reklama

Čo pijú Američania

Bol príjemný večer. Sedela som so švagrinou na našom novootvorenom jarne voňajúcom debatnom miestečku... Toto všetko sa dá povedať o našom balkóniku. Zima ustúpila a my sme sa tam mohli usídliť na večerné debaty pri cigaretke a niečom dobrom. Premáhal ma smäd a chuť na čosi chladené. Nemierila som si to ku chladničke. Obzerám jej obsah. Áno, presne tak ako väčšina mužov (aj ten môj nie je žiadna výnimka) uprostred noci. Keďže mlieko (ktoré som mimochodom objavila na poslednom nákupe... ale o tom inokedy) chutiace presne ako to na Slovensku nám došlo, chcela som siahnuť po Pepsicole... No v tú istú sekunde som si uvedomila, že po dúšku tohto chladeného nápoja budem ešte smädnejšia než som teraz. Ostala mi teda len studená voda z vodovodu. Ale mne to nevadí. Vodu mám rada. Na rozdiel od švagrinnej, tá má k nej úplne iný vzťah.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (41)
Obrázok blogu

Doteraz nepochopila moje (vraj) európske maniere. Hoci ich má v krvi aj Eric, stále sa jej to zdá veľmi divné. Prečo by mala piť čosi čo nemá žiadnu chuť? Vraj vodu neznáša. Keď niečo pije tak to má mať nejakú chuť. Najlepšie sladučkú. Mysleli by ste si, že snáď džúsiky jej budú chutiť. Nie. Ona sa rada nalieva veľkou sladenou kávou s piatimi smotankami a 6 sáčikmi umelého sladidla. Denne zvládne niekedy aj dve tri. Švagriná ale nie je žiadna výnimka. Prvý raz som sa o tom presvedčila cestou na predĺžený víkend. Všetci spolucestujúci natlačení v aute sa svorne pridali s podobnou objednávkou, keď sme sa zastavili v drive thru. Ja som siahla po strednom kapučíne s jedným jediným cukrom a moja prísediaca takmer vypadla zo zavretého auta. Sladidlo je predsa čarovné... Presne ako najnovšia reklama naň. Chutí sladúčko ako cukor a pritom to nie je cukor.

Zoznam obĺúbených nápojov mojej švagrinej (a tak nepriamo aj veľkého počtu Američanov) tu nekončí. Druhou a zároveň aj poslednou z požívaných tekutín je diétna Cola. V akomkoľvek množstve ale čím viac, tým lepšie. Musí si predsa držať štíhlu líniu. Ako veľa jej spoluobčanov. Navyše svoje presvedčenie podložila vyjadrením, ku ktorému sa pridáva mnoho Američanov. Voda je šílene drahá. Na druhej strane akúkoľvek pop sódu (ako tu volajú súhrnne všetky sladké bublinkové nápoje) nájdete na veľa miestach za menej ako 1 USD.

Nepozdáva sa jej ani mlieko, lebo obsahuje veľmi veľa tukov. Raz sa ma spýtala ako by vraj vyzerala, keby by vypila denne dva poháre mlieka. Noooo, isto nie ako sud. Ach, znovu tá jej štíhla línia. Pre tento prípad vymysleli šikovné hlávky v miestnych končinách rôzne druhy mlieka, ktoré majú so skutočným mliekom spoločné asi len máličko. Mne to tak príde. Podľa nápisu na obale si kúpite kdesi plnotučné mlieko a potom rôzne číselné odnože s troma, dvoma a aj jedným percentom tuku. Najväčšou výstrednosťou pre mňa bolo objavenie mliečnej vody (ako to ja volám) alebo čohosi čo sa tvári ako skim milk ("štíhle mlieko"?). Skôr by som to prirovnala k čomusi, čo vznikne po treťom výpláchnutí sklenenej flaše od mlieka. Chutí to asi tak. (Aspoň si to tak predstavujem.) Keď už vravím o mlieku a jeho význame v Americkej spoločnosti (nie toto nie je názov diplomovej práce) musím spomenúť aj to čokoládové, ktoré milujú miestne decká ale aj dospelí.

Chcela by som veriť, že nie všetci Američania holdujú len horeuvedeným druhom nápojov. Vlastne tomu verím. Niekto si dá rád aj pomarančovo smotanový shake, či drvený ľad najrôznejších príchutí a veľmi umelo pôsobiacich farieb. Až tu som objavila aj nápoj, ktorý chutí ako vanilková zmrzlina zamiešaná s nejakým druhom Coly. Tento veľmi obľúbený nápoj sa tu predáva pod krycím menom root beer. 
Nesmiem zabudnúť na môj najobľúbenejší a tu tiež veľmi obľúbený nápoj. Okolo neho sa dokonca vytvára aj v najvyšších spoločenských kruhoch akási mánia. Ľudia si kupujú džbániky a sady pohárov špeciálne na servírovanie tohto pokladu. A poviem vám nie je to lacná záležitosť. Môj najobľúbenejší miestny drink je jednoduchý a najlepší len s troškou cukru. Veľmi vhodný na prichádzajúce leto - čerstvá citronáda s ľadom.

Jana Harris

Jana Harris

Bloger 
  • Počet článkov:  116
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Neskutočne jej chýba písanie... také to tvorivé a odhaľujúce. Má veľkú slabosť na ruky svojho manžela a hudbu z filmov W. Allena. Zoznam autorových rubrík:  Takmer denne z Nového AnglickaMilí priatelia vo sveteVlastná choreografiaTéma na lenivé letné popoludniSlabosti nás všetkých (?)

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu