. A milujem jahody. Tie v čase keď sú na trhu, kúpim cez týždeň na Miletičke celkom výhodne.

3. Park A. Hlinku
Ja viem, že momentálne je to celkom zanedbaný park, s fontánou fungujúcou iba na dobré slovo, ale tak či tak mám toto miesto veľmi rád. Je tu ticho, zeleň uprostred sídliska a navôkol spokojní ľudia, ktorí sa medzi sebou rozprávajú, prechádzajú a možno aj preto ma tento park celkovo upokojuje. So zmrzlinou kúpenou na neďalekej zastávke MHD zájdem väčšinou sem.

4. Kostol sv. Vincenta de Paul
Keď niekomu poviem, v Ružinove - tam pri tom peknom novom kostole - hneď väčšina ľudí toto miesto spozná. Cez víkendy chodia práve do tohto kostola stovky obyvateľov Ružinova. Chýbal by mi tu, ak by tu nebol, jednoducho mi už prirodzene zapadá do tohto prostredia.

5. Nákupné stredisko Avion
Podľa mňa je oproti iným nákupným strediskám také voľnejšie a vzdušnejšie. Viem, že keď sa rozhodnem ísť nakupovať, tak v Avione nemusím stresovať s tým, kde zaparkujem a nájdem tu vždy všetko po čom túžim, aj keď si to teda niekedy nemôžem dovoliť. A obzvlášť som si obľúbil obchodný dom Ikea s lacným štýlovým nábytkom a chutným jedlom. Tie ich koláče sú fakt perfektné.

6. Letisko M.R. Štefánika
Letisko je určite veľmi dobre známe väčšine Slovákov. Tento rok som využil požičaný bicykel a išiel som sa prebehnúť okolo letiska. Doteraz som netušil, že tu je zopár takých miest odkiaľ vidieť zblízka lietadlá, ktoré práve odlietajú, alebo naopak prilietajú. A nebol som sám. Všimol som si nadšencov lietajúcich strojov, ktorí si tu nosia aj profesionálnu výbavu pre fotografov a fotia si lietadlá, ktoré boli nad našimi hlavami skoro na dotyk.

7. Kúpalisko Delfín
Delfín odporúčam. Keď sa mi nechce ísť príliš ďaleko na to, aby som sa v lete schladil, prídem práve na toto kúpalisko. Je už vynovené. Nerezový bazén pripomína kúpalisko aké je napríklad v Hainburgu či v Bruck an der Leitha. Nie je možno tak veľké, ale podľa mňa spĺňa základné požiadavky na kúpalisko a ľahnúť si na pekne pokosený trávnik nikdy nie je zlé, že?

Určite ste aj vy našli zopár pekných miest v rámci Ružinova. Viem, že je ľahšie písať o tom, čo všetko je zlé a som si vedomý toho, že veľa vecí je treba zmeniť a ustrážiť, ale skúsme sa zamyslieť aj nad tým, čo je dobré a prečo sa nám Bratislava, či Ružinov páčia. A mne sa teda okrem mnohých iných vecí páči týchto sedem.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

***

(doplnený 19.9.2022).

  • 8. Kukorelliho park

    Tento park mi prirástol k srdcu, priznám sa, len nedávno, aj keď na danom mieste existuje už zopár dekád. Mám ho rád pre jeho pokoj, no čo si budeme klamať, najmä pre jeho svietiacu raketu, ktorá je impozantná najmä večer. Park má veľa zaujímavostí a dá sa čo-to o ňom dozvedieť tu, ako aj ľuďoch, ktorí sa oň starajú. V januári tohto roka som využil takú tú búdku pre staré knihy a vložil tam jeden kúsok pre ostatných obyvateľov.

Kukorelliho park
Kukorelliho park (zdroj: Marek Gabonay)

A keďže od napísania tohto článku ubehlo 13 rokov, rozhodol som sa pridať aj nové veci.

  • 9. Nivy

Stanica Nivy je možno zvláštny výber. Stále je to stanica, že? Navyše postavené veľkým developerom, ktorí nemajú zväčša dobré meno. Je to však budova, ktorá má svoj šarm a najmä štýl. Nielen vďaka zelenej streche, ale aj vďaka prvkom, ktoré nie sú úplne bežné ani vo svete. Kedy ste po vystúpení na autobusovej stanci v nejakej svetovej metropole počuli hudbu klavíra? V Bratislave je to realita. V obľube mám aj tú plochu pod zelenou strechou, kde je destské ihrisko. Dá sa tam vziať vínko a večera a v lete máte príjemný priestor na relax.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • 10. Tajné miesto!

Do mojej pozornosti pribudlo ešte jedno miesto v Ružinove, ktorého lokalitu "zatajím". Prezradím len, že nedávno tam zriadili cvičisko so závažiami a v jeho tesnej blízkosti je aj trampolína, ktorú môže v určitých momentoch využívať aj verejnosť.

Marek Gabonay

Marek Gabonay

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  26x

Športovec, bývalý novinár, profesionál v oblasti herného priemyselu, fanúšik Revolutu, člen Progresívneho Slovenska a kandidát na mestského poslanca v Bratislave za Ružinov, číslo 11. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu