reklama

The Grammy Awards 2012

V nedeľu 12.2.2012 sa v Staples Center v LA konalo odovzdávanie jedných z najuznávanejších hudobných cien, The Grammy Awards. Pamätám sa na všetky tie roky dozadu, ako som sa tešila na tento večer. Tie prebdené noci, nahrávanie na kazety, aby som mala zachytený každý významný okamih. Myslím, že v určitých rokoch môjho života, boli podobné odovzdávania „smrteľne" dôležité. Prežívala som celé spektrum emócií, radosť, smútok, plač, smiech, dokonca hnev. Často som premýšľala, aké to môže byť, prechádzať sa po červenom koberci. Ako sa interpret cíti tesne pred vystúpením, je nervózny? Ako by som sa cítila ja? Jasné, oni sú profesionáli a je to ich práca, ale aj tak, vystupovať pred niekoľko tisícami ľudí v hale a miliónmi ľudí pred obrazovkami. Ako sa cítia, keď vyhrajú? Niekedy rozmýšľam, či tie emócie, s akými ďakujú bohu, rodičom a všetkému možnému, sú pravé, či hrané. Ako sa cítia, keď nevyhrajú? V nedeľu bola horúca kandidátka na víťazstvo na odovzdávaní cien Grammy britská speváčka Adele. Nominácií mala 6, vrátane najlepšieho albumu, piesne a nahrávky roka. Všetci čakali koľko gramofónikov si nakoniec odnesie domov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ako fanúšika hudby ma vždy fascinovali odovzdávania cien. Vyhrá môj obľúbený interpret? Kto bude nováčikom roka? Aké vystúpenia predvedú hudobníci? Aká kontroverzná udalosť poznačí večer? Ani tento rok nie je výnimka. Už od vyhlásenia nominácií, myslím, že niekedy na začiatku decembra, som sa tešila, čo prinesie udeľovanie cien Grammy. Na začiatku chcem povedať, že som bola trošku sklamaná z neudelenia nominácií mojej obľúbenej speváčke. Ťažko povedať, čím to bolo. Pre mňa trochu ignorácia jedného z veľmi úspešných albumov roka 2011. No nevadí, prežila som. Sú aj dôležitejšie veci J No späť ku Grammy. Ako tak premýšľam, zarazila ma ďalšia vec. Nominácie v kategórií najlepšie RnB. Ešte sa mi nestalo, aby som v tejto kategórií poznala nula až jedného interpreta. Neviem, možno je to mnou, no myslím, že v poslednej dobe tento žáner trochu upadol do zabudnutia. Ani tí hudobníci už nie sú, čo bývali. Nechcem týmto povedať, že tí nominovaní by neboli kvalitní, či dobrí umelci. Problém je v tom, že sú len dobrí. Zase, bokom moje osobné pocity. Ďalšia vec, nad ktorou som dlhšie premýšľala bolo, že akadémia sa rozhodla zrušiť niekoľko kategórií a tak zredukovať ich počet z minuloročných 109 na tohtoročných 78 kategórií.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Stále veľa, no treba si uvedomiť, že Amerika je multikultúrna krajina. Ako sú rozdielni ľudia žijúci tam, rovnako rozdielne hudobné žánre tam môžeme nájsť. Každý ovplyvnený rozdielnou kultúrou. Vždy som bola prekvapená, aké rôzne kategórie môžem v zozname nominovaných nájsť. Veľa krát sa mi zdali zbytočné. No pre nominovaných muzikantov predstavujú poctu, ktorú im akadémia vyjadrila. Kategórie od výmyslu sveta, doslova. Od klasickej hudby, cez modernú hudbu, pop, rock, jazz, rap, RnB, hudba pre deti, komponovanie, dokonca hudba k filmu, TV, krátke filmy, hudba pôvodných obyvateľov Ameriky až po hovorené slovo, country, disco, gospel, latino, dance, reggae, polka, či dokonca kategória obal albumu, či kompilácie. Zmeny sa týkajú napríklad eliminácie niektorých inštrumentálnych kategórií popu, rocku a country. Ako aj tradičného gospelu, či hovorených albumov pre deti, či hudobných albumov Cajun a Zydeco (folková hudba, menšiny žijúce prevažne na juhu krajiny, Louisiana). Takisto sa pristúpilo ku zmiešaniu kategórií, najmä v kategóriách najlepšie vokálne vystúpenia, kategórie sa nedelia na mužské a ženské. Najlepší speváci a speváčky tak bojujú bok po boku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V súvislosti s veľkým počtom kategórií, nebudem rozvádzať všetkých víťazov. Pár spomeniem. No začnem postupne. Človek by si myslel, že čím bližšie nejaké odovzdávanie k našej krajine je, tým ľahšie bude sledovať ho. Omyl! Jasné, sú v tom určite rôzne práva a bla bla. No ako ľahké môže byť získať práva na vysielanie ceremónie z LA? A čo potom z Londýna? Rozdiel je v tom, že Grammy z LA sa sledovať dali. BAFTA z Londýna nie. Nesťažujem sa, len menšie zamyslenie. Inak za už niekoľkoročné vysielanie Grammy sa musím poďakovať českej televízií, druhému programu, ktorý mi vždy urobia nesmiernu radosť a vďačím im za úžasné zážitky. A nesmiem zabudnúť aj na nemeckú stanicu ProSieben, ale tam nemajú takých charizmatických komentátorov. Najmä pani Dana Hábová, ktorá večer simultánne tlmočila.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No ale už vážne k samotnému večeru. Hviezdy samozrejme nemohli vynechať starý dobrý „red carpet". Na rozdiel od anglického chladného počasia, počas udeľovania filmových cien BAFTA, v LA panovalo príjemné počasie, určite o stupienok teplejšie, a tak sa prítomné dámy nemuseli báť prechladnutia. Aj keď po vzhliadnutí niektorých „kostýmov" by som sa bála niečoho iného. Vrcholom, nie len červeného koberca, bol príjazd speváčky, či raperky Nicki Minaj, oblečenej v niečom ako veľké červené rúcho s kapucňou, silno pripomínala Červenú Karkulku. No možno ešte zaujímavejšie bolo to, s kým prišla. A nesrandujem, keď poviem, že pán po jej boku prišiel oblečený ako pápež. Dodnes nechápem. Ale pobavilo to. Trochu menej už jej vystúpenie, dosť nevkusné myslím a viem, že dokáže zaspievať, či zarapovať lepšie, ako to, čo predviedla. Ďalší taký omyl „koberca" predviedla speváčka Robyn. Zo všetkým rešpektom k nej, ako speváčka je dokonalá, ale tie brutálne boty, za ktoré by sa nehanbili ani Spice Girls v ich najväčšej sláve, to bolo moc. Ono vlastne ani tá mini suknička s tričkom nepôsobili bohvie ako. Vlastne celé zle. Farba bola ok, jednoduchá biela, aspoň niečo. A do tretice to „najlepšie". Fergie, speváčka z Black Eyed Peas. Ťažko pomenovať to, v čom prišla. Oranžová záclona? Čipkovaný obrus, čo má vaša babka na ošúchanom starom stolčeku? Môj prvý dojem hovorí za všetko. Ale ani tá záclona, ani ten obrus by nebolo to najhoršie. Čierne spodné prádlo pod celou tou „parádou", predstavoval pre mňa vrchol nevkusu. Neviem, možno to tak má byť, možno je to kúsok od veľmi známeho a uznávaného návrhára. Možno som módny barbar. Alebo ona.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Naopak v krémovej róbe, ktorá zvýrazňovala jej krivky, veľmi elegantne pôsobila speváčka Kelly Rowland. Katy Perry zladila svoje namodro nafarbené vlasy so šatami. Dlhé nebesky modré šaty upútali svojím dlhším zadným dielom, s ktorým určite poutierala, čo sa dalo. No vyzerala famózne. Veľmi nóbl a elegantne vyzerala Carrie Underwood v bielej dlhej róbe posiatej čiernymi fliačkami. Rovnako britská speváčka Adele vyzerala úchvatne v čiernych šatách, ktoré za večer pár krát vystriedala, a s jej novým blonďavým účesom. V mužskej kategórií „best and worst" červený koberec veľa vzruchu nebolo. Páni stavili na klasické obleky, či už čiernej, sivej, či bielej farby. Mňa zaujala partia nazývaná La Vida Bohéme. Prišli v bielych nohaviciach, bielych tričkách a od hlavy až po päty postriekaní farbou. Vskutku umelci. A aby som nezabudla na hviezdu každého jedného verejného vystúpenia, ako je odovzdávanie cien, červený koberec, či návšteva zelovocu. Lady Gaga nesklamala a objavila sa v niečom čiernom, v niečom sieťkovanom, v niečom latexovom a mala žezlo. Musím ale povedať, že tento oblečok, či ako to nazvať, určite patril medzi tie lepšie, čo kedy mala, minimálne jej bolo vidno do tváre.

Celým večerom sprevádzal spevák, raper a herec LL Cool J. Trochu prekvapenie pre mňa, ale nebolo to najhoršie. Na začiatok vzdal hold krátkou modlitbou zosnulej speváčke a herečke Whitney Houston. Modlila sa celá hala. V priebehu večera bola ešte jedna spomienka na zosnulú speváčku. Jej najväčší hit I Will Always Love You prišla zaspievať herečka a speváčka Jennifer Hudson. Silný moment večera. Jennifer mala čo robiť, aby sa na pódiu nezosypala. Nakoniec to zvládla ako profesionál a do neba poslala odkaz pre Whitney, ako na ňu myslíme a milujeme. Nesmiem zabudnúť dodať, že hold sa vzdával aj ďalšej legende, ktorá nás opustila minulý mesiac, Etta James. Na pódiu zaspievali jeden z jej hitov speváčky Alicia Keys a Bonnie Raitt. Okrem toho sa na pódiu vystriedalo množstvo vystupujúcich. Medzi inými aj Bruce Springsteen, Bruno Mars, ktorý ma ozaj milo prekvapil a jeho vystúpenie patrilo medzi najlepšie vystúpenie večera. Odetý v zlatom sačku spolu so skupinou predviedol zohratú show, aj po tanečnej stránke, pôsobil trochu ako Elvis Presley s nádychom Jamesa Browna a bravúrne zvládol všetky aj trochu gymnastické prvky. Svojím hitom Runaway určite roztancoval všetkých prítomných.

Ďalej sa na pódiu predstavili Kelly Clarkson a Jason Aldean, Taylor Swift, Katy Perry s jej odkazom Russellovi Brandovi, už viac nie som tvoja, vidíš. Vystupoval aj hriešnik Chris Brown, no jeho vystúpenie sa mi zdalo zbytočné. Jeho poskakovanie na pódiu a spev z playbacku by som oželela. Ale zase, je to len môj názor. Uznám, že tanečník je dobrý, ale ako vystúpenie na Grammy, nie. Nadviazala by som na ďalšie vystúpenie, ktoré sa konalo v jednom klube a bolo akousi oslavou tanečnej hudby a budúcnosti smerovania hudby. Vystupoval David Guetta, spomínaný Chris Brown, Lil Wayne, Foo Fighters a Danger Mouse. Ďalší vystupujúci boli Rihanna a Coldplay, ktorý si dokonca dali duet. Coldplay neskôr zahrali ich hit Paradise. V jednom momente v celej hale zhasli svetlá a atmosféru vystúpenia oživili svetielkujúce náramky, ktoré mali hostia na sebe. Veľmi pútavé. Skupiny Maroon 5 a Foster the People vystúpili pri príležitosti znovu zjednotenia skupiny The Beach Boys a spoločne zaspievali skladbu Good Vibration. Vystúpil aj Paul McCartney, dvakrát. Ďalej skupina The Civil Wars, The Band Perry, Glen Campbell a Blake Shelton. A mnohí iní.

Vystúpila aj Adele. Pre mňa vystúpenie večera. Zaspievala svoj mega hit Rolling In The Deep. Pri vystúpení sa tajil dych, po vystúpení nasledovalo standing ovation. Podmanila si všetkých. Doslova. Naopak zmiešané pocity som mala, a nie len ja, po vystúpení už spomínanej Nicki Minaj. Nie len že ju sprevádzal pán oblečený ako pápež, ale celé jej vystúpenie sa nieslo v duchu vyháňania diabla. Pódium bolo naaranžované ako kostol, či nejaký chrám. Mierne prehnané, povedala by som. Nezachránil to ani spev, či rap, ktorý pôsobil zmätočne. Celé vystúpenie malo na mňa negatívny vplyv, začala som sa totiž modliť, nech to už skončí. Dodala by som, že vystupujúcich bolo pomerne veľa. Neviem, či to je mnou, no zdá sa mi, že rok od roka ich pribúda. No počet odovzdaných cien v priamom prenose klesá. Samozrejme sa nedá odovzdať všetkých 80 cien v priebehu dva a pol hodinovej show. Pred priamym prenosom sa dokonca koná niečo ako pred prenos, kde odovzdajú väčšinu cien. No prijala by som, aby tých odovzdaných cien v priamom prenose bolo viacej.

A keď už som sa konečne dostala k tým cenám, nebudem chodiť okolo horúcej kaše a rovno napíšem. Absolútnym víťazom 54. ročníka odovzdávania cien Grammy sa stala britská speváčka Adele. Vyhrala vo všetkých svojich nominovaných kategóriách a odniesla si tak 6 gramofónikov. Vyrovnala sa tak speváčke Beyoncé, ktorej sa podobný kúsok podaril pred dvoma rokmi a spoločne (ako ženám) im patrí prvenstvo v najvyššom počte vyhraných cien v priebehu jedného večera. Adele okrem víťazstva v kategórií najlepšie pop vystúpenie (skladba Someone Like You), najlepší popový album (21) a najlepšie krátke video ku skladbe Rolling In The Deep, zvíťazila vo všetkých troch hlavných kategóriách, najlepší song, nahrávka a album roka.

Foo Fighters sa stali druhým najväčším víťazom večera, keď zo siedmich nominácií premenili päť na víťazstvo. Dominovali tak v kategórií rock, kde okrem iného vyhrali najlepší album (Wasting Light) a najlepšie rockové vystúpenie za pieseň Walk. Frontman skupiny Dave Grohl predniesol jednu z najlepších ďakovných rečí večera. Podotkol, že najdôležitejší element pri tvorbe hudby je človek. A dodal, že nezáleží na perfektnom zvuku, ale ide o to, čo sa deje vo vnútri a ukázal na srdce. Medzi víťazov večera s väčším počtom cien môžem zaradiť aj rapera Kanyeho Westa. Vyhral 4 ceny, vrátane najlepšieho rapového albumu za My Beautiful Dark Twisted Fantasy a najlepšieho rapového vystúpenia za pieseň Otis v spolupráci s Jay Zím.

Najlepším nováčikom roka sa stal Bon Iver, ktorý si odniesol cenu aj za najlepšie alternatívne album. Tony Bennett vyhral takisto dve ceny, v kategórií najlepší tradičný popový album (Duets II) a v kategórií najlepšie pop vystúpenie dua alebo skupiny za duet s, bohužiaľ tiež zosnulou, speváčkou Amy Winehouse a pieseň Body and Soul. Najlepšie RnB vystúpenie mala Corinne Bailey Rae s piesňou Is This Love. Najlepšie tradičné RnB vystúpenie a najlepší RnB song vyhrala dvojica Cee Lo Green a Melanie Fiona za skladbu Fool For You. Búrlivák Chris Brown vyhral najlepšie RnB album (F.A.M.E.). Po dve ceny takisto získala country speváčka Taylor Swift a to v kategóriách najlepšie country vystúpenie a pieseň Mean. Najlepšie country album vyhralo trio Lady Antebellum (Own The Night). Skupina, resp. duo The Civil Wars vyhrala ako aj v kategórií najlepšie country vystúpenie dua alebo skupiny (pieseň Barton Hollow), tak aj v kategórií najlepšie folkové album (Barton Hollow). Za zmienku ešte stojí víťazstvo skladateľa Alexandra Desplata v kategórií najlepšia originál hudba vo filme Kráľova reč. Najlepšou piesňou vo filme sa stala pieseň I See The Light z filmu Na vlásku. No a najlepším producentom roka sa stal Paul Epworth, ktorý produkoval hudbu pre Foster The People, Cee-Lo Greena, či megaúspešnú Adele a jej Rolling In The Deep.

Večer považovaný za jeden z najdôležitejších v hudobnom svete. Vždy vážený, vždy elegantný, vždy ohromujúci. Najlepšie, čo môže hudba ponúknuť na jednom mieste. Aspoň v tento jeden večer. Víťazi, či už očakávaní, či neočakávaní, ale zaslúžení. Myslím, že pre každého muzikanta je už len nominácia pocta. A víťazstvo určitá čerešnička na torte. Predsa len ide o zábavu. A hudba predstavuje zábavu na vysokej úrovni. Spája ľudí rôznych vekov, vyznaní, pohlavia, vzdelania, rasy. Prostredníctvom hudby sa poznávame, spájame a rešpektujeme. Ako muzikanti navzájom. Ako akadémia muzikantov. Ako muzikanti ľudí. Také boli The Grammy Awards 2012.

Dovolím si ešte malú poznámku, zajtra 21.2.2012 sa uskutoční ďalšie z mnoha hudobných odovzdávaní tohto roku. The Brit Awards. Často sa o nich zvykne hovoriť ako o britských Grammy. Neprotestujem. Síce tých kategórií je neporovnateľne menej. Najviac nominácií, štyri, má Ed Sheeran. Šancu vyhrať má v kategóriách najlepší britský spevák, britský nováčik, singel (The A Team) a najlepší britský album roka (+). Tri nominácie získala Adele, najlepšia speváčka, singel (Someone Like You) a takisto album roka (21). Nominácie sa udeľujú aj zahraničným interpretom v kategóriách najlepší spevák, speváčka, skupina, či nováčik. The Brit Awards sa uskutočnia v O2 aréne v Londýne.

Iveta Kollárová

Iveta Kollárová

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  0x

som to skrátka ja Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu