reklama

Americké korporácie sa vyhrážajú Írsku

Z blata do kaluže. To je prípad Írska, ktoré ešte donedávna bolo všetkým ukazované ako príklad najrýchlejšie sa rozvíjajúcej európskej krajiny, keltského tigra. Nakoniec sa ukázalo, že tento rast stál iba na raste vlastných bánk. V čase boomu boli ich úvery pre ekonomiku miazgou, no ich hazardné operácie priviedli krajinu do bankrotu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

No miesto toho, aby krajina vyhlásila bankrot, tak zapredala svoju budúcnosť. Iba írske banky dostanú pôžičky v objeme 80% hrubého domáceho produktu krajiny. Táto suma niekoľkých desiatok miliárd euro je príliš veľká na to, aby ju krajina niekedy dokázala splatiť. Írsko stratilo samostatnosť a o jeho budúcnosti budú rozhodovať byrokrati z Bruselu a Medzinárodný menový fond.

Asi prvá vec, ktorú bude krajina donútená spraviť, je zvýšiť svoju daň z príjmu firiem. Tá sa pohybuje na úrovni 12,5%, čo je dlhodobo tŕňom v oku krajín ako USA alebo EU. Írsko sa tak stalo destináciou mnohých nadnárodných firiem. Tie dokázali nielen využiť túto nízku daň, ale nájsť si aj spôsoby ako ju znížiť ešte výraznejšie.

Výborným príkladom je Google. Táto americká firma dokázala nájsť skvelý systém ako platiť minimálne dane. Z obrovského zisku, ktorý firma generuje, platí daň iba vo výške 2,4%. Tým, že presunula svoje ťažisko biznisu do Írska, tak ušetrí ročne približne miliardu dolárov.

Trik nie je zložitý. Americký Google predal licenciu na svoje vlastnícke práva írskemu Googlu. Írsky Google tak získava až 88% všetkých príjmov spoločnosti. Ten má však sídlo na Bermudách, čiže nemusí platiť dane v USA a ani Írsku. Celá transakcia sa ešte preženie cez holandskú pobočku Google, čím sa úplne očistí. Táto pobočka nemá žiadneho zamestnanca, no má tržby vo výške 5,4 miliardy dolárov.

Google však nie je jediná takáto firma. V Írsku sídli mnoho amerických korporácii, ktoré využívajú podobné triky. Jedná sa o Microsoft, Hewlett-packard, Bank of America alebo Intel. Práve predstavitelia týchto firiem už dopredu varovali írsku vládu, aby nezvyšovala firemné dané. Ak to spraví, tak presunú svoje sídla a továrne do iných, lacnejších krajín.

Írsko by tak mohlo prísť o 100,000 pracovných mien. V tejto ťažkej situácii postihuje krajinu jedna pohroma za druhou. Na jednej strane budú medzinárodné inštitúcie tlačiť na zvýšenie korporátnej dane, a je viac menej isté, že sa im to podarí. Na strane druhej to ešte viac zníži schopnosť Írska splácať svoj dlh. Z tohto dlhu sa už nikdy nemusí dosať.

A Írsko rozhodne nie je poslednou krajinou, ktorá bude na predaj. Budú nasledovať aj ďalšie krajiny, ktoré si mysleli, že sa pomocou dlhu dokážu zmeniť na tigre. A je jedno, či sa jedná o dlh štátu alebo neustále narastajúci bankový dlh. Banky sú všade rovnaké, nutnosť dosahovať zisky znamená, že sa často dostávajú za hranice obozretného podnikania. Neriskujú však iba svoje peniaze, ale najmä peniaze svojich vkladateľov. No tak je tento systém nastavený a zmeniť ho nebude jednoduché.

Ronald Ižip

Ronald Ižip

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Ekonóm, finančný analytik a trochu filozof.. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu