reklama

Paráda – Deň detí, ktorý rúca bariéry

2. júna 2012 sa uskutočnil už tretí ročník akcie nazývanej Paráda, ktorú organizoval Slovenský paralympijský výbor v spolupráci so svojim generálnym partnerom SPP a s generálnym partnerom podujatia spoločnosťou BOLTON. Návštevníci si mohli vyskúšať rôzne disciplíny, medzi ktoré patrí lukostreľba, boccia, stolný tenis a iné. Nechýbali však ani rôzne atrakcie na zabavenie ako obrovská šmykľavka, elektronický býk, bábkové divadlo, cukrová vata, pukance a mnohé ďalšie. Samozrejmosťou bol aj pekný a pestrý sprievodný program na pódiu pri vchode. Dovoľte mi, aby som objektívne a potom aj z pohľadu účastníka zhodnotil spomínanú akciu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Celá akcia sa niesla v duchu solidarity, integrácie vozíčkarov do spoločnosti a tým pádom aj v duchu odbúravania predsudkov. Atmosféra bola skvelá, počasie premenlivé a aj napriek tomu hojná účasť. Mrzí ma však, že sa zanedbala propagácia. Myslím si, že keby sa to viac spropagovalo, určite by prišlo aj viac ľudí na toto podujatie. Ja sám by som sa tam nebol dostal, keby mi o tomto dni nepovie môj kamarát a spolupracovník v občianskom združení go-ok. Iba z dôvodu, že sa ma táto akcia týkala, ma zobral so sebou a naozaj som neoľutoval.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mal som možnosť vyskúšať na vlastnej koži na krátky okamih život vozíčkara, ktorý sa musí pomocou vozíka dostať niekam. Je to naozaj drina a skladám pred nimi touto cestou rešpekt. Už pri prvom pokuse pohnúť sa, sa vozík začal točiť okolo svojej osi a nie smerom vpred. Nakoľko terén nebol úplne rovný, mal som problém aj s korigovaním vozíka a neraz ma to ťahalo do boku. Ostáva mi iba dúfať, že nebudem odkázaný na takýto vozík. My ľudia si často neuvedomujeme, že to, čo mi hravo prekročíme, môže pre osobu na vozíku znamenať problém. Či ide o prah, o schody alebo o príliš prudkú rampu. Táto atrakcia bola najviac vyťažená, čo ma teší, že si deti chceli vyskúšať pohyb s vozíkom na vlastnej koži.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri niektorých atrakciách fungovala okrem búrania bariér u detí aj osveta u rodičov. Kto mal záujem, mohol zistiť viac o monitoringu bezbariérovosti, ktorý robí občianske združenie go-ok, prípadne o jednotlivých športoch priamo na stanovištiach.

Paralelne s touto akciou sa konala aj symbolická jazda v rámci X. ročníka kampane „Na kolesách proti rakovine" a cyklistická súťaž „Na kolesách do škôl", ktoré boli tiež veľmi dobre zorganizované.

Touto cestou chcem na záver poďakovať všetkým zúčastneným, všetkým dobrovoľníkom, firme LetMo, ktorá zapožičala vozíky a hlavne organizátorom za skvelú akciu, z ktorej som mal v konečnom dôsledku veľmi pozitívny zážitok a v nejednom smere mi zlepšil pohľad na vozíčkarov. Verím, že sa táto akcia bude aj v budúcnosti opakovať a podarí sa odstrániť aj drobné „bariéry".

Imrich Gulai

Imrich Gulai

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Volám sa Imrich Gulai a som študentom Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave na odbore učiteľstvo akademických predmetov matematika-chémia. Zoznam autorových rubrík:  ŠkolstvoTvorivá chvíľkaZaujalo maSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu