reklama

VšZP rodičom pre dieťa ,,naškrabká“ 30 eur ročne na strojček na zuby

Rozmohli sa časy, keď sa zo štátneho rozpočtu rozdáva ako po nebohom miliardárovi. Napríklad, na krúžky pre deti...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ono by aj bolo pekné, keby naše deti mali toľko možností a hlavne neobmedzené finančné prostriedky na to, aby rozvíjali svoje talenty.

Obedy (teraz už nie pre všetkých, pretože buď si vyberieš jedno, alebo druhé), daňové bonusy (tie tiež treba brať s rezervou, pretože tí najchudobnejší získajú zasa najmenej), a preslávené krúžkovné (ktoré bude hniezdom pre podvodníkov a tak či tak ho všetky deti nebudú mať kde a ako avyužiť v plnom rozsahu, niektoré vôbec), tieto super benefity by, za kvalitne pripravených podmienok mohli byť aj celkom sľubné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

Mohli. V prípade, ak máš zdravé dieťa a nevyžaduje si nekonečné náklady na svoju chorobu.  S ňou ti ale štát nepomôže.

Vytvoríš si zbierku a dúfaš, že sa nájde dostatok ľudí na to, aby sa tvoje dieťa dostalo k liečbe, ktorú ti poisťovňa jednoducho neschválila. Nespĺňaš kritériá.

Obdivujem týchto ľudí. Na toto musia mať silu, aj nervy. Aby vôbec vedeli pochopiť fakt, že im nemá kto pomôcť a musia si financie zháňať sami. Veď čo by človek neurobil pre vlastné dieťa?

 

Toto, naozaj sa ospravedlňujem týmto rodinám za výraz, žobranie, sa stalo každodennou realitou nás všetkých, ktorí sem tam prispejeme na nejaké to dieťa, ktoré melie z posledného, ale podporu v štáte nenašlo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Človek sa už tomu ani nečuduje. A to je chyba.

Zvykli sme si, že štát, ktorý rozhadzuje naše spoločné financie a tvári sa, že podporuje rodiny, doteraz nenašiel prostriedky ani na to základné, na zdravie našich detí.

 

Ani na ten základ. Na detskú zubnú starostlivosť.

Radšej ani nechcem spočítať, koľko dokopy som zaplatila za to, že moje dieťa potrebovalo strojček na zuby.

Od všeobecného zubára, cez röntgen, až po čeľustného ortopéda s x vyšetreniami, samotným strojčekom, a následnými prehliadkami, kým sa zuby raz nedostanú do želaného stavu.

Viem, že v porovnaní s nákladnými, životne dôležitými liečbami, je toto nič.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Je to ale základ, na ktorý by malo mať nárok každé dieťa. Ale nie každý rodič dieťaťa, ktoré má krivé zuby, na zubnú ortopedickú starostlivosť finančné prostriedky má. Tobôž, keď má detí viac.

 

Môjmu dieťaťu VšZP prispela 30 eur. Presne tak, ako má na svojej stránke uvedené.

,,Dieťa môže čerpať príspevok 1-krát  ročne do výšky 30 eur...“

https://www.vszp.sk/benefity/zoznam-benefitov/pre-poistencov/prispevok-na-dentalnu-hygienu.html

 

Ani sa mi nechce písať o tom, že je to pre mňa výsmech. Že táto suma, tridsať eur nepokryje ani polovicu jediného z tých x vyšetrení, ktoré moje dieťa kvôli zubnému strojčeku absolvovalo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale ok, je to príspevok na strojček, takže v prípade, že rodič musí jednorazovo uhradiť  300 eur, poisťovňa mu, s brutálnou kampaňou o ,,Peňaženke zdravia“, uhradí 10% výdavku na detský strojček ročne.

 

Neviem, či plakať nad tým, keď si uvedomím, že naozaj nie všetky deti sa k takémuto bonusu, akým je dnes strojček na zuby, vôbec dostanú.

 

Budú mať síce 60 eur na mesiac na krúžok a zábavu, no mnohé z nich budú mať krivé zuby a budú choré, pretože sa nenájdu peniaze na ich zdravotnú starostlivosť.

Ingrid Tkáčiková

Ingrid Tkáčiková

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  204x

Pracujem ako editorka a prekladateľka. V minulosti som sa venovala práci s deťmi. Taktiež som pracovala ako lektorka talianskeho jazyka. Dlhodobo sa venujem aktivizmu. Zaujímam sa o politické a spoločenské témy a snažím sa o to, aby boli ľuďom objektívne a transparentne vysvetlené. - štátna jazyková skúška - taliansky jazyk a literatúra - politológia - certifikát UCM - fotografia - certifikát UK a iné - jazyky: AJ, TJ, SVE Zoznam autorových rubrík:  EkonomikaCestovanieDúbravka dnesSpoločnosťPolitikaNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu