reklama

Národný park Nízke Tatry má 40. Prežije však?

Národný park Nízke Tatry, známy aj ako NAPANT oslavuje 14. júna 40 rokov od svojho vyhlásenia. Namiesto oslavy je však namieste otázka, či netreba chystať pohreb. Vyzerá totiž akoby prekonával porážku a infarkt súčasne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (26)

To, čo zostáva z NAPANTu dnes sa dá ťažko považovať za plnohodnotný národný park. A situácia sa zhoršuje každým dňom.

Národný park by mal byť súčasťou nášho národného dedičstva. Kusom krajiny, ktorý si strážime ako oko v hlave. Tým cenným, čo chceme zachovať pre budúce generácie, ukazovať turistom, ale aj sami spoznávať. Namiesto toho zostal len nálepkou, ktorú používajú developeri pri marketingu, a opľúva ju ťažba, aká by dala zabrať aj „obyčajným“, teda hospodárskym lesom.

Na jednej strane je tu bezbrehý development s požehnaním úradov, vrátane úradov životného prostredia a ochrany prírody. Nové ubytovacie kapacity by sa mali stavať v okolí národného parku a nie v jeho centre. Na jednej strane je tu prísna regulácia turistov a skialpinistov, pričom aby som bol úprimný sám som jedným z nich. Na druhej strane sa tu stavajú nové rezorty, lyžiarske lanovky a zjazdovky. Pri stavbe jednej z nich postavili pred pár rokmi cestu na Chopok pre stavebné mechanizmy. Samozrejme s povoleniami. Niekedy mám pocit, že dnes má peší turista v NAPANTe viac obmedzení ako buldozér.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Demänovská dolina, jún 2018
Demänovská dolina, jún 2018 (zdroj: Karol Kaliský)

Na druhej strane tu máme ťažbu, často pod označením likvidácie kalamity. Národný park by mal pritom byť o ochrane prírody. A tak ako to dokázala po miliardy rokov, príroda sa dokáže vyrovnať aj s kalamitou. Prešiel som sivýchodnú časť NAPANTu, od Čertovice po Kráľovu hoľu. Stačí sa pozrieť na výhľad z Veľkého Boku. Sledovať nákladné autá naložené drevom v okolí Čierneho Váhu. A zostanú vám oči pre plač. Opatrenia na ochranu hospodárskych lesov pred šírením napríklad kôrovca sa majú vykonávať v ochrannom pásme národných parkov a nie v parkoch samotných ako je to u nás. 

Pohľad z Veľkého boku
Pohľad z Veľkého boku (zdroj: Vladimír Olej)

NAPANT, ale aj iné národné parky na Slovensku potrebujú zásadné zmeny. Potrebujú, aby súčasná vláda prestala len hovoriť o potrebe ochrany prírody, ale naozaj konala. Vyhlásenia ministra životného prostredia, ale aj sľuby predsedu vlády o priorite ochrany prírody v chránených územiach pred ekonomickými záujmami sú len prázdnym mlátením slamy pred verejnosťou. Bez konkrétnych krokov a zmien zákonov nepomôžu. Bude treba zatlačiť na stranu, ktorá ako sa ukazuje, je v obchodníckej dravosti dokonca aj pred Smerom. Kontroluje Ministerstvo pôdohospodárstva a teda aj lesné hospodárstvo. Bez tlaku a súhlasu SNS sa nezmení veľa. Ale to si zatiaľ ostatné strany koalície nedovolili povedať nahlas. MŽP si však musí pozametať aj pred vlastným prahom pri vydávaní záväzných stanovisiek a výnimiek napríklad developerom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pred Nízkymi Tatrami a ich prírodou bude stáť ešte veľa skúšok. Klimatická zmena, ktorú ľudstvo spôsobuje jej dá zabrať. Prírode v národných parkoch najlepšie pomôžeme tak, že ju necháme na samu seba. A budeme ju chodiť spoznávať a načerpávať z nej energiu. Takú akú vám nedá ani energy drink s vodkou v apres-ski bare v Jasnej.

Citlivý rozvoj národných parkov ako NAPANT nemusí znamenať pohromu pre región. Práve naopak, je to šanca pre jeho rozvoj, ako dokazuje príklad Národného parku Bavorský les. Jedná sa však o rozvoj, ktorý podporuje citlivý rast regiónu a dáva v ňom nielen prácu jeho obyvateľom, ale necháva tam aj zisky. Nie je o nakŕmení developerov a obchodníkov s drevom. Je na nás akú cestu si vyberieme.

Martin Hojsík

Martin Hojsík

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som poslancom Európskeho parlamentu a podpredsedom hnutia Progresívne Slovensko.Od roku 1993 sa venujem ochrane životného prostredia, zvierat a predovšetkým životov a zdravia ľudí. Celý život sa snažím byť hlasom tých, čo sa sami brániť nevedia, alebo nemôžu.V Európskom parlamente sa venujem boju proti klimatickej kríze, ochrane slovenskej a európskej prírody, boju proti nebezpečným chemikáliám, ale aj zelenej obnove ekonomiky, či právam a ochrane žien. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu