reklama

Reportáž: Colours Of Ostrava 2009

Mená hudobníkov Maceo Parker, Jamie Cullum, David Byrne, česká legenda Jaromír Nohavica, či formácie nesúce mená Morcheeba, Asian Dub Foundation, Stereo MC´s. V podhradí Ostravy sa už po ôsmykrát  uskutočnil jeden z najväčších českých festivalov Colours of Ostrava, kde sa tento rok namiešala skutočne skvelá paleta hudobníkov z rôznych kútov sveta.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Toto priemyselné mesto sa v čase od 9. - 12. júla zmenilo na dejisko multižánrovej kultúry spájajúcej všetky generácie ľudí. Farbami hýriaci festival priniesol zmes jazzovej, rockovej, elektrorockovej, undergroundovej, či psychodelickej hudby.

Daniel Benjamin @ Colours Of Ostrava, 2009

Časť Južnej Ameriky so sebou priniesla najlepšia párty kapela, ktorej tóny rozvášnili dav. Kolumbijské zoskupenie LA-33 v piatok roztancovalo dav ľudí v rytme urban salsy. Silne energiou nabitý koncert naplnil prostredie temperamentom týchto latinskoamerických hudobníkov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

LA-33 @ Colours Of Ostrava, 2009

Na pódiu ich vystriedal „Sinatra v teniskách“. Jazzpopové vystúpenie v podaní mladého Brita Jamieho Culluma zožalo zaslúžené ovácie. Tento spevák a klavirista predviedol na pódiu neskutočnú show. S ľahkosťou akou prezentoval svoju tvorbu dostával ľudí do úžasu. Improvizoval pri klavíri aj mimo neho. Jeho česká premiéra si určite získala množstvo nových fanúšikov. Uctil si aj pamiatku Michaela Jacksona prerobenou verziou songu Thriller.

Jamie Cullum @ Colours Of Ostrava, 2009

Po ňom nasledovala hviezda londýnskeho ázijského undergroundu Asian Dub Foundation. Táto pätica „ MIDI bojovníkov“ nadopovala publikum svojimi raggae, dubovými, basovými rytmami. Dav tancujúcich ľudí na chytľavé melódie piesní ako Flyover, či Black White dopĺňal živé drum and bassové ovzdušie.
Sobota patrila anglickej skupine Morcheeba, ktorá predstavila piesne zo svojho posledného albumu Dive Deep. Elektropopové piesne v podaní speváčky Mandy Zamolo prežívajúcej každú pieseň zohrali v ľuďoch miernu dávku uvoľnenia. Sympatická náhradníčka pôvodnej Skye oslovovala publikum v českom jazyku už hneď v úvode predstavenia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Johnny Cleg @ Colours Of Ostrava, 2009

O vypredanie lístkov sa ale postaral moravský folkový pesničkár Jaromír Nohavica, ktorý odohral mimoriadny koncert pod šírym nebom ako jedna z hlavných hviezd večera. Tento majster slova svojimi skvelými piesňami rozospieval celú kolosálnu účasť ľudí. Pri zahraní hitov Ostrava, Když mne brali za vojáka, či Andel strážny tento charizmatický človek napájal dav veselosťou. Oplýval na všetkých dobrou náladou počas piesní, ale aj vstupmi medzi nimi.

Jaromír Nohavica @ Colours Of Ostrava, 2009

V posledný deň festivalu sme sa tiež mali na čo tešiť. Na nedeľňajšom koncerte sa nám v podvečer predstavil americký spevák David Byrne, ktorý okrem svojich melodických skladieb upútal aj svojou psycho choreografiou.
Totálnou hviezdou posledného večera bol americký saxofonista Maceo Parker. Počas skoro dvojhodinového vystúpenia sa v obrovskom dave zvíjal v rytme jeho piesní skoro každý. Úchvatné džezovanie akoby ani nemalo prestávku. So svojimi hudobníkmi ukázal prítomným, prečo ho menujú nekorunovaným kráľom funky a black music.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Maceo Parker @ Colours Of Ostrava, 2009

Štyri dni skvelej hudby, úžasných ľudí, príjemného počasia, zaujímavých workshopov s flirt dance, flamenco, či, brušnými tancami v krásnom moravskom prostredí bol pre človeka ako balzam resp. dobitie jeho psychickej časti. Už teraz som zvedavá, čo si pre nás pripravia vo svojom deviatom ročníku.

Foto © Zdenko Hanout

Katarína Gočová

Katarína Gočová

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

... osoba, ktorú zaujíma dianie na kultúrnej scéne a celkovo život, spájajúci ľudí a kultúru. Zoznam autorových rubrík:  FestivalyÚvahyKoncertyReportáže

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu