reklama

Cena zamestnanca

Zamestnanecký vzťah neznamená len jednoznačné vymedzenie rizika a rozhodovania medzi zamestnancom a zamestnávateľom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pevné zmluvné nastavenie atribútov ako je pracovný čas, pracovné voľno, príspevok na stravovanie a iných so sebou nesie aj dopredu zadefinovaný balík nákladov mimo tradične vnímaných osobných nákladov v podobe mzdových nákladov, daní a odvodov.

O vyčíslenie týchto nákladov sa pokúša projekt cenazamestnanca.sk, ktorý prevádzkuje inštitút INESS. Cenazamestnanca.sk je kalkulačka, ktorá na základe vstupov používateľa zráta celkové výdavky zamestnávateľa na zamestnanca – mzdu, dane a odvody, príplatky ku mzde, 13. a 14. mzdu, ale aj príspevok na stravu, sociálny fond či rekreačné poukazy. Následne vyráta, koľko hodín reálne zamestnanec počas roka odrobí. Výsledkom je náklad na reálne odpracovanú hodinu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rozdiel medzi nákladom na reálne odpracovanú človekohodinu a celkovými nákladmi na mzdu, dane a odvody môžeme považovať za náklad zamestnaneckého pomeru bez ohľadu na veľkosť daňovej a odvodovej záťaže. Tento náklad na strane zamestnávateľa sa premieňa na dodatočné finančné benefity (zaplatený voľný čas, rekreačný poukaz a pod.) na strane zamestnanca.

Môžeme si to ilustrovať na príklade modelového zamestnanca s nasledujúcimi parametrami: hrubá mzda 1 200 eur, jednozmenná prevádzka bez nadčasov či víkendovej práce, 35 rokov, bez detí. Cena práce (mzda, dane, všetky odvody) takéhoto zamestnanca je 1 622 eur, z toho dane a odvody tvoria 709 eur. Tento zamestnanec však počas mesiaca reálne neodpracuje celý človekomesiac (174 hodín), pretože má aj dovolenku, je štátny sviatok, či navštívil lekára. Z každej hodiny tak zamestnanec v realite odpracuje priemerne len 82 %. Alebo inak – ak chce dodávateľ 174 hodín (1 človekomesiac) práce od zamestnanca, musí si kúpiť 1,22 kalendárneho mesiaca od zamestnanca.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po použití kalkulačky cenazamestnca.sk zistíme, že náklad zamestnávateľa na odpracovaný človekomesiac je v tomto prípade 2 058 eur. Na 174 hodín pracovného výkonu potrebuje zamestnávateľ vynaložiť 2058 eur a nie 1622 eur. Dodatočný náklad zamestnaneckého pomeru tak predstavuje zhruba 436 eur. V týchto 436 eurách je primárne ukrytá mzda a odvody zaplatená za pracovné voľno a ďalšie menšie čiastky (rekreačný poukaz, koncesionárske poplatky, sociálny fond).

Takýto modelový zamestnanec dostane v kalendárnom mesiaci čistú mzdu 913 eur. Ku nej však treba pripočítať aj alikvotnú časť mzdy za preplatené hodiny pracovného voľna, pretože na dosiahnutie 174 reálne odpracovaných hodín musí zamestnávateľ preplatiť až 212 hodín (82 % z 212 je 174). Zamestnanec tak za reálne odpracovaných 174 hodín dostane na účet až 1072 eur (212 hodín x 5,05 eur čistá hodinová mzda, od rekreačných poukazov a stravných lístkov abstrahujeme).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako funguje kalkulačka cenazamestnanca.sk: Kalkulačka na základe vstupov používateľa zráta celkové výdavky zamestnávateľa na zamestnanca – mzdu, dane a odvody, príplatky ku mzde, 13. a 14. mzdu, ale aj príspevok na stravu, sociálny fond, či rekreačné poukazy. Kalkulačka berie do úvahy aj reálne odpracovaný čas, preto odrátava dovolenky, práceneschopnosť, či návštevy lekára. Výsledkom je náklad na človekomesiac a človekohodinu – náklad na zamestnancom reálne odpracovaný mesiac, či hodinu. Od aktualizácie v máji 2021 kalkulačka umožňuje aj kalkuláciu podľa typu prevádzky – 1,2 a 3-smenná.

V novembri 2021 sa k projektu cena zamestnanca pridali ďalšie tri krajiny: Bulharsko, Česko a Poľsko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
INESS

INESS

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  224x

Cieľom INESS je rozšíriť všeobecné povedomie o spôsobe fungovania trhového mechanizmu, efektov štátnych zásahov a ich dopadov na spoločnosť a životy bežných ľudí. Medzi prioritné oblasti záujmu INESS patrí daňový a odvodový systém, zdravotníctvo, monetárna politika, problematika EÚ, regulácie a vlastnícke práva.iness.sk Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu