reklama

O vedeckej (ne)spolupráci s Ruskou federáciou

S vedeckými inštitúciami Ruskej federácie nesmieme spolupracovať, no evidujeme si spoločné publikácie.

O vedeckej (ne)spolupráci s Ruskou federáciou
Ruský prezident na stretnutí mladých ruských vedcov (Zdroj: RT.com)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Priatelia, kolegovia vedci, radujte sa so mnou - vyšla nám spoločná publikácia z oblasti relativistickej kvantovej chémie. Ale hop, prvý autor, ako aj väčšina z autorského kolektívu je z inštitúcie z Ruskej federácie - St.Petersburg University. Článoček spoločný je šumný, karentovaný, a zaknihuje sa do publikačnej činnosti mojej slovenskej univerzitky.

Dovolím si ale rúhavú myšlienku: vedecká (všeobecne akademická) spolupráca s ruskými inštitúciami je zablokovaná - píšem o tom v súvisiacich článkoch pod textom. Moja univerzita mi nepovolí zahraničnú služobnú cestu do Ruska. Ale výsledky spoločnej práce sa akceptujú. Veď za výsledky tvorivej vedeckej činnosti idú univezitke štátne peniaze, a je jedno, že spoluautori-vedci sú z "teroristického" Ruska.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Predložil som preto ctenej vedeckej rade našej fakulty takýto bodík do spoločného rokovania 8.12.2022: reku, keď už sa evidujú spoločné publikácie s Rusmi, tak sa ohraďme voči vládnemu nariadeniu pozastaviť spoluprácu so SÚVJ Dubna i voči rozhodnutiu univerzity pozastaviť všetkú spoluprácu. Priamo vláde a celému Slovensku povedzme v uznesení, že blokovať spoločnú vedeckú spoluprácu s Ruskom je nesprávne.

Pán predsedajúci profesor otvoril k tejto téme diskusiu. Hohó ! Zazneli názory proti. Treba sa pozerať na globálny aspekt - celý Západ bojkotuje Rusko a my sme súčasťou (demokratického) Západu, a teda aj všetkých jeho sankcií proti Rusku. Ďalší pán kolega z rektorátu zase uviedol, že by sme takto vyslali zlý signál ukrajinským študentom, ktorých študuje na našej univerzite veľa, lebo klesajúce počty domácich študentov krásne vyvažujú študenti z Ukrajiny (za študentov idú od štátu peniaze). Tiež zahraničnú služobnú cestu do Ruska, aj keby to bol "nulový cesťák", mi nikto z nadriadených na univerzite nepodpíše.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za mnou navrhované uznesenie za obnovenie vedeckej spolupráce s Ruskom som vo vedeckej rade hlasoval iba ja sám, ako kôl v plote ;) Čiže neprešlo.

Zabojujem ešte na fakultnom Akademickom senáte. Ja, čerstvý rusofil, sa len tak ľahko nevzdám :).

(Nemôžem reagovať na diskusné príspevky k článku, mám zablokované diskusné konto. Za proruské príspevky. )

Miroslav Iliaš

Miroslav Iliaš

Bloger 
  • Počet článkov:  308
  •  | 
  • Páči sa:  36x

Konzervatívec, židofil a sionista. Už nie zarytý priateľ slobody. A čerstvý rusofil. Zoznam autorových rubrík:  Veda - aj tú treba, né ?Odluka cirkví od štátuIzrael, ó môj IzraelŠportíky moje bojovéISATIPataveda (pseudoveda)Súkromné dumaniaPeter UherNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu