reklama

Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?

Väčšina detí na ZŠ nie je zaočkovaných. Slovensko sa z druhej vlny nepoučilo, v Rakúsku chránia deti inak.

Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
Najmenej zaočkovaných žiakov základných škôl je v Bratislavskom kraji (Zdroj: Freepik)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

"Všetci kloktať!"

V susednom Rakúsku minister školstva Heinz Faßmann začiatkom augusta oznámil, aké budú protipandemické opatrenia v novom školskom roku.

V 300 rakúskych školách sa bude povinne kloktať, deti budú každý pondelok testované antigénovým aj PCR testom a každý štvrtok ešte antigénovým. "Pri testoch antigénu je výsledok okamžitý; testy PCR sú spoľahlivejšie," vysvetľuje ORF.

Budú testovať aj odpadové vody v 116 čističkách, uvoľnia 10 miliónov na čističky vzduchu a pošlú školám očkovací autobus. Očkovaným učiteľom stačia tri testy na antigén, zatiaľ čo neočkovaní učitelia musia raz týždenne priniesť externý test PCR.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na Slovensku "po slovensky"

V čase, kedy v Rakúsku zverejnili pravidlá, slovenský minister Branislav Gröhling iba vyzýval rodičov, žiakov a učiteľov, aby sa dali očkovať.

"Vyššia miera zaočkovania zabezpečí lepší chod škôl. Zatiaľ je zaočkovanosť vyššia hlavne na západnom Slovensku, vďaka čomu na školách vznikne menej ohnísk a triedy sa tak vyhnú prerušeniu prezenčnej výučby," povedal Gröhling.

Zopakuje sa situácia na ZŠ?

Väčšinu žiakov základných škôl pritom tvoria deti do 12 rokov, ktoré sa neočkujú. Prvý stupeň v minulom školskom roku na štátnych školách navštevovalo 206 445 detí. Ak k tomu pripočítame 95 681 detí v piatom a šiestom ročníku, ide o skupinu 302 126 detí len zo štátnych škôl, ktoré nie sú zaočkované, ani ich v zmysle platných pravidiel nie je možné očkovať. Celkovo je na Slovensku od 6 do 11 rokov 347-tisíc detí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Väčšinou u menších detí nevieme, či majú na sebe rúško, covid sa u nich výrazne neprejavuje, takže môžu byť prenášačmi," povedal v minulosti minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Medzi staršími - vo veku od 12 do 14 rokov je na celom Slovensku podľa informácií NCZI zaočkovaných 37 580 detí, pričom siedmy a ôsmy ročník navštevuje 84 909 detí a podľa štatistiky má od 12 do 14 rokov celkovo 162 218 detí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V skupine od 15 do 17 rokov je zaočkovaných 141 215 mladistvých, pričom celkovo je v tejto vekovej kategórii na Slovensku 156 256 obyvateľov.

Európska lieková agentúra odobrila očkovanie detí koncom mája, pričom europarlament na svojej stránke uvádza, že niektorí odborníci majú pochybnosti o očkovaní detí, najmä vzhľadom na dostupné údaje o rizikách v porovnaní s prínosmi ochrany.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najviac zrejme pochybujú o očkovaní detí ľudia z Bratislavského kraja, kde sú počty zaočkovaných detí a mladistvých najnižšie. Viac si prečítajte tu.

Testy šetriť!

Vysokú vírusovú nálož delta variantu majú podľa aktuálnych informácií aj zaočkovaní. Rozdiel je len v tom, že očkovaní by mali mať lepší priebeh choroby, infekciu však môžu roznášať.

Aktuálne dominujúci delta variant sa tak na školách môže voľne šíriť. V Rakúsku už minulý školský rok pochopili, že šíreniu koronavírusu a vzniku ohnísk na školách je možné zamedziť častým testovaním. Slovenské ministerstvo školstva minulý školský rok testami šetrilo, viac nižšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj bývalý šéf zdravotníckych analytikov Martin Smatana ešte v zime zverejnil tabuľku, ako by sa deti mali testovať, aby sa udržalo bezpečné prostredie na školách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázok blogu
(zdroj: FB Martina Smatanu)

Dobrovoľné testovanie

Na aktuálny školský rok na ministerstve vymysleli novú stratégiu, od 2. do 5. septembra sa deti môžu otestovať kloktacími PCR testami, potom ich rodičia v ľubovoľnom termíne môžu otestovať antigénovými testami. Testovanie je nepovinné, testovať teda môžu len tí rodičia, ktorí chcú. Deti odporcov očkovania a tých, ktorí považujú COVID-19 za "chrípočku", sa tak testovať nemusia.

Testovať sa nebudú ani deti rodičov, ktorí sa nestihli prihlásiť v priebehu minulého pondelka a utorka.

"Sú prázdniny, mnohí sú odcestovaní. Zo skúseností už vieme, že nie všetci si správu stihnú prečítať a odpovedať," povedala pre blog Andrey Hajdúchovej prezidentka Združenia základných škôl Slovenska a riaditeľka ZŠ v Lamači Alena Petáková.

Ministerstvo totiž určilo, že "od 23. 8. 2021 do 26. 8. 2021 škola zistí záujem o testovanie kloktacími PCR testami medzi rodičmi žiakov. Do 26. 8. 2021 do 10:00 riaditeľ školy na základe zisteného záujmu objedná potrebný počet testov."

Čiže v skutočnosti šlo len o dva dni, alebo ešte menej, keďže školy si posunuli uzávierku na 25. augusta, aby stihli výsledky záujmu sumarizovať. Rovnaké termíny platili pre záujem o Ag testy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A čo na to ministerstvo? "Ministerstvo školstva považuje 9 dní na zistenie záujmu za dostatočné," uviedlo tlačové oddelenie. Záujem o testy je vraj vysoký, čísla zatiaľ neuviedlo.

Zaujímalo ma teda, kde narátali tých 9 dní. "Manuál ŠKOLSKÝ SEMAFOR bol zverejnený na webovej stránke ministerstva a predstavený ministrom školstva na tlačovej konferencii 17. 8. 2021 – tieto termíny boli zverejnené vopred a škola sa mohla dostatočne v predstihu pripraviť," odpísali z tlačového oddelenia. Jednoducho, školy nemali konať v zmysle predpísaných inštrukcií.

Antigénových testov je pripravených dva milióny v baleniach po 25 kusov, ich použitie je naplánované na 12 týždňov.

Petáková tiež pre Hajdúchovej blog uviedla, že sa cítili bezpečnejšie v minulom
školskom roku, kedy testovali deti kloktaním každý týždeň. Portál Živé mesto sa teda pýtal ministerstva, prečo tento školský rok zvolili iný systém?

"Momentálne zamestnanci škôl, ako aj deti od 12 rokov majú možnosť sa zaočkovať," znela odpoveď tlačového oddelenia. Kedy na ministerstve prídu na to, že existuje aj veková kategória do 12 rokov a že očkovanie v prípade delta variantu neznamená, že zaočkovaný nie je infekčný, nie je známe.

Kým Rakúsko posiela 10 miliónov na čističky vzduchu, slovenské ministerstvo uvoľnilo peniaze na osobné ochranné pomôcky - rúška, ochranné štíty a dezinfekčné prostriedky za 4,5-milióna eur. V prepočte 5 eur na žiaka, alebo učiteľa. Obvykle deti nosia do školy vlastné rúško.

Nepoučil sa?

Minister Branislav Gröhling dokola opakuje, že jeho cieľom je, aby sa deti počas pandémie čonajviac vzdelávali v školách.

Nevyšlo mu to však ani pri druhej vlny pandémie koronavírusu. V minulom školskom roku sa školy kvôli pandémii zavreli v decembri a otvárali vo februári.

Vývoj pandémie koronavírusu na Slovensku.
Vývoj pandémie koronavírusu na Slovensku.  (zdroj: NCZI)

Otváranie škôl na vrchole pandémie presadil minister školstva, vláda potom kvôli zlej pandemickej situácii rozhodla o ich zavretí až do Veľkej Noci.

Podľa informácií hygienikov v minulom školskom roku vznikali na školách miniepidémie. V Bratislavskom kraji počas druhej vlny zavreli asi 200 tried a materských škôl.

Minister síce ohlásil, že nakúpi milión testov, od februára do polovice apríla ich však použili necelých 25 tisíc. Po Veľkej Noci sa do tried vrátilo takmer 408 tisíc žiakov od materskej po strednú školu.

Minister Gröhling sa tiež v marci Denníku N priznal, že nemá údaje o tom, koľko detí sa nakazilo v školách. Podstatné boli pre neho výsledky testovania, ktoré vraj ukázali, že opatrenia sú účinné. Pritom otestovali len zlomok žiakov.

Testami sa jednoducho "šetrilo," na tlačovej konferencii o otváraní škôl minister priznal, že ak by mali testovať všetky deti, tak by šlo o 400-tisíc testov týždenne a mali by zásoby len na najbližší týždeň – dva. Ministerstvo tiež neumožnilo školám objednať testy pre prvý a druhý ročník základných škôl.

Dáta z Bratislavského kraja ukázali, že aj v týchto ročníkoch sa vírus výrazne šíril. Situácia po februárovom otvorení škôl vyzerala takto:

Obrázok blogu
(zdroj: ÚVZ SR / Zivemesto.sk)

Údaje hygienikov za marec 2021 ukázali, že v školách, alebo škôlkach na Slovensku sa v marci nakazila pätina všetkých 4008 infikovaných detí od 0 do 9 rokov. Z tri až 5-ročných nakazených detí sa v škôlke nakazila tretina a zo šesť až 9-ročných sa v škole nakazilo 17 percent.

Hoci deti často prekonajú koronavírus bezpríznakovo, odborníci varovali, že im hrozí zápalový syndróm. Infikované deti končia aj v nemocniciach, v druhej vlne od 23. novembra 2020 do 4. apríla 2021 nemocnice evidovali 377 pacientov od 0 do 15 rokov, do konca februára evidovali päť úmrtí do 10 rokov.

Priebeh druhej vlny pandémie bol na Slovensku dramatický, lebo vláda nepočúvala odborníkov a nepoučila sa ani zo skúseností z iných krajín. V tretej vlne si aspoň spomenula na to, ako sa na Slovensko bez kontroly nanosil vírus hlavne zo susedného Česka a Ukrajiny a už počas leta určila, kto má ísť po prechode hraníc do karantény. Ak však chce mať školy otvorené, mala by si uvedomiť aj ďalšie chyby.

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  49
  •  | 
  • Páči sa:  195x

Novinárka, ktorú zaujíma aj to, čo je pod povrchom. Dlhé roky som strávila v SME, aktuálne doň prispievam príležitostne ako externista. Venujem sa hlavne zbieraniu príbehov pamätníkov minulých režimov pre Post Bellum SK. Témy z oblasti Bratislavy, ktorej som sa venovala v SME, dnes publikujem na svojom webe Zivemesto.sk. Zoznam autorových rubrík:  Komunálna politikaRodina a školaNezaradenéSúkromné

reklama

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu