reklama

Usmievajte sa, fotia nás!

Neviem ako Vám, ale mne sa v nemocniciach nepáči. Mohol by som nájsť aspoň päť dobrých dôvodov, ktorým by som Vám to dokresil. Pravda je však, že mi vadí nemocničný zápach, ako keď otvoríte kyslé uhorky. Možno to nie je ani zápach ale zvláštna aura tohoto miesta. Ja som bohužiaľ pripútaný v jednej z nich, vo vyspelom kapitalistickom kráľovstve Holanskom. Dôvod je prostý, taký chlapský: hrali sme futbal a neprestali ani keď začalo pršať. Dobiehaval som osobný súboj pri autovej čiare s mojím Kamerunskym kamarátom (ktorého žartom voláme Etooo), pošmyknutie, kopanec, vyvrtnite členka, zlomenina kostí, operácia. Čert aby to bral!!!! Už to mam za pár! O tri týždne sa odtiaľto sťahujem hory, trochu cestovania za kamarátmi a v septembri, zase odznova: nova krajina, novy kolektív, nove zadanie... A teraz toto!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)


Na izbe sme traja: približne 12 ročný chalan, prechádzajúci z početnej Tureckej komunity (asi 10% obyvateľstva Holandska).Jeho zranenie je až dych vyrážajúce: hruďou začínajúca, pokračujúca bruchom a končiaca nad pravým kolenom - rezná rana nožom. Že vraj pouličná bitka, Viac som sa nepýtal. Druhý chlap je Holanďan, asi 40 ročný, pôvodom z Etiópie. Leží tu asi pre to najbežnejšie holandské zranenie: spadol z bycikla a ten mu reťazou a ozubeným kolesom rozťal nohu. Príliš sa mu z nemocnice domov nechce. Že vraj čo tam... No ja sa už nemôžem dočkať a navyše som si dnes vypracoval odpor ku nemocničnému jedlu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Pooobede začalo pršať a padla tu na všetkých taká melancholická nálada. Vždy usmievavé sestričky sa ukázali iba na zavolanie, pobodaný Turek zaryto civel na televizny kanál s tureckými filmami, Etiópčan si nervózne ohmatával zmasakrovanú nohu. Ja som sa pokúšal čítať Sto rokov samoty od Marqueza, ale keď na strane sto jedna z hlavných hrdiniek Rebequa začne jesť zem, vrátane trávy, chrobákov a divokého hmyzu až z toho zvracia, usúdil som, že to nie je úplne ono.


Našťastie sa začalo vonku blýskať a padať krúpy, teda tradičný Júl v Holandsku. Každý sa ešte viac schúlil do svojho kútiku. Svetlo bleskov kde-tu osvetlilo izbu. Mne to v tom okamihu pripomenulo červený koberec Oscarových večerov. Určite ste to videli v telvízii rovnako ako ja. Páni v decentných frakoch, dámy v róbach v hodnote HDP stredne veľkého Karibského ostrova. V okamihu ich vstupu na koberc, zaplaví ich svetlná salva z fotoaparátov. "Usmievajte sa, fotia nas!" Vyhŕkol som podvedome na mojích spolutrpiteľov. Tí sa razom zmenili na filmové hviezdy a pripoji sa ku môjmu širokému usmevu adresovanemu obloku, za ktorým sa všetci čerti ženili. Aspon na chvilu sme sa tak pripoji k tym bezvadnym telám hollywoodskych hviezd a zabudli tak na naše boľačky.

Ondrej Gandel

Ondrej Gandel

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som z generacie mladych emigrantov, kotri odisli nie koli neslobode doma, ale koli slobode pohybu, ktoru nemali ich rodicia, ktori chceli zmenit svet, zatial co svet zmenil ich. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu