reklama

Svet pozná Slovensko, čo by nie!

Podľa viacerých hodnotení a viacerých zdrojov je kanadský Vancouver najlepším mestom pre život. V roku 2005 sa umiestnil podľa Economist Intellingence Unit na prvom mieste a v nasledujúcich rokoch nebol nikdy horší, ako štvrtý. V tomto raji som strávila štvrť roka a aj tu nás zastihlo "dobré meno Slovenska".

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)
Obrázok blogu

Do Vancouvru sme prišli 14. júla 2009 viac menej náhodou. Pol roka som sa snažila nahovoriť niekoho z mojich kamarátov, aby so mnou odcestoval, kam nás nohy zanesú. Keďže lenivosť, strach a pohodlnosť vládnu dnešnou dobou nikoho som si nenašla, a tak som sa rozhodla, že pôjdem sama.

Koncom mája nastal zvrat a predsa len sa niekto prihlásil na moju výzvu. Sadli sme si teda so spolužiakom na pivo a vravím mu: "Poďme do Kanady, čo ty na to?" a on na to: "Jasné, poďme!". No a tak sa začalo naše dobrodružstvo. Vancouver sme vybrali preto, lebo sme tam mali aspoň minimálne kontakty (tieto sa neskôr pretvorili do životných priateľstiev a spriaznených duší) ale o tom neskôr.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetky papierovačky sme vybavili v relatívne krátkej dobe a bez problémov. I keď, spomínam si ako som ešte deň pred odletom nemala pracovné VISA, ktoré sa mi zapatrošili kdesi vo Viedni ...nakoniec všetko dobre dopadlo a cez Dusseldorf sme sa dostali rovno do Vancouvru.

V tomto článku nechcem písať o rôznych patáliách a úskaliach (nádherná slovenčina), ktorými sme si prešli, spomeniem len jeden zážitok.

Po úmornom hľadaní práce sa nakoniec môj spolucestovateľ Maroš zamestnal na stavbe. Prácu dostal aj preto lebo jeho zamestnávateľmi boli Rusi. Všetci chlapíci na stavbe mali minimálne inžiniersky titul, ktorý im však bol na nič. Nesťažovali si..oproti podmienkam, ktoré mali v Rusku, na Cube a inde si žili ako králi no a v porovnaní s podmienkami slovenského robotníka si žili ako nadľudia. Táto pestrá zmes chlapov stavala budhistický chrám priamo v strede čínskej štvrti asi pol hodinu metrom od centra Vanu. Toto dokonale vystihuje mesto, ktoré sa takzvanému multikulti Londýnu alebo New Yorku môže len vysmiať do očí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V jeden deň prišiel na stavbu nový chlap. Bol to tiež Rus, mohol mať okolo 30 a inžiniersky diplom samozrejme vo vrecku. Keď sa zoznamoval s Marošom a zistil odkiaľ je, reagoval lámanou angličtinou, ale aj tak veľmi zrozumiteľne takmer odcitoval výrok jedného z našich vládnych predstaviteľov. Ten, v ktorom sa spomínajú tanky a Budapešť, ten ktorý nevyšiel z čistej hlavy. Maroš ani chvíľu nezaváhal a povedal - áno, to som ja - Slovák. Stále sme hrdí na to, odkiaľ sme a kto sme...ale aj naša tolerancia, trpezlivosť a hrdosť majú svoje hranice.

Hana Nováková

Hana Nováková

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu