reklama

Nástup do kolektívu

Letné mesiace sú na konci a nejedna mamička už začína rozmýšľať nad tým ako jej dieťa zvládne nástup do kolektívu...

Nástup do kolektívu
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Letné mesiace sú na konci a nejedna mamička už začína rozmýšľať nad tým ako jej dieťa zvládne nástup do kolektívu a čo všetko musí zariadiť. Niektoré sa už tešia ako si doobeda oddýchnu a budú si môcť v kľude vypiť kávu alebo zbehnúť s kamarátkou na obed. Treba sa však pripraviť na to, že po nástupe do kolektívu bude Vaše dieťa prvé mesiace viac doma ako v škôlke alebo jasliach.

Čo je imunita a dá sa ovplyvniť? 

Imunita je schopnosť organizmu udržať si vnútornú rovnováhu za akýchkoľvek okolností. Má viacero funkcií a jednou z nich je práve ochrana pred rôznymi mikroorganizmami (vírusy, baktérie) a infekciami. Vývin imunitného systému ovplyvňuje genetika a aj faktory vonkajšieho prostredia. Jednoznačne môžeme povedať, že ochrannú funkciu po pôrode má dojčenie bábätka. Materské mlieko obsahuje mnohé dôležité látky, ktoré zabezpečujú ochranu bábätka a zabezpečujú dozrievanie jeho imunitného systému.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Nastúpil do škôlky a stále je chorý. Prečo je to tak? 

Hovorí sa tomu fyziologická chorobnosť. S nástupom detí do kolektívu prichádza aj výraznejší nárast výskytu najmä infekcii dýchacích ciest. Tento nárast chorobnosti nie je nič nezvyčajné a nemusíte sa ho obávať. Každé dieťa predstavuje pre ďalšie dieťa nový zdroj infekcie. Po prekonaní sa postupne bude zdokonaľovať imunitná obrana a chorobnosť bude postupne klesať. Dieťa si takto zdokonaľuje imunitnú pamäť.


Čo je normálne?

U detí v predškolskom veku do 5. roku života je normálny výskyt 6 – 8 infekcií horných dýchacích ciest s nekomplikovaným priebehom a dobrou odpoveďou na liečbu v priebehu jesenných a zimných mesiacov. V prípade detí starších ako 5 rokov je to počet 2 až 4 infekcie za rok. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Ako podporiť imunitu u dieťaťa?

Správna životospráva- pestrá strava s obmedzením jednoduchých cukrov a tukov, dostatočný pitný režim, dostatok spánku, pohybová aktivita na čerstvom vzduchu, hygiena nosa- naučiť dieťa správne smrkať nos, preplachovanie, pravidelné inhalovanie, primeraná teplota a vlhkosť v domácnosti, vetranie, nefajčiť, eliminovať prašnosť a alergény, dostatočne dlhá rekonvalescencia po prekonaní ochorenia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Prípravky na podporu imunity 

Mesiac pred nástupom do kolektívu je vhodné preventívne nasadiť Imunoglukan PH4® v dávke 1 ml/5 kg hmotnosti. 

Doplniť vitamín D v jesenných a zimných mesiacoch, ktorý podporuje imunitný systém v dávke 400 IU. Zinok má dokázaný účinok na fungovanie imunitného systému, odporúčaná dávka je 5-7 mg. Probiotiká zabezpečujú správne zloženie črevnej mikroflóry, dôležité je vyberať správne kmene Lactobacillus rhamnosus (LGG®)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V akútnej fáze ochorenia je vhodné do liečby pridať Imunoglukan PH4® ACUTE!, ktorý obsahuje IMG® v zvýšenej dávke a je kombinovaný s vitamínom C a zinkom. Podáva sa v dávke 2x5 ml alebo 1x10 ml u detí do 25 kg hmotnosti, pri hmotnosti nad 25 kg sa dávka zvyšuje na 2x10 ml alebo 1x denne 20 ml sirupu. 

MUDr. Monika Michňová, detská lekárka



Imunoblog

Imunoblog

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  77
  •  | 
  • Páči sa:  65x

Zdravie máme iba jedno, preto je dôležité sa oň starať.Nadmerná precitlivenosť alebo naopak znížená obranyschopnosť vie poriadne zamávať s našim zdravím, ktorého hlavným zdrojom je naša imunita. Aby sme si ju však dokázali chrániť a udržať, musíme jej rozumieť. Na našom blogu preto nájdete rady odborníkov, ktorí majú dlhoročné skúsenosti v oblasti zdravia a imunity. Viac o imunite sa dočítate na: www.imunoblog.sk Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

reklama

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu