reklama

A čo takto kráľovstvo?

Na prvý pohľad je táto otázka uletená. Veď aj v škole nás učili, že monarchie sú už dávno prežité.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Jedným z hlavných cieľov súčasného ľudstva, ak nie tým prvoradým, je mať sa čo najlepšie. Ak sa však z tohto pohľadu pozrieme na ekonomickú mapu Európy zdá sa, že otázka monarchie nie je až tak na zahodenie.

Na porovnanie nám poslúži hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa . V Európe máme deväť monarchií. Sú to Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, Švédsko, Nórsko, Dánsko, Belgicko, Holandsko, Španielsko, Luxembursko a Lichtenštajnsko. Tieto majú priemerný HDP na obyvateľa cca 50 tisíc eur ročne. Naproti tomu priemer ostatných európskych krajín je iba 38 tisíc eur.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je teda jasné, že sa ľudia v monarchiách ekonomicky majú lepšie a pritom sa určite nedá povedať, že by v nich bola horšia demokracia.

Druhým parametrom, ktorým môžeme porovnávať monarchie s ostatnými krajinami je priemerná dĺžka dožitia. Táto je v európskych monarchiách 81,5 roku, zatiaľ čo v ostatných krajinách 77 rokov.

Je teda úplne jasné, že monarchie sú na tom z hľadiska kvality života oveľa lepšie. Otázka z nadpisu je teda celkom oprávnená.

Takmer všetky súčasné monarchie si toto usporiadanie jednoducho ponechali z minulosti. Výnimkou je asi len Nórsko, ktoré vzniklo oddelením od Švédska v roku 1905. Za prvého kráľa Nórsko prijalo dánskeho princa Carla, ktorý sa stal nórskym kráľom Haakonom VII. Tento rod úspešne pokračuje v kraľovaní v Nórsku dodnes.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Treba tu tiež povedať, že so stredovekými monarchiami nemajú tie súčasné už skoro nič spoločné. Všetky majú parlamenty a vlády, akurát na čele štátu nie je osoba pochádzajúca z volieb, ale panovník pochádzajúci z kráľovskej rodiny.

Čo sa týka Slovenska a monarchií, je tu ešte jeden podľa mňa pozoruhodný fakt. Všetky okolité krajiny zažili vo svojej histórii kráľovstvá. Či už to je Česko, Poľsko, Maďarsko a Rakúsko, len my sme svojich kráľov ani kráľovné nikdy nemali. A ako sa dívam na našu súčasnú už 30 ročnú politickú scénu, vyzerá to, že nám niečo z tej monarchistickej stability chýba.

Samozrejme celý tento príspevok treba brať viac menej s humorom, aj keď určite niečo na tejto téme bude. Ale aj keby sme chceli, je tu neľahká otázka, ako k takej monarchii na Slovensku dospieť. Ale nielen nórsky príklad, ale aj história napríklad Rakúska – Uhorska nám ukazuje, že prijať panovnícky rod z úplne inej krajiny nebolo vôbec neobvyklé...

Miroslav Haviar

Miroslav Haviar

Bloger 
  • Počet článkov:  53
  •  | 
  • Páči sa:  123x

Som naivný v tom, že všetko by mohlo byť oveľa lepšie. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu