reklama

Pre motorkárov

Je čas kedy slniečko začína pražiť, asfalt sa zohrieva, ženy sa menej obliekajú a niektorých z nás aj srdcia volajú. Tento príspevok je ako predať, ale dá sa využiť aj pre kupujúceho. Zistí na čo sa má zamerať pri kúpe.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ako úplne prvú a supernajdôležitejšiu vec urob dokonalú očistu motorky! Počas roku, alebo rokov spolužitia si si na svojej frajerke, ale aj motorke prestal uvedomovať spústu nedostatkov. Preto skús osloviť niekoľko kamarátov, aby na motorke našli chyby, chybky, chybičky, ako sú napr. tieto:  

  1. Škrabance: Nikto sa im nevyhne. Ani ten, kto sa o motorku stará, ako o vlastnú. Tu pomôže len kvalitná kozmetika, ktorá je pre teba pripravená v každej slušnej motopredajni. Ja mám pre zákazníkov k dispozícii aj vzorky, na ktorých si môžu bezplatne vyskúšať, ako fungujú v praxi. Teleshopingy sú síce dokonale zinscenované, ale nikto so zdravím rozumom im neuverí.

  2. Sklíčka: Ak sú zájdené, pomôže im dôkladné preleštenie. Najlepšie je využiť ponuku servisu ktorý má leštičku, lebo ručne sa nadrieš ako taký kôň. Inak všetko ako v bode 1. Ak sú sklíčka popraskané, je ich lepšie vymeniť, lebo keď si kupujúci začne predstavovať, ako mohli praskliny vzniknúť...

  3. Gumy a gumičky: Rukoväte, simeringy teleskopov a iné gumené diely sú väčšinou za prijateľné ceny a dostupné, preto ti ich odporúčam vymeniť za nové. Tie, ktoré z rozličných dôvodov nechceš meniť aspoň natri nejakým gumooživovačom. Na trhu ich je dostatok.

  4. Vôle: Predpokladám, že ako začiatočník nie si majiteľom Harleja, na ktorom sú vôle normálne. Preto ich musíš odstrániť. Takže ťa čaká doťahovanie ako odušu. A čo sa nedá dotiahnuť, to sa dá vymedziť. Každý odborník ti povie ako. Ak máš vôle vo valivých ložiskách (napríklad v osiach kolies) musíš ich vymeniť. Nehádž si mašľu! Ložiská väčšinou nie sú drahé.

  5. Vŕzgania: Tu platí bod 4. Ak na odstránenie vŕzgania nestačia moje múdrosti z vyššie spomínaného, skús sa vyzbrojiť vodeodolnou vazelínou. Kua, nie olejom! Ten za chvíľu prestane účinkovať a nasratého nového majiteľa máš o pár dní na krku. Takže vazelína a aplikuj, ako zmyslov zbavený. Ak sa vazelína neskôr dostane aj tam, kam sa dostať nemá, nevadí. Reklamujúcemu občanovi veľmi odľahne, keď mu pravdivo vysvetlíš dôvod tohto úniku.

  6. Koženky a kože (vidličky a nože, hahaha): Vymeniť koženkový poťah sedla nie je žiadna veľká položka. Na niektoré motorky sa dokonca predávajú hotové poťahy sediel. Stačí ich pretiahnuť. Pardón – natiahnuť. Na vyblednuté a zvetralé kožené doplnky mám svoj vlastný tajný recept: liehové moridlo na drevo a veľa-veľa včelieho vosku. Investícia minimálna – efekt maximálny.

  7. Pneumatiky: Kúpu jazdených pneumatík ja nikdy nikomu neodporúčam, pretože nikto nemôže vedieť, ako sa s nimi zaobchádzalo a prečo boli vlastne vyhodené. Náš prípad je úplne výnimočný. Ak máš gumy úplne zjazdené, čo o tebe nedáva práve najlichotivejší obraz, tak kúp radšej nejaké zo šrotoviska, pekne ich nastriekaj prípravkom na oživovanie pneumatík, ale o tomto svojom počine záujemcu o motorku určite informuj! Ostatné je na ňom.

  8. Koľko pýtať: Reálnu cenu motorky zistíš tak, že ju poponúkaš po bazároch, ktoré sa zaoberajú výkupom za hotové a pridáš si asi 10% k cene, ktorú ti oni ponúknu. Druhým bodom programu je listovanie v inzertných časopisoch a surfovanie po inzertných webových stránkach. Teraz však naopak 10% z uvedených cien odrátaj. Z týchto cien urob priemer a si doma. Ku cene ktorú si si zaumienil za svoju bývalú lásku obdržať si pripočítaj určitú sumičku, ktorej si ochotný sa v prípade nutnosti vzdať. Táto suma však nesmie byť priveľká, aby potencionálneho kupujúceho neodradila skôr, ako vyberie z vrecka telefón. Apropo: Na SMS-kové odpovede na tvoju ponuku sa vyprdni. Kto nemá pár korún na párminútový rozumný rozhovor o predmete svojich túžob, ten určite nemá pár desiatok tisíc na jeho kúpu.

  9. Ako TO dať na vedomie: Tu si dovolím malú reklamku, veď uvedeným ide o službu občanom a nie o komerčnú činnosť. Využi ponuku inzercie na webovích stránkach alebo motorkárskych weboch, ktorých výhodou je to, že tvoja ponuka je v obehu okamžite. Motoweby navyše automaticky presmerujú tvoju ponuku aj do ďalších inzertných novín. Vot kakája báľšaja téchnika!

  10. Radostné očakávanie: ...sa môže zmeniť na ťažkú depresiu, ak si na predaj motocykla zvolíš tajomné, opustené a temné miesto. Určite si toto obchodné stretnutie zvoľ na čerpacej stanici s dokonalým kamerovým systémom, kávomatom, parkoviskom, stolíkom, ozbrojenou ochranou a ostatnými výdobytkami našej modernej cilivizácie! A pred prípadnou skúšobnou jazdou si zabezpeč záruku minimálne v cene motocykla.

  11. Umláť ho rečami: S láskou rozprávaj kupujúcemu o minulosti tvojej motorečky, o jej chybách a nedokonalostiach (veď on si ich aj tak všimne), aby si nestratil jeho dôveru a nádej získať obsah jeho šrajtofle. Ale nezabudni mu porozprávať aj o jej prednostiach a zdôrazni kupujúcemu výšku jeho intelektu, pretože sa rozhodol veľmi správne. Skrátka správaj sa ako hrdý a sebavedomý otec, keď vydáva jedinú dcéru!

  12. A je to! Uvedom si, že je tvojim záujmom napísať korektnú kúpno-predajnú zmluvu. Všakovaké všeobjímajúce frázy typu: Kupujúci bol oboznámený so stavom motocykla. Alebo: Stav motocykla zodpovedá veku a najazdeným kilometrom. Ti budú prd platné, keď príde na lámanie chleba. Právne obstoja len jednoznačné a konkrétne informácie: Motocykel má tieto a tieto závady!

A na záver: ANI JEDNA Z TOHTO TUCTA RÁD TI NEPOMOŽE,
AK SA TI NEPODARÍ MOTOCYKEL PRED KUPUJÚCIM NAŠTARTOVAŤ !!

Lukáš Gallik

Lukáš Gallik

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som ešte zatial študen ale verím tomu že raz príde čas kedy sa o mne dozvie aj zbytok sveta ako škola. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu