reklama

Eurovision Song Contest 2010 – Do tretice bezo zmeny

Už v úvodných momentoch, pri predstavovaní účinkujúcich bolo jasné, ktoré z mien sa ukáže v prvej štvorke tretieho štvrťfinálového kola. Tuctové kapely zviditeľňujúce sa, aby sa na nich nezabudlo, napodobňujúc svoje idoly buď pubertálnymi textami o krutom živote či nenaplnenej láske sú pre našu krajinu typické ako „..nad Tatrou sa blýska..“.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Ukážkovým príkladom je desiate miesto obsadzujúca Andrea Súlovská (22). Odohranú pieseň „Život“ napísala, keď mala štrnásť. Ja by som povedala, že pubertou trepúce dieťa je súce lepšieho diela. O čom to vlastne bolo? „.. život je krutý, ale je život .. pozri sa na svet ružovými okuliarmi..“ - no neviem, či by s takouto frázou uspela spievajúc to Haitčanom. Táto nudná pieseň mal byť asi nejaký slabý odvar jej speváckeho vzoru Norah Jones. Je potrebné si ale uvedomiť, že dosť podstatný je talent. Moja mamka by povedala: „.. spievaš pekne, ale dlho..!!!!“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Andrea Súlovská - Život „Keď už párok hladí viečka“ – tak vďaka tejto „kačici“ sa stála známou dvojica Renáta Čonková (37) a  Martina Polievková (36). Svoje fankluby majú na najznámejšej sociálnej sieti, ale vysmievané boli neprávom. Slovo párok bolo v skutočnosti slovo spánok. Kvôli znelej a za ňou nasledovne neznelej spoluhláske vznikla taká znelostná asimilácia, že väčšina slovenského ľudu netušila o čom spievajú. Dielko to nakoniec nebolo až tak zlé. Koniec koncov si tieto dve zrelé ženy vyspievali tretie miesto. Fakt ale nechápem, aký má zmysel zaspievať pol piesne slovenskou a pol anglickou rečou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Renáta Čonková & Martina Polievková - Dúha

Nájdi päť rozdielovNa rockovú strunu zahral Robo Šimko a MassRiot. Ich pieseň „Podľa vlastnej hlavy“ nebolo ničím výnimočným. Je to jeden z tých projektov, pri ktorom keď spevák zakričí do publika: „A teraz vy - pomôžte mi!“ mu je odozvou: „Pomôž si sám!“ Ich hudobným snom je dostať sa na Rock Am Ring, no pokiaľ ich ľudia budú počuť len z tejto kopy odložených skupín, budú si svoj sen pripomínať prezentačným plagátom z oného festivalu visiacim vo WC. Z rovnakého tvrdšieho súdka, no viac „naspídovaným“ spôsobom sa ukázali Reverz Park. Energy rockom nabitý song „Po kvapkách“ bol rýchlejšou, živšou a zaujímavejšou zmesou hudobeného vyžitia oproti Šimkovmu zoskúpeniu. Ich by som skôr privítala medzi víťaznou štvorkou ako bývalého, najviac kritizovaného superstaristu Martina Konráda (17). To je určite práca bláznivých sedemnástiek. Mali by behať za značkou jeho make – upu a čiernej linky ako po emáckom vyliatí si duše. Skutočne neviem, komu sa jeho tvorba môže páčiť. Jeho snom je si zahrať s Green Day, no po odohratí piesne „Ja viem“ by sa mal pozerať po nejakej vysokej škole a nespoliehať sa na to, že hudba bude jeho živiteľom. Sedemnástky vyrastú a nájdu si skutočný hudobný vzor.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výnimky potvrdzujúce pravidlo..

Dostali sa do semifinále a nepotrebovali k tomu žiadne hudobné nástroje. Tým je totiž typická tzv. a´capella, ktorá nám môže byť známa hlavne vďaka partii ľudí ako Fragile. Po týchto šľapajách sa vybrala pätica Free Voices. A úspešne. Ako sami uvádzajú: „Chceme ukázať ľuďom, že sa hudba dá robiť aj ústami“ . Táto netradične odhmkaná a odspievaná pieseň „Z osnov“ dosiahla druhé miesto.

Free Voices - Z osnov

Na čo som bola zvedavá, bola zmiešanina popu, punku, etna či cigánskej hudby. Hudba z Marsu len tak – tak unikla semifinálu. Živá, energické, multikuktúrne, nevšedné, veselé .. Takáto bola pieseň „Final song“. Človek neskláňal hlavu od nudy, ale mal chuť skackať do svojských rytmov. Už dávno je o nich známe, že roztancujú dav. Ich hudobným snom je: „Rozdávať pozitívnu energiu nielen na Slovensku“. A to sa ich vystúpením určite podarilo.So skoro 16 % zvíťazil spevák Robo Opatovský (38). Nádherné vyznanie jeho manželke prostredníctvom romantickej piesne „Niečo máš“ roztopilo nejedno srdce. Vytváralo to pokojnú, pohodovú a harmonickú atmosféru. Nie som nejaký veľký fanúšik popovej hudby, ale toto bolo z tých diel, ktoré keby boli napísané pre mňa, tak možno aj slzu vypustím. Robo bol na začiatku znevýhodnený technickou chybou: „Toto sa mi stalo prvýkrát a naozaj dúfam, že aj posledný.“ Napriek tomu, bolo jeho vystúpenie jedným z najkvalitnejších tohto večera.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Robo Opatovský - Niečo máš

Text: Katarína Gočová Zvuk a video: Youtube.com Foto: Aktuality.sk, forzashop.sk

Katarína Gočová

Katarína Gočová

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

... osoba, ktorú zaujíma dianie na kultúrnej scéne a celkovo život, spájajúci ľudí a kultúru. Zoznam autorových rubrík:  FestivalyÚvahyKoncertyReportáže

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu