reklama

Kotleba by mal ísť do žalára za hoax, že policajný prezident Hamran mal ťažký infarkt

Poďme po poriadku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

5. apríla 2022 Najvyšší súd SR odsúdil Mariana Kotlebu na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou.

28.1.2023, teda v skúšobnej dobe, Marian Kotleba na sociálnej sieti cielene rozšíril lož o policajnom prezidentovi Štefanovi Hamranovi , že tento mal ťažký infarkt a je hospitalizovaný v jednej z bratislavských nemocníc. Tento príspevok mal na sociálnej sieti stovky zdielaní a teda napriek tomu že je nepravdivý, začal si žiť vlastným životom.

Policajný prezident zareagoval nakrútením videa, z ktorého je nepochybné nielen to, že je zdravý, ale aj to, že je vo vynikajúcej kondícii.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To ale vôbec nestačí, pretože od Kotlebu to nebol výkrik do tmy a vlastne dosiahol presne to čo dosiahnuť chcel. Jeho úmyslom bolo vytvoriť imaginárnu situáciu, ktorá je síce nepravdivá, ale už existuje v mysliach tisícov, možno desaťtisícov ľudí, že policajný prezident je ťažko chorý. Táto imaginárna, nepravdivá situácia neprestala existovať v mysliach veľkého počtu ľudí preto, že ju Štefan Hamran vyvrátil, ona prestane existovať vtedy, ak jej títo ľudia nebudú chcieť veriť. A podľa počtu zdieľaní a reakcií na dezinformačných profiloch jej veriť chcú. Funguje to takto, rozšíriť o niekom hoax, napríklad že Zuzana Čaputová podporuje Ficovo referendum, dostať túto lož do myslí čo najväčšieho počtu ľudí a nechať poškodeného nech ju vyvracia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako sa teda dá brániť, najmä na sociálnych sieťach zavádzaniu, šíreniu lží, poloprávd, podrazov, argumentačných faulov, ktoré dokonale ovládli mediálny priestor a verejnú diskusiu ? Tým že ich budeme monitorovať a vyvracať ? Nie, tým že prestaneme velebiť slobodu slova ako nedotknuteľnú, absolútnu slobodu a tým ospravedlniť slabý boj s dezinformáciami. Plne akceptujem, že polícia so súhlasom NBÚ môže blokovať dezinformácie a hybridné hrozby, ale kým na konanie nebezpečné pre spoločnosť takých ľudí ako je Marian Kotleba, Róbert Fico a iní nezareagujeme razantne trestnoprávnymi prostriedkami, budú naďalej účelové lži aplikované tisícom ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Že sa ich konanie nedá postihnúť na základe aktuálnych skutkových podstát v Trestnom zákone ? Na zmenu máme stopäťdesiat na naše pomery kráľovsky platených poslancov.

Ivan Mlynár

Ivan Mlynár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  233
  •  | 
  • Páči sa:  16 728x

Verím v pravdu a spravodlivosť, verím v potrebu zmeny v spravovaní našej spoločnosti Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu