reklama

Dosť bolo nekompetentných starostov!

Chystáte sa ku komunálnym voľbám? Tak si dobre preverte komu dáte svoju dôveru. Ako sa hovorí: Nie je všetko zlato, čo sa blyští.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)


Kde bolo tam bolo,… takto nejako by v ideálnom prípade tento blog začínať veru mohol… Žiaľ, sklamem vás. I keď samotný blog obsahuje mnoho zápletiek, jeho rozuzlenia a typického “žili šťastne až do smrti”, sa tak ľahko nedočkáme.

Slovensko je krásna vidiecka krajina, ktorá má 2927 obcí a aj starostov (šialené číslo), tiež by si asi zaslúžili samotný blog, pretože aj keby ich bola len polovica, stále by ich bolo priveľa. Spájanie obcí je však samostatná téma.

Takže!

Slovensko je vidiecka krajina a naše obce spravujú starostovia. Dobrí aj zlí. Onedlho nás opäť čaká voľba starostov. Budem hovoriť len o starostoch v obciach, pretože s nimi mám osobnú skúsenosť a predsa v obciach majú resp. by mali mať ľudia k osobe starostu bližšie ako v meste. Často túto funkciu zastáva niekto, koho dobre poznáme, poznáme jeho blízkych alebo jednoducho vieme presne kde žije, akú má rodinu, čo robil a nejaké tie klebety okolo. Čiže, dá sa povedať, že by sme si mohli vedieť urobiť úsudok o danej osobe. Rovno vám však poviem - žiaľ nie, neviete!! Merať treba na úplne iných ukazovateľoch.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Záujem ľudí o veci verejné je veľmi slabý a najčastejšie sa občania začnú zaujímať, ak sa problém týka ich osobne. Inak skôr “pozorujú len spoza svojho plota”. Realitou je, že 90% občanov, asi ešte nikdy nevidelo rozpočet vlastnej obce, neboli na zasadnutiach obecného zastupiteľstva a nevyhľadávali si informácie o hospodárení obce.

Nečudujem sa, pretože situácia je taká, že každý má svoj kolotoč povinností a starať sa ešte o to, koľko starosta zaplatil za okná na kultúrnom dome, či zverejnil informácie o verejnom obstarávaní alebo podpísal zmluvu na prenájom priestorov na zberný dvor, by už asi bolo nad rámec časových možností. Teda takto si to myslíme a viac neriešime.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V dnešnej dobe technológií by informácie mali prichádzať k občanovi automaticky a na úrovni. Nie je úlohou občana domáhať sa informácií o financovaní či projektoch obce, ale informácie by mali byť ľahko dostupné a mali by si k nám nájsť cestu. Ak by takáto informácia prišla, tak väčšinou ju užívateľ aj spracuje - mail, sms, video, blog, akýkoľvek príspevok. To ako s ňou naloží, už je potom na ňom.

Na základe akých informácií potom môžeme určiť, komu dovolíme s verejnými prostriedkami nakladať, ak nevieme ako hospodári? Určite by sme ako prvé mali pozerať na to ako starosta viedol obec, ako narábal s verejnými financiami, na jeho angažovanosť a aktivity. Starostu, ktorého zväčša vidíte iba pri oficiálnych príhovoroch na podujatiach, nezúčastnil sa ani jednej brigády okrem tej predvolebnej alebo nikdy z vlastnej iniciatívy neurobil nič pre to, aby občania mali čo najviac informácií, tak takýto starosta by už asi starostom nemal byť. A to aj napriek tomu, že poctivo chodí do kostola. Zachádzať do takých detailov ako je kreativita starostu, to už sa ani neodvážim.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Áno máme tu aj tých nových, ktorí sa uchádzajú prvýkrát o post starostu a je ťažké zhodnotiť, či to bude dobrý alebo zlý hospodár. Vždy si však viete o človeku dohľadať potrebné informácia resp. čo už pre obec urobil. Kandidát by podľa mňa nemal byť človek, ktorý sa ráno zobudil a rozhodol sa byť starostom. Nie, takto by to fungovať nemalo, ale žiaľ funguje. Ešte sme sa nenaučili prestať merať kandidátov na základe rodinných väzieb, spomínanej návštevy kostola alebo čo mi odporučil sused. Začnime byť prísnejší - veď tu ide o nás a naše obce.

Obce hospodária so značnou sumou peňazí, za ktoré by sa častokrát dalo urobiť 2x toľko ako sa skutočne zrealizuje. Predražené zákazky, neuvážené rozhodnutia nás stoja práve tie maličkosti, ktoré nám mohli spríjemniť život v obci. Nemerajte svojho starostu sľubmi, radšej si však otvorte rozpočet vašej obce a pozrite koľko vás stáli menšie či väčšie projekty, ktoré sa v obci realizovali alebo aké zmluvy sa podpísali, či to ako starosta pristupuje k svojej práci a komunikácii s okolím. To je naozaj minimum, čo viete urobiť preto, aby váš budúci starosta bol kompetentný :-) a my sme žili šťastne až do smrti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Držím palce!


 

Jana Hanuliaková

Jana Hanuliaková

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  169x

Som komunálna poslankyňa a členka hnutia Progresívne Slovensko. Zaujímam sa o témy týkajúce sa fungovania samosprávy a snažím sa ako členka PSF/feministickej platformy poukazovať na rôzne spoločenské problémy a hľadať pre ne riešenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu