reklama

Kde sa prosím stratil PROGRES na Slovensku?

Kam dnes človek pozrie, tak číha na neho problém. Mám pocit ako keby sme sa ocitli v nejakom začarovanom kruhu, z ktorého sa nevieme dostať. Progres krajiny v nedohľadne. Frustráciu cítiť na každom kroku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Všetci sa snažíme ukazovať prstom, kto urobil chybu, hľadať vinníka. Na malé i veľké problémy okolo nás. Vinníci a vinníčky v tomto príbehu našej krajiny nepochybne sú a je ich veľa. Niektorí ten príbeh tak písali a píšu zámerne, iní žiaľ na viac nemajú. Sedem rokov v komunálnej politike na dedine ma toho naučilo skutočne veľa. Pomaličky by toho bolo aj na malý scenár, aj keď Horná Dolná to z časti pokryla. Až na to, že do smiechu mi moc nie je. 

Niekto mi možno ani neuverí, ak napíšem, že na Záhorí pár kilometrov od hlavného mesta ľudia na dedinách v 21. storočí nemajú vodovod. Večer sa musia rozhodovať, či sa osprchujú alebo spláchnu záchod. Ako mi povedala starostova manželka: “Nám už nič iné nezostáva len sa modliť, aby zapršalo”. Studne v lete vysychajú. Sociálne zariadenie v obci musí voziť vodu s cisternami, aby klientom a klientkám mohlo urobiť večernú hygienu. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kanalizácia chýba vo väčšine našich obcí. Ľudia bez problémov vypúšťajú žumpy do záhrad. Skutočne to nikoho netrápi, že si tu zamorujeme našu pôdu, našu vodu? Problém odvozu do čističiek je jeden nekonečný príbeh. Mnohí starostovia a starostky radšej mlčia. Samozrejme upozorňovať ľudí, nie je moc populárne. Nemalo by to byť ale práveže opačne?

Rovnako sa tu budujú nové satelity pri Bratislave a iných veľkých mestách, ktoré nemajú napojenia na vodu, nemajú kanalizáciu, majú katastrofálnu občiansku vybavenosť. Proste od plotu k plotu betón. To absolútne nikoho netankuje. Keď sa voči tomu statočný starosta/starostka a zastupiteľstvo postaví, tak skončia s rozbitým oknom na obecnom aute alebo iným vyhrážaním. Pýtam sa, kde to prosím žijeme?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odpady ďalší problém, pri ktorom Slovensko zaspalo dobu. Dvadsať rokov dozadu som v Nemecku videla ako ľudia pristupujú k separácii. To sa mi ešte teraz na Slovensku môže len snívať. Prečo?  Nemá kto vysvetliť, či nevieme ako? Či vlastne je to len o nás ľuďoch?

A mohla by som pokračovať do nekonečna….

Tieto príbehy majú spoločné dva faktory SYSTÉM a ĽUDÍ. Ak nefunguje jeden z nich alebo oba, tak sa pozeráme na také situácie ako som vám popísala. 

Uvediem vám jeden veľmi dobrý a veľmi jednoduchý príklad z praxe. Na diaľničnom obchvate v Bratislave bol zavedený inteligentný systém, ktorý upozorňuje akou rýchlosťou by ste mali na obchvat vstupovať, aby sa na ňom nevytvárali kolóny. Tento systém však môže fungovať, len keď budú na neho vstupovať inteligentní ľudia, ktorí príkaz rýchlosti jazdy budú rešpektovať. Tento príklad ilustruje dobrý systém, ale nazvem to nechápavých ľudí, v prípade, ak sa tie kolóny aj tak budú tvoriť vinou toho, že ľudia rýchlosť nedodržiavajú. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V samosprávach žiaľ ľudí, ktorí nedodržiavajú nastavené pravidlá, sú stovky. Buď systém a nastavené pravidlá obchádzajú zámerne alebo im žiaľ jednoducho nerozumejú.  

So starostami a starostkami, s ktorými som sa stretla na Záhorí je to zase iný problém. Tam by aj schopní ľudia boli, ale nefunguje systém. Čiže čerpanie eurofondov. Zložité, zaťažené neskutočnou byrokraciou, zlým nasmerovaním peňazí a zadefinovaním výziev. Darmo budeme dávať do Plánu obnovy tablety pre seniorov, keď títo seniori dnes nemajú vodu, kanalizáciu, niekde ani potraviny, či lekára. Dnes Slovensku reálne hrozí, že mu prepadnú milióny nevyčerpaných eurofondov len preto, že systém nefunguje. A my sa tu budeme naďalej pozerať na krajinu, kde chýba základná občianska vybavenosť, v 21.storočí.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Deväťdesiatšesť percent našich samospráv na Slovensku tvoria menšie či väčšie obce, každá so svojimi špecifickými potrebami. Niektoré pri veľkých mestách, s dobrým vybavením a schopným manažmentom. Iné v odľahlých kútoch Slovenska, bez pokroku a ľudí, ktorí by reálne vedeli pomôcť.

Rada by som napísala, že vráťme do našej politiky a našich obcí PROGRES, len ten tam žiaľ ešte nikdy nebol, keďže sa tu dnes musíme baviť o základných životných potrebách ľudí. Hlavne sa progresu prestaňme báť, pretože v 21.storočí by už naša krajina, naša vidiecka krajina mala byť na míle vzdialená od toho, kde sa nachádza teraz. Takže prosím opravme SYSTÉM, aby fungoval a voľme schopných ĽUDÍ, ktorí ho budú vedieť tvoriť, riadiť a využívať. 


Jana Hanuliaková

Jana Hanuliaková

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  169x

Som komunálna poslankyňa a členka hnutia Progresívne Slovensko. Zaujímam sa o témy týkajúce sa fungovania samosprávy a snažím sa ako členka PSF/feministickej platformy poukazovať na rôzne spoločenské problémy a hľadať pre ne riešenia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu