reklama

Prestal som fajčiť, má to zmysel?

Mnohí mi určite odpovedia už po prečítaní mojej otázky, „samozrejme, že to má zmysel“. Určite. Aj ja si to myslím, myslel som si to, ale niekedy som na pochybách. Predstavte si túto situáciu: som šťastný, že nefajčím, a že už nemám chuť si zapáliť ani pri pive, keď má človek vypité, avšak prídem do nafajčenej krčmy. Úžasné

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)
Obrázok blogu

Prestal som fajčiť, má to zmysel?

Mnohí mi určite odpovedia už po prečítaní mojej otázky,„samozrejme, že to má zmysel“. Určite. Aj ja si to myslím, myslel som si to,ale niekedy som na pochybách. Predstavte si túto situáciu: som šťastný, ženefajčím, a že už nemám chuť si zapáliť ani pri pive, keď má človek vypité,avšak prídem do nafajčenej krčmy. Úžasné. Mnohí nefajčiari riešia túto„dilemu“. Čo teraz? Otočím sa? Alebo budem dýchať ten smrad? Keď človekprestane fajčiť, a nefajčí už určitú dlhšiu dobu, cigaretový dym, smrad, mu jenesmierne nechutný. Ako to títo ľudia môžu robiť? Ako môžu fajčiť?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niekedy sa nám podarí nájsť krčmu, kde našťastie je ajmiestnosť prenefajčiarov. Našťastie. Ale bože, kde to žijem?? Prečo je takýproblém „zohnať“ krčmu s nefajčiarskym priestorom? Dokedy sa máme mynefajčiari prispôsobovať fajčiarom? Dokedy? Prečo zákon neukladá povinnosťkaždej krčme vybudovať miestnosť pre nefajčiarov? Je to normálne, aby vačšinakrčiem nemala miestnosť pre nás? Veď nie sme menšina! To oni sú menšina! Veďfajčí len tretina dospelej populácie! A predsa! Väčšina krčiem ju nemá!

Nepripadá mi nič smiešnejšie a hlúpejšie, ako keď sa vyjarilk už spomenutej myšlienke- prečo zákon neukladá povinnosť!!!Všetkým majiteľom krčiem aby vybudovali oddelené miestnosti- pre nefajčiarov afajčiarov- náš „nebohý“ náš „milovaný“ pán minister Kaník, že je to „zásah dopodnikania“. Ah bože! Má on vôbec morálne právo takéto niečo povedať, keď o ňomvieme, že on sám vlastní sieť reštaurácií, a preto sa bojí o svoj zisk?? Ah,nič úbohejšie ani povedať nemohol! Vraj zásah do podnikania- a čo takto„ochrana zdravia“??

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Divím sa tomu, že máme ministerstvo zdravotníctva. Na čo námje?? Na čo? Keď štát nedokáže ochrániť nás, nefajčiarov. Prerobil by na tomkeby sme mali menej „srdcovo-cievnych ochorení“? Smejem sa! Toľko klamstva apokrytectva! Štát vynakladá nehorázne peniaze na liečbu rakoviny asrdcovocievnych chorôb. Na čo? Keď nič nerobí voči prevencii? Iste, štátvynakladá veľa peňazí na kampaň „stop fajčeniu“, ale pozrie sa niekto na to, žeje to len zlomok peňazí, s porovnaní s dotáciami pre pestovateľovtabaku? Veď je to smiešne! A úbohé!

Prečo štát nespraví tvrdšie zákony na ochranu nefajčiarov??Že by lobby z tabakového priemyslu? Za všetkým sú peniaze! Terajšie „zákonyna ochranu nefajčiarov“ sú podľa mňa len výkrik do tmy, nič neriešia. Súúbohé a smiešne! „Milujem“ nemiestne narážky úbohých fajčiarov, ktorí na náskričia, „prečo im chceme zakazovať fajčiť“. Zamysleli sa nad touto veto? Veď sifajčite koľko chcete! Ale prečo nútite dýchať ten nechutný smrad nás,nefajčiarov? Keď sa Vám to tak páči- prosím- fajčite si koľko chcete- ale prečomáme my všetci platiť vašu liečbu? Rakovina, srdcovocievne ochorenia, a celýrad chorôb.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dosť primitívna mi pripadá i veta z druhého tábora,ktorí tvrdia, že „úplny zákaz fajčenia v krčmách by spôsobil poklestržieb“. Ah! Aké úbohé! Uvedomil si niekto, že tí fajčiari sú menšina?? Uvedomil si niekto, že je X nefajčiarov, ktoríby si radi posedeli v krčme, ale sa im nechce dýchať ten odporný smrad?Ale veď sú v menšina! Jedna tretina fajčiarov oproti dvom tretinámnefajčiarov, tak o čom sa bavíme?? Aký pokles tržieb?

Ak riešime dilemu, či zákazať fajčiť, alebo nie- odpoveď jejednoznačná- zakázať! Alebo mám jeden návrh! Čo takto vytvoriť v každejkrčme „fajčiarku“, o veľkosti pár metrov kubických, bez možnosti vetrania- nechsa tam dusia- a nech sa cítia ako my. Možno sa vžijú do našej role, a uvedomiasi, že nám to „tak trošku vadí“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Nakoniec- malá poznámka pre tých- ktorí ma budú chcieť hodnotiť z pohľadu "kým si fajčil nevadilo Ti to". Nie je to pravda. Nikdy som nepreferoval fajčenie v uzavretých miestnostiach- vždy som si radšej zapálil vonku, "na čerstvom vzduchu". Keď som bol fajčiar, takisto mi vadil smrad v baroch (komu by nevadilo pretuchnuté oblečenie s cigaretového dymu), avšak menej som vnímal ten "smrad" ako teraz.

Svatopluk Hodzovic

Svatopluk Hodzovic

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Filozof hladajuci pravdu v idealoch Zoznam autorových rubrík:  Láska a životSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu