reklama

Čin roka pod taktovkou Cigánskej diablice

Predsedkyňou poroty kategórie Čin roka ocenenia Gypsy Spirit 2010 je „Cigánska diablica" Silvia Šarköziová. Ďalšími osobnosťami, ktoré sa podieľajú na hodnotení nominácií a výbere víťaza kategórie Čin roka, sú Andrej Bán, Jarmila Balážová, Rena Milgrom a František Godla. „Nie je veľa Rómov, ktorí mali podobne ako ja obrovské šťastie v tom, že vyrastali v slušnej a sporiadanej rodine. Ja som tento dar od Boha dostala a práve vďaka tomu sa dnes môžem profesionálne venovať práci, ktorú najviac milujem, teda hudbe. Preto si myslím, že je veľmi dôležité, aby tým, ku ktorým nebol osud taký milosrdný, bola cesta k splneniu ich sna uľahčená. A projekt Gypsy Spirit túto úlohu zvláda výborne," hovorí Silvia Šarköziová, predsedkyňa poroty kategórie Čin roka. Projekt Gypsy Spirit 2010 je v etape podávania prihlášok a nominácií do jednotlivých kategórií. Termín uzávierky prihlášok je 10. apríl 2010.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)


Obrázok blogu

Silvia Šarköziová (1973) je verejnosti známa predovšetkým ako úspešná hudobníčka. Na štátnom konzervatóriu v Bratislave vyštudovala hru na violončelo. Po absolvovaní štúdia začala pôsobiť v orchestri Diabolské husle, ktorý sa v roku 2007 premenoval na orchester Cigánski diabli. Silvia sa čoraz častejšie prezentuje aj ako speváčka, prvou lastovičkou bol album Silvia a Diabolské husle z roku 2005, odvtedy prispieva niekoľkými piesňami na každý album orchestra Cigánski diabli. V roku 2008 získala Silvia Šarköziová od časopisu Bratislava Leaders Magazine prestížne ocenenie Žena roka pre oblasť kultúry. Momentálne sa spolu s celým orchestrom Cigánski diabli venuje dokončeniu nového albumu Adagio a rovnako intenzívne sa pripravuje na koncert, ktorý Cigánski diabli odohrajú spolu so svetoznámou českou cigánskou skupinou Kale v Bratislave v máji tohto roka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Andrej Bán (1964) je medzinárodne známym fotografom a uznávaným publicistom. Svoje fotografie publikuje v rešpektovaných zahraničných médiách, akými sú Newsweek, The Guardian, Libération, Der Spiegel a iné. Vo svojej práci sa zameriava na rôzne krízové oblasti sveta - Kosovo, Pakistan, Afganistan, Irán, Blízky Východ, Srí Lanka, Kaukaz, Haiti. Je kmeňovým reportérom a fotografom časopisu Týždeň. Andrej Bán je rovnako aktívny v kurátorstve rôznych fotografických výstav, je autorom množstva článkov o fotografii, lektorom fotografických dielní. Spoluzakladal občianske združenie Slovak documentary Photo a je predsedom humanitárnej organizácie Človek v ohrození. Za svoju prácu získal viaceré ocenenia. Spomeňme len niektoré - Krištáľové krídlo za mimoriadny prínos pri pomoci krajinám po cunami (2005), Novinárska cena udelená nadáciou Open Society Foundation za najlepšiu reportáž (2006). V tom istom roku sa stal víťazom 1. ročníka ocenenia Osobnosť slovenskej fotografie, ktoré mu udelila medzinárodná porota Stredoeurópskeho domu fotografie za knihu a výstavu Iné Slovensko. Je autorom námetu dokumentárnych filmov Tisove tiene (réžia Dušan Trančík) a My zdes (réžia Jaro Vojtek).

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Jarmila Balážová (1972) je českou novinárkou a moderátorkou. Vyštudovala žurnalistiku s televíznou a filmovou špecializáciou. Už počas štúdia začala pracovať v majoritných a špecializovaných rómskych médiách. Sedem rokov pracovala v Českej televízii ako dramaturgička programov pre deti a mládež, moderovala niekoľko programov vrátane vlastnej relácie „Rozhovory s Jarmilou Balážovou". V televízii Nova moderovala jednu z najsledovanejších talkshow Áčko. V súčasnosti už ôsmy rok pracuje v Českom rozhlase 6. Súčasťou jej profesionálneho pôsobenia je aj podpora rómskych médií a výchova mladých rómskych novinárov. Založila rómsku redakciu Českého rozhlasu O Roma vakeren (Rómovia hovoria). Taktiež pôsobí ako šéfredaktorka rómskeho mesačníka Romano voďi (Rómska duša). Spoločne so svojimi kolegami založila a vedie neziskovú organizáciu Romea, ktorá sa vo svojej činnosti zameriava na mediálnu a vzdelávaciu činnosť a snahu o objektivizáciu obrazu Rómov v českých médiách. V roku 2007 získala prestížnu novinársku cenu Karla Havlíčka Borovského.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Rena Milgrom (1966) je svetovo známou a uznávanou profesionálnou tanečnou lektorkou, tanečnicou a choreografkou. Študovala na Laban Institute of Movement Studies v New Yorku. V Prahe vyštudovala súčasný tanec. Na rôznych študijných pobytoch v zahraničí u významných lektorov prešla aj výukou Raks sharqi, Tunisian Shaabi, Morocan Shaabi, Perzského tanca, Flamenka a Cigánskych tancov. Je zakladateľkou pražského štúdia Zembra. Od roku 2003 je producentkou vlastných projektov zameraných na rôzne štýly orientálneho tanca. Od roku 2006 je členkou výboru International Danse Council v Aténach. Pravidelne organizuje workshopy perzských a rómskych tancov v Čechách, na Slovensku, v Rakúsku a v USA. Vystupuje na rôznych festivaloch v Európe, USA a Japonsku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

František Godla (1946) je minuloročným víťazom ocenenia Gypsy Spirit v kategórii Ocenenie pre jednotlivca. Vyštudoval históriu a filozofiu. 34 rokov pôsobil na gymnáziu v Sabinove. Bol externým metodikom pre výchovu a vzdelávanie rómskych žiakov pri Metodicko - pedagogickom centre v Prešove a taktiež predsedom komisie romistiky pri Štátnom pedagogickom ústave v Bratislave. Od roku 2004 pôsobí na Odbore školstva Prešovského samosprávneho kraja ako referent pre gymnázia v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. V roku 2005 bol zvolený za predsedu rady expertov pre výchovu a vzdelávanie Rómov. V tejto funkcii pôsobí dodnes. František Godla počas celej svojej profesionálnej kariéry veľmi aktívne prispieval k rozvoju rómskej tlače a médií. Ako historik sa zaujímal o dejiny Rómov v kontexte s dejinami európskych národov, aktívne vstupoval do politického a etnického uvedomovania sa Rómov, podporoval tento proces svojou priamou účasťou, usiloval sa o vytvorenie jednotnej politickej organizácie Rómov na Slovensku. František Godla je autorom mnohých článkov, štúdií, recenzií z oblasti výchovy a vzdelávania, histórie, učebníc a prekladov rôznych materiálov, prác a dokumentov do rómskeho, resp. z rómskeho jazyka. Za celoživotnú pedagogickú prácu a verejnú angažovanosť v prospech rómskych i nerómskych žiakov, za podporu a aktivizáciu Rómov ku vzdelávaniu sa, za prispenie k rozvoju rómskej tlače a médií, za aktivity v oblasti histórie Rómov v kontexte s dejinami európskych národov a za neúnavné snahy v prospech politického zjednotenie Rómov na Slovensku dostal v minulom ročníku Gypsy Spirit najvyššie ocenenie v kategórii Ocenenie pre jednotlivca.

Gypsy Spirit

Gypsy Spirit

Bloger 
  • Počet článkov:  35
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Gypsy Spirit Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáAktualityOcenení a nominovaníPorota

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu