reklama

Mlčanlivosť kvetov

O nemých, zelených svedkoch nášho života

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Chýba už len pár dní do momentu, kedy odbijú štyri presné roky, čo som vstúpil do chladného, vyprázdneného domu s holými stenami. Bol to dom bez duše. Bol poloprázdny, studený a smutný. Kus ľadu s vydlabanou dutinou, ktorá sa hrala na obytnú. Vždy som hovorieval, že priestor bez kvetov je mŕtvy priestor. Milujem kvety. Mám ich v byte plno. Považujem ich za poslov života, za stelesnenie živosti, ktorou rozžiaria celý priestor. A ten, na ich zázračný popud zrazu zasvieti a ožije. Po predošlých obyvateľoch domu ostal na vrchnej doske kuchynskej linky položený malý zaprášený kvetináč. Zo zeme trčali mĺkve tri-štyri uzučké zelené stonky, bežne nazývané aj jazyky. Mŕtvolne studený dom na nich, aj napriek ich poslaniu kvetov, pôsobil tak silno, že pomaly vädli. Ako pozorný človek, ktorý sa stará o všetko živé, som ich hneď vtedy zalial. Poriadne zaliať si však žiadal aj ten dom. Teplom, ľudskou prítomnosťou, starostlivosťou a najmä – dušou. Ani nie mesiac po nasťahovaní sa začal klíčiť dom aj kvety. Svoje vymrznuté steny si vyhrieval v páľave krbu, jeho tmu vystriedalo svetlo a samotu spoločnosť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Svoj život si od určitého času starostlivo archivujem. V denníkoch, zápiskoch a všelijakých poznámkach v nich. Mám ich chronologicky uložené a pedantne zoradené. Z času na čas sa stávam bádateľom vo svojom živote. Keď si niekedy chcem zlepšiť náladu, povzniesť sa alebo naopak, zhroziť sa sám nad sebou, a tiež si zaspomínať, roztvorím zelený zakladač plný, na písacom stroji napísaných strán zápiskov, ktoré v tomto dome vznikli. Od prvého úderu klapky stroja až po ten posledný. Od môjho prvého prenocovania v najprv cudzom dome až po trochu príliš triezve lúčenie sa s ním. Aj vďaka týmto zápiskom viem, že som začiatkom septembra nasadol na bicykel a s veľkým ruksakom zašiel do neďalekého, môjho stále obľúbeného obchodu. Samozrejme, až po tých s platňami a knihami. Vždy sa v nich tak trocha a nachvíľu zbláznim. Nechám sa vtiahnuť do ich bezodnej ponuky. V tom septembrovom dopoludní som v záhradkárskom oddelení povyberal rôzne veľkosti kvetináčov, do nákupného košíka naložil vrecia so zeminou a nové druhy kvetov. Podobne zaťažení jedinci určite vedia, o čom hovorím.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na tom dome som miloval viacero vecí. Okrem iného to bola aj malá terasa pred vchodovými dverami a malý dvor. Bol to taký dvorček, ani malý, ani veľký. Na jeho konci kotvili pevne v zemi dve mladé višne. Tesne predpoludním som tam dorazil s nákladom naloženým v ruksaku a v plátenných taškách zavesených na volante bicykla. Do dnešných dní takto chodím nakupovať, hoci tam už nebývam. Niekto si svoj nákup lenivo naloží do kufra auta a odíde, lenže pri tom nezažije toľko slasti a dobrodružstva, ako ja. A tiež trochu odmeny za tú námahu, ktorá celému nákupu nedodá na cene, ale na jeho hodnote. V poludňajšom slnku som z maličkého rádia pustil to svoje obľúbené a vrhol sa do presádzania. Z toho ostane spravidla vždy trocha neporiadku. Zemina sa vysype aj pri tom najopatrnejšom zaobchádzaní. Tam som však presádzal vždy a zásadne na trávniku. Tak ani najdrobnejšie zrnko zeme nepadalo mimo. Padalo totiž do ešte väčšieho kvetináča, ktorý som pravidelne zostrihával kosačkou. Do domu som chvíľu na to vchádzal s presadenými kvetmi, známymi domácimi ale aj nováčikmi v ich novom domove, v mojej botanickej záhrade.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z vrchnej dosky kuchynskej linky akosi prirodzene našli jazyky svoje ďalšie miesto uprostred stola v obývačke, ktorá bola spálňou, pracovňou a všetkým ostatným. Stôl bol pracovný aj jedálenský. Bol to pán stôl. Mohutný, ťažký, z tmavého poctivého dreva a na štyroch hrubých nohách. Bol vraj vyrobený na mieru. Keď som písal na stroji, stonky jazykov sa mierne, nepatrne otriasali. Svojimi kmitmi merali silu otrasov. Niečo ako Richterova stupnica, no v malom, štvornohom svete jedného stola. Intenzita ich otrasov zaznamenávala nielen rýchlosť písania ale aj silu a slabosť textu. Ten kvet a jeho niekoľko pomyselných antén - hláv, párov očí a uší sa stalo stredobodom pozornosti všetkého, čo sa v tom dome dialo. Boli pri vznikaní prvých zápiskov, ktoré som tam napísal. Stali sa očitým svedkom a poslucháčom všetkých albumov, filmov aj kníh, ktoré som tam počul, videl a prečítal. Zažili všetky moje raňajky, obedy aj večere. Spoznali všetkých pozvaných aj nepozvaných hostí. Počuli všetky moje slová, a aj tých ostatných návštevníkov, známych aj neznámych. Zažili všetky moje tápania, radosti aj smútky. Boli prítomnými pri mojej prvej návšteve domu, pri prvom sexe aj poslednej napísanej strane textu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď som sa z domu odsťahoval, nebolo možné tam kvety nechať len tak, napospas ďalšiemu osudu či prípadným, ďalším obyvateľom domu. Nemohol som im to urobiť. Už len preto, že takýchto opustených som ich tam našiel. Tak, ako všetky platne, knihy, gitara aj písací stroj, museli odísť so mnou. V staronovom bydlisku, v staronovej panelákovej izbe našli všetky kvety svoje nové miesto. Iba jazyky našli to svoje staronové. Opäť raz ho našli na stole, ktorý je dnes už len prevažne pracovný. Keby ten kvet vedel rozprávať a písať, vznikla by kniha, ktorá by ma do výraznej miery kompromitovala. Stále však drží svoj sľub zelenej mlčanlivosti. Tej by som ho však ale rád zbavil. Na veľa vecí som iste zabudol. Práve na tie, ktoré si on musí verne pamätať.

Samuel Ivančák

Samuel Ivančák

Bloger 
  • Počet článkov:  90
  •  | 
  • Páči sa:  372x

24 ročný autor s celoživotnou láskou k hudbe a s ambíciou stať sa súčasťou Slovenského rozhlasu. Blog je niekoľkoročným snažením autora o čo najlepšie sebavyjadrenie a prezentáciu jeho obľúbenej hudby a všetkého, čo s ňou súvisí. Píše a prispieva pre časopisy .týždeň a Nový Populár. Zoznam autorových rubrík:  Z hudobného svetaZ archívov RTVSIné texty

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu