reklama

Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať

Okrem lahodného hlasu mala aj zlý kádrový profil, tak jej v SND nedali šancu. Keď ju dostala vo Viedni, súdy ju poslali na dva roky do väzenia.

Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať
Edita Gruberová zomrela vo veku 74 rokov. Ešte pred rokom koncertovala. (Zdroj: BHS)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Elévka, ktorá sa stala speváčkou večera

Edita Gruberová mala nielen úžasne lahodný hlas a dokonalú techniku. Rodáčka z Rače nemala dobrý kádrový profil a tak sa po skončení štúdií v roku 1968 nedostala na javisko našej prvej scény - Slovenského národného divadla.

„Keď som mala asi tri roky, môjho otca odsúdili na päť rokov väzenia za politický vtip, ktorý kdesi v spoločnosti povedal. Napokon tam strávil len tri roky, no podpísalo sa to na celej rodine,“ povedala Gruberová pre PLUS 7 DNÍ pred časom. Vinohrad podľa nej štát rodičom zhabal.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Namiesto SND tak šla do Banskej Bystrice, no netrvalo dlho a prišla ponuka z oveľa prestížnejšej scény - Štátnej opery vo Viedni.

Keď tam zaspievala jednu z najnáročnejších koloratúr - Mozartovu kráľovnú noci, jeden z kritikov o nej napísal: "Elévka, ktorá sa hneď na prvý raz stala najlepšou speváčkou večera."

Ako jej to spievalo, si môžete vypočuť na videu. Chýbala jej síce neskoršia uvoľnenosť a brilantná technika, odborníci vo Viedni však mali jasno.

Vzala si len periny

Mladá speváčka sa chytila šance a so Štátnou operou podpísala zmluvu. Doma tým vyvolala veľké rozhorčenie, lebo v tom čase si také niečo speváci nemohli dovoliť. O zmluvách totiž rozhodovali úradníci štátnej agentúry Slovkoncert. Problém bol aj s dochádzaním do Viedne, vždy dostala povolenie iba na týždeň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Musela sa rozhodnúť, či bude poslúchať a ostane doma, alebo využije životnú šancu. Na rozhodovanie nebolo veľa času, lebo mala pár dní pred pôrodom a keby chceli vycestovať ako rodina, mohol by to byť problém. Rozhodla sa teda pre emigráciu, manžel ju mal nasledovať o týždeň neskôr.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Z toho mála, čo sme vlastnili, sme si prakticky nič nemohli vziať, na hraniciach by to vzbudilo podozrenie. Mali sme zopár šiat a páperové prikrývky," spomínala v monografii Niela Rishoia Gruberová. Colníkovi musela vysvetľovať, prečo cestuje s perinami, že má vo Viedni angažmán a sľúbiť, že ich prinesie naspäť.

Hoci mal službu "ten lepší" colník, ešte dlhé roky sa dostávala do stresu vždy, keď mala absolvovať hraničnú kontrolu. Vedela, že ju hľadajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Totalitné súdy ju totiž odsúdili na dva roky väzenia. Dlhé roky sa o nej na Slovensku nevedelo a jej nahrávky bolo prísne zakázané vysielať.

Virtuózna babička

To, čo predvádzala, pritom bolo neporovnateľné s tým, čo sme mohli počúvať na domácej scéne. Vedela by som ju prirovnať asi len k Lucii Popp, ďalšej emigrantke, ktorá doma nedostala šancu a pár rokov pred Editou sa stala prvou Slovenkou na scéne londýnskej Covent Garden Opere, či Metropolitan Opery v New Yorku.

Lucia Popp však zomrela predčasne ako 54-ročná, zatiaľ čo Edita Gruberová robila kariéru aj v čase, keď už bola babičkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Publikum s napätím čaká, či „jej to ešte spieva“. Edita Gruberová totiž bude mať na Vianoce 65 rokov. Po prvej árii však vypukne búrlivý potlesk. Jej hlas je aj po 40-ročnej kariére stále dokonalý, hlasivky pevné ako u mladej ženy," písala som o jej koncerte v roku 2011.

Vďaka festivalu Bratislavské hudobné slávnosti, ktorého bola čestnou prezidentkou, som ju mala možnosť nielen počuť, ale ako novinárka, ktorá vyštudovala muzikológiu, aj stretnúť a pýtať sa. Dozvedela som sa napríklad, že sa do rodnej krajiny dostala až v roku 1988 a to s malou dušičkou. Hoci ju pozvali na koncert, zatykač stále platil.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj keď mala pracovný kalendár naplánovaný na roky vopred, po zmene režimu si našla čas na niekoľko koncertov na Slovensku. Pamätám si, že v roku 2009 sa lístky na jej koncert na 45. ročníku BHS tak rýchlo rozchytali, že sa s ňou organizátori dohodli, aby pustila verejnosť aj na skúšku. Asi si viete predstaviť, ako ju tento záujem dojímal.

Rok predtým spievala na Bratislavskom hrade, kam z bezpečnostných dôvodov pustili "len" 10-tisíc ľudí. Predviedla tam napríklad Bernsteinovu Candide.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Edita Gruberová kariéru ukončila v roku 2019. Zomrela v pondelok vo veku 74 rokov.

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  49
  •  | 
  • Páči sa:  196x

Novinárka, ktorú zaujíma aj to, čo je pod povrchom. Dlhé roky som strávila v SME, aktuálne doň prispievam príležitostne ako externista. Venujem sa hlavne zbieraniu príbehov pamätníkov minulých režimov pre Post Bellum SK. Témy z oblasti Bratislavy, ktorej som sa venovala v SME, dnes publikujem na svojom webe Zivemesto.sk. Zoznam autorových rubrík:  Komunálna politikaRodina a školaNezaradenéSúkromné

reklama

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu