reklama

Nešťastné a stresové...

Úspešne prekonáte všetky prípravy, nakúpite darčeky, poupratujete, navaríte, napečiete, rozbalíte kopec darčekov - a teraz čo? To už bolo ono? To čaro, tá atmosféra? To teplo rodinného kruhu, tie pravé hodnoty, ktoré ospevovali na každom kroku noviny, rádio a televízia? Napchatý kapustnicou a zemiakovým šalátom, neostáva nič iné ako sadnúť na gauč s pohárom v ruke a pustiť telku. Prípadne rovno do nočného baru. A o rok znova to isté, aj gazdinky, čo sa zaprisahávali, že sa už nebudú stresovať a nabudúce odignorujú celé Vianoce.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)

Nikdy som to nechápal. Prečo práve na Vianoce máme byť k sebe milší, prečo si máme pomáhať, obdarúvať núdznych a bezdomovcov, hoci inokedy pre nich nemáme pekného slova? Po iné dni to neplatí? Čo spôsobuje, že rozvedení či nikdy nezosobášení chcú aspoň na Vianoce vyzerať ako rodina? Čo spôsobuje, že ľudia po celý rok vysmievajúci sa z cirkvi zrazu spôsobujú praskanie kostolov vo šíkoch? Čo tam hľadajú, atmosféru? Betlehem? Asi bezbranného, a hlavne mlčiaceho Ježiška, čo ako automat plní naše priania od nového iPad-u až po novú kuchynskú linku... Malého mĺkveho Ježiška, nie dospelého Ježiša, ktorý kamkoľvek prišiel, boli z toho problémy. Keď prišiel v predvečer veľkého sviatku do jeruzalemského Chrámu, poprevracal stoly a predavačov obetných zvierat s bičom v ruke vyhnal, aby nerobili z Božieho chrámu peleš lotrov (Ján 2, 13-25). A pritom oni tam boli úplne oficiálne a legálne, s požehnaním od náboženskej obce i štátnej moci. Čosi ako dnešné svetielka, stromčeky a panáčikovia v betlehemčekoch, ktoré nájdete rovnako v obchodnom centre ako aj v kostole. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vianoce, to je oslava Ježišových narodenín. Škoda len, že sa na oslávenca akosi zabudlo. Veď ako by ste sa cítili, keby na vašich narodeninách boli obdarovaní všetci okrem oslávenca? Ľudia pamätajú na jedlo, pitie, zábavu, ale na oslávenca si nikto nespomenie. Na západe ak niekomu zaželáte „Merry Christmas", môžete byť obvinený z netolerancie a popoťahovaný na súdoch. Obchodné domy už zmienku o Kristovi radšej vypustili a nahradili viac sexi výrazom „X-mass". Sťažuje sa aj slobodná a nezávislá umelkyňa, keď jej kolega pedagóg zaželá požehnané Vianoce. Ktovie, či by sa sťažovala, keby jej zaželal dobú karmu...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stále mi to nejde do hlavy. Keď to nie je o oslávencovi , tak na čo ten celý cirkus?

Igor Iliaš

Igor Iliaš

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Kresťan, inžinier, otec... pracujem v oblasti tepelnej energetiky. Zoznam autorových rubrík:  EnergiaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu