reklama

Ivan Janko: Ľudia na Haiti pomoc potrebujú teraz

Je to už druhý mesiac, odkedy obletela svet  správa o katastrofe na maličkom ostrove v Karibskom mori. Niektorí dokončievali oslavy nového roku nedopitým šampanským a nesplniteľnými predsavzatiami, väčšina opäť upadla do toku každodenného pracovného života, ďalší podvádzali svojich manželov a manželky... iní umierali.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Najchudobnejší štát Severnej Ameriky, ktorého hlavné mesto je najpočetnejšie v množstve únosov a ekonomicky je slabé ako domček z karát prežilo ďalší ničivý živel. Zemetrasenie sa dotklo 3 miliónov ľudí a počet obetí sa vyšplhal až k nebeskej bráne. Výsledkom je totiž 212 tisíc mŕtvych duší a číslo sa bude pravdepodobne zvyšovať.

Táto udalosť so sebou priniesla veľa benefičných akcií a koncertov na podporu postihnutej krajiny. Slovensko nezaháľa a taktiež je aktívnym prispievateľom. Po koncerte Nová Scéna pre Haiti či Hráme pre Haiti, ale aj jedinečnou výstavou: Trpiacim z Haiti pomáhame aj fotkami od redaktora denníka Plus jeden deň Ivana Janka. Na dvadsiatich fotografiách zachytené momenty katastrofy tohto biedou bitého ostrova. Možnosť vidieť ju máte v bratislavskom Avion Shopping Parku do konca februára.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ivan Janko je typ reportéra, ktorý sa dlho nezamýšľa nad ponukou vycestovať. „Na Haiti som bol 56 hodín po prvých správach o katastrofe. To, čo som tam videl, sa ma hlboko dotklo. Ľudia na Haiti potrebujú pomoc teraz a ešte ju aj dlho potrebovať budú," povedal autor fotografií na otvorení výstavy. Ivan sa tak stal prvým novinárom, ktorý sprostredkovával informácie priamo z dejiska katastrofy. Tieto emotívne fotografie dokumentujú prácu organizácie UNICEF na zemetrasením zdevastovanom ostrove. Ukazujú prácu ľuďom „Chcel som nejako pomôcť, ukázať ľuďom, čo zemetrasenie spôsobilo," vysvetľuje reportér.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Chceme poskytnúť ľuďom svedectvo reportéra, ktorý sa asi 56 hodín po prvých otrasoch dostal na miesto nešťastia. Sú tam aj fotografie, ktoré pochádzajú z databanky UNICEF a dokumentujú skutočnú situáciu, v akej sa deti nachádzajú. Považujeme za povinnosť priniesť tieto informácie. Ľudia nám posielajú peniaze, tak my sme im zase chceli priniesť informácie o situácii na Haiti, a potom sú to obyvatelia našej spoločnej planéty," hovorí výkonný riaditeľ UNICEF Slovensko Miroslav Kaňa. Tieto diela sú skutočne svedectvom oboznamujúcim s realitou. Smrťou a krutým počinom Matky prírody skúšajúcej tejto biedny národ. Nezatvárajme si pred tým oči a aj táto výstava nech nám je motívom pomôcť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Foto: Ivan Janko [foto 1,2], Zdenko Hanout [foto 3]

Katarína Gočová

Katarína Gočová

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

... osoba, ktorú zaujíma dianie na kultúrnej scéne a celkovo život, spájajúci ľudí a kultúru. Zoznam autorových rubrík:  FestivalyÚvahyKoncertyReportáže

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu