reklama

Bezodný archív RTVS a jeho poklady: Marián Varga

Archív Slovenskej televízie a rozhlasu je bezodný. Množstvo vizuálnych a zvukových pokladov, ktoré sú v nich uschované je nespočetné. Sám patrím medzi pravidelných divákov televíznej :Dvojky a archívnej :Trojky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Marián Varga
Marián Varga 

V decembri 2019 spustila verejnoprávna RTVS svoj tretí televízny vysielací okruh, ktorý sa venuje z prevažnej časti archívnym snímkam. Tie sú digitalizované a prezentované v tej najlepšej kvalite. Na obrazovkách tak možno zachytiť veľké množstvo zaujímavých relácií, mimo iného aj hudobného charakteru či koncertných záznamov, ktoré dlhé roky ležali polozabudnuté v archívoch a na svetlo sveta sa dostávajú po pomerne dlhom čase. 

Marián Varga Fenomén, hudobný génius sa už v tejto archívnej sérii blogov objavil viacero ráz. Či už ako člen Prúdov, sólovo alebo ako vedúci vlastného zoskupenia Collegium Musicum. Archívne snímky a ich postupné uvádzanie na televíznej Trojke však našťastie dopĺňajú jeho komplexný obraz hudobnej geniality a bezhraničnosti. Obidve snímky zachytávajú Mariána Vargu v období 80-tych rokov minulého storočia, dekády, v rámci ktorej sa vydáva na svoju svojbytnú sólovú kariéru a objavuje nové možnosti svojich hráčskych schopností, netušeným spôsobom ich rozvíja a ukazuje svojim poslucháčom a fanúšikom svoju novú hudobnú podobu. Pre mnohých, vtedy skalných fanúšikov to bolo iste prekvapivé, pre Mariána Vargu však nevyhnutné v ďalšom hudobnom raste a objavovaní. Audiovizuálna mozaika nášho hudobného génia sa tak opäť o čosi dopĺňa.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lýrové pódium 1982

Marián Varga sa voľnej improvizácii, t. j. tvorbe hudby v reálnom čase začal venovať už na začiatku 80-tych rokov. Archívna snímka zachytávajúca jeho vystúpenie na Bratislavskej lýre 1982 je pozoruhodná hneď z dvoch dôvodov. Prvým je azda (zatiaľ) časovo najskoršie zachytenie jeho sólového vystupovania. Druhým je dozaista miesto konania - skutočne pozoruhodným faktom je, že Marián Varga dostal priestor pre svoju improvizačnú hru práve na Bratislavskej lýre. Pravdaže, vystúpenie bolo doplnené, ako odhalí samotný záznam, skladbami z Vianočnej suity P.F. 1982, 1983... z významného dvojalbumu Divergencie (1981) a takisto inštrumentálnou skladbou známou pod názvom Naozaj Budem Musieť Odísť z albumu On a Ona (1979), kde sa k nemu pripája aj kapela. Za pozornosť určite stoja aj klávesové nástroje, ktoré Mariánovi Vargovi v tom čase umožňovali ďalšie polia hudobnej pôsobnosti - a to najmä syntetizátor Roland Vocoder Plus 330, ktorý používa v prvej časti svojho improvizovania a neskôr aj ikonický Roland Jupiter 8, ktorý, ako ani iných, neobišiel svojimi hráčskymi možnosťami ani samotného Mariána Vargu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sólové vystúpenie z roku 1987

Tento pomerne krátky záznam pochádza z televíznej relácie Zrkadlo Rokov, ktorý zachytáva spoločný koncertný program skupín Avion, Modus či Limit. Marián Varga sa tam najprv objavuje v spoločnosti svojho dlhoročného priateľa a spolupracovníka Pavla Hammela. Po spoločnej, úvodnej skladbe Voda z albumu Na II. Programe Sna (1976) sa Marián Varga vnára do svojej Vežovej Hudby, ktorá sa nachádza na ďalšom míľniku jeho hudobnej kariéry - prvom sólovom albume Stále tie Dni (1984), ktorý si veľmi významné miesto v hudobnej tvorbe Mariána Vargu drží dodnes. Míľnikom je, myslím si, aj pre samotných poslucháčov pátrajúcich po komplexnej podobe hudobného autora. V mojom prípade týmto míľnikom v poznávaní a približovaní sa autorovi Stále tie Dni rozhodne sú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Samuel Ivančák

Samuel Ivančák

Bloger 
  • Počet článkov:  90
  •  | 
  • Páči sa:  372x

24 ročný autor s celoživotnou láskou k hudbe a s ambíciou stať sa súčasťou Slovenského rozhlasu. Blog je niekoľkoročným snažením autora o čo najlepšie sebavyjadrenie a prezentáciu jeho obľúbenej hudby a všetkého, čo s ňou súvisí. Píše a prispieva pre časopisy .týždeň a Nový Populár. Zoznam autorových rubrík:  Z hudobného svetaZ archívov RTVSIné texty

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu