reklama

Z turistickeho zapisnika – Krakow

Jedine Vianocne trhy, ktore sa mi tento rok podarilo absolvovat.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Musim skonstatovat, ze toto bola velmi vydarena akcia.

Zabava zacala uz nastupenim do nocneho busu smer Zvolen. Vodic ma privital frckou do flase s mineralkou, ktoru som niesla v ruke, a slovami: „Z tohto veru spievat nebudete." Vzapati moju tvar s nemym uskrnkom vo vyname „CO???" ovalil neskutocny smrad, ale kedze bolo tristvrte na 3 rano, zacali sme javit znamky znacneho podchladenia a vlastne sme ani nemali velmi na vyber, pretoze sme museli byt v urcenu dobu vo Zvolene, kde sme sa mali pripojit k zvysku ´expedicie´ a dalsim busom pokracovat do Krakowa, tak sme neriesili a povedali si, ze trochu smradu neuskodi, hlavne, ze je teplucko.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hned ako sme si sadli a oci si privykli na pritmie a kudoly dymu, sme zistili, ze majoritna vacsina cestujucich su nasi romski spoluobcania, cestujuci zo zarobkov v Prahe domov a dlhu cestu si kratia chlastanim a pocuvanim 3 romskych pesniciek dookola, prekladanych mojou oblubenou ´Mas vagyok´. Nesmiem zabudnut dopisat Jeziskovi do zoznamu aj mobil s nevybitelnou bateriou! Vzapati na to, ako si podaktori zacali pospevovat, mi doslo ako to ten vodic myslel... Nuz, ked uz sme teda boli naladene na ten pozitivny optimisticky pristup, tak sme sa rozhodli, ze v konecnom dosledku boli ti nasi spolucestujuci vlastne mili, veseli, zabavni, spolocenski, mali snahu komunikovat a dokonca boli aj ohladuplni a nezdrziavali nas zbytocnymi prestavkami a radsej fajcili priamo v autobse. Cisty Azerbajdzan... Ale party-neparty, unava je svina, pekne sme sa poskladali kde sa dalo a zalomili spankom spravodlivych.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri prvom otvoreni laveho oka a predbeznom skontrolovani osadky, ci niekto sleduje cestu, aby sme sa nepreviezli, mi bolo povedane: „Predzvolen, este 42 kilometrov". Chvilu na to mi ´veduca zajazdu´ zatriasla ramenom a povedala: „Vystupujeme!". Narychlo, so zalepenymi ocami, som si pozhladuvala paksamiety a pri vystupovani z pojazdneho baru sa rozlucila s vodicom obligatnym „Dovi", co vodic ponal ako ze ziskal noveho stamgasta a zakrical mi "Caaaves". Radsej som necakala, ci ma nahodou familiarne netlapne svojou medvedou labou po pleci, lebo by som z tych schodikov asi spadla.

Bus odisiel, opat sme boli na autobusovom nastupisti, opat bola tma, opat na cerstvom vzduchu, opat bola kosa jak v ruskom filme...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„...sme dorazili nejako skoro. Co tu budeme robit este tristvrte hodiny?"

„...jak tristvrte hodiny?!"

A tak sme zistili, ze sme v Ziari nad Hronom...

Nastastie uz bola doba prvych rannych autobusov, o par minut nam siel spoj do Zvolena a nam sa so vzorom potahu zo sedacky, otlacenom na tvarach a nepriatelskym vyrazom, podarilo nenapadne infiltrovat medzi beznych cestujucich na rannu sichtu a stastlivo sa takmer nacas dostat na miesto urcenia.

Zvysok cesty sme podaktori prespali, podaktori sa najprv museli zahriat a uspat slivovicou, ale uz sa nam ziadne extempore neprihodilo.

V Krakowe bola podla ocakavani zima a snezilo.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Samozrejme, ze som patricne=velmi okato davala najavo svoju predvidavost, ked som si zobrala rukavice, ale musim sa priznat, ze chvilami som len s velkou namahou zahanala nostalgicke myslienky na teploty nad nulou.

Obrázok blogu

Mesto je nadherne, vikendovy pobyt sa urcite oplati.

Obrázok blogu

Ceny v centre mesta su porovnatelne s cenami v centrach vacsich slovenskych miest. Za pohodovu cenu sa da dobre najest v restauraciach Gruzinskie Chaczapuri, ktore su na kazdom kroku.

V pripade, ze si chcete kupit nejaky suvenir v poulicnom stanku, tak skuste prejst dva-tri vo vsetkych maju ten isty tovar, ale v niektorych o polovicu nizsie ceny.

Neviem, ci je velky deal tu ist len koli nakupom. Obchody s handrami a topankami, ktore som poznala maju taky isty tovar a ceny ako na Slovensku a ostatne boli len obmenou sucasnej fashion s minimalnym rozdielom v kvalite, originalite, ci cenach.

Varene vino na trhoch bolo vyborne a tak volajak rychlejsie stupalo do hlavy.

Obrázok blogu

Trhy, rozlohou porovnatelne s trhmi na bratislavskom Hlavnom namesti, tu bud nemaju velku pijansku tradiciu, alebo uz sme prisli s krizikom po funuse, ale tradicny „grzaniec" sa dal kupit len pri dvoch stankoch a v podstate pri nich postavali len turisti, ktorych tu bolo neurekom. Z tradicnych jedal sme nasli len stanok s grilovanymi ostiepkami, jeden s pecenymi klobasami a jeden s pecivom. Zvysok boli stanky s vianocnymi ozdobami, stromcekmi, Krowkami, vianocnymi CD-ckami a dalsimi vianocnymi hlupostami od vymyslu sveta.

Obrázok blogu

Na jednej strane namestia bolo aj podium, kde vystupovali folklorne subory, ale ak ste na ne nemali chut, stacilo sa presunut na druhu stranu, kde ich nebolo pocut.

Obrázok blogu

Atmosfera bola celkom prijemna. Nic nasilne, ziadne otravne predstavenia, ziadne vydieracske vybery vypalneho na charitu, ziadne masy nenazranych ludi, ziadne nakupne zachvaty, ziadny koniec sveta...len pokoj, mier a radost.

Obrázok blogu

Pivo je tiez celkom pitelne a ak prezujete strasnu muziku - zmeska polskej sceny, disko zo zaciatku 90-tych rokov, aby som im nekrivdila, tak sem-tam aj celkom pocuvatelne veci, tak si v miestnych krcmach pridete na svoje. My sme nanestastie museli odist, ked sme sa zacali najlepsie bavit. Dokonca nam polski bratia zahrali do skoku aj s venovanim „dla grupy ze Slowacji" - vtedy na nas miestni hlavodhrudi prestali zazerat.

Ale spokojne sme si to dospievali a dotancovali na spiatocnej ceste v autobuse a potvrdzujem, ze Zubrovka s jablkovym dzusom je bardzo dobre pitivo.

Podtrzeno a secteno: Uz sa tesim, kedy sa tam zase vratim. Tentokrat by som rada, ked bude teplejsie. :-)

Tymto dakujem deckam z Univerzity Mateja Bela, z katedry Polonistiky za fajn naladu, Katke a samozrejme Lube, ktora ma na to natiahla.

katarina haluskova

katarina haluskova

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

majte ma radi...aj ja vas mam rada ;-) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu