reklama

Nelegálna práca, nelegálne zamestnávanie

Zákon o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní platí na Slovensku už rok. Obyčajný člověk, ktorý nechce prísť k problémom by si mal uvedomiť, čo vlastne nelegálna práca a nelegálne zamestnávanie je.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Okrem “klasickej čiernej práce” bez pracovnej zmluvy alebo dohody o vykonaní práce, sa jedná aj o prácu cudzincov, ktorí nemajú povolenie na pobyt alebo na zamestnanie. Ale to nie je všetko. Zvlášť si treba dávať pozor, ak sa stanete uchádzačom o zamestnanie, t. j. ak budete zaevidovaný na úrade práce. Ako uchádzač o zamestnanie máte možnosť pracovať na dohodu o vykonaní práce v rozsahu 64 hodín mesačne, ale vaša mzda nesmie byť vyššia ako 3.200,- Sk. Ak uzavriete so zamestnávateľom dohodu je vašou povinnosťou odniesť ju na úrad práce a oznámiť pani úradníčke, ku ktorej sa chodíte podpisovať, že ste takúto dohodu uzatvorili. Ak tak neurobíte do troch pracovných dní môžete mať problémy. Práve v zmysle zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní sa neoznámenie práce na základe dohody o vykonaní práce na úrad považuje za nelegálnu prácu. Takže, ak nechcete byť vyradený z evidencie uchádzačov o zamestnanie a zaplatiť pokutu za nelegálnu prácu utekajte čo najrýchlejšie na úrad aj s dohodou. Mimochodom za nelegálnu prácu môžete dostať pokutu až 10.000,- Sk a to za neodnesenie dohody na úrad asi nestojí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj pre podnikateľov nastali týmto zákonom určité novoty. Nelegálnym zamestnávaním od apríla minulého roku je aj to, ak máte so zamestnancom uzatvorenú pracovnú zmluvu, dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o brigádnickej práci študenstov, ale nesplníte si oznamovaciu povinnosť voči sociálnej poisťovni. V praxi to znamená, že pred výkonom činnosti zamestnanca, třeba poslať do sociálnej poisťovne prihlášku tzv. registračný formulár FO. Dopustenie sa nelegálneho zamestnávania prestáva byť vtipné, nielen z hľadiska pokuty, ktorá vás určite neminie, ale aj preto, že od prerokovania protokolu o výsledku kontroly počas piatich rokov nemôžete dostať akúkoľvek štátnu pomoc.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V súčasnosti neplatia žiadne výnimky, takže ak u vás pracuje manžel, manželka, dcéra, syn so všetkými musíte s nimi mať založený pracovnoprávny vzťah a musia byť riadne prihlásení do sociálnej poisťovne. Zmena nastane od 1.júla 2006, od kedy príbuzní v priamom rade, súrodenec alebo manžel budú môcť pre vás vykonávať prácu a neporušia tým zákaz nelegálneho zamestnávania a nelegálnej práce. Treba si však uvedomiť, že aj týto rodinní príslušníci musia byť dôchodkovo poistení, alebo poberať dôchodok alebo byť žiakom alebo študentom do 26 rokov veku.

Marcela Horváthová

Marcela Horváthová

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zamestnaná mamička, ktorá sa snaží stíhať všetko... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu