reklama

Bratislavu zahalila temnota, zachrániť ju musia superhrdinovia

Keď zlyháva systém, musia ľudstvo zachraňovať superhrdinovia. Keď som bol malý chlapec, nalepený na televízore som pozerával Herkulesa alebo Xenu. Skorumpovaní králi, lenivý neschopní úradníci, krutí polobohovia, čo môžu všetko, neschopní vladári, nefungujúce zákony. Proti týmto všetkým musela polonahá Xena bojovať. Odvtedy prešli roky a uvedomujem si, ako sa Bratislava strašne podobá na jedno z temných kráľovstiev a zachraňovať ho musia superhrdinovia zrodení ulicou. Kto sú bratislavskí superhrdinovia a čo ich spája?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Bratislavskí superhrdinovia.
Bratislavskí superhrdinovia. 

Batman – svoj voľný čas obetuje boju proti vizuálnemu smogu, ktorým je Bratislava zamorená. Tajomný svalnatý muž a jeho družina pracujú v tichosti a v utajení. Ich cieľom sú rýchle riešenia tam, kde si riešenie zodpovední prehadzujú ako horúci zemiak. Bojujú za každého, kto príde do Bratislavy a je mu na zvracanie zo všetkých tých mega bilboardov, mestských hypercubov zakrývajúcich pamiatky, otrasných politických plagátov, drevených tabuliek pozapichovaných po celom meste, bannerov na historických pamiatkach, hrdzavých trojnožiek okolo každého stĺpu, alebo citylightov zavadzajúcich na chodníkoch. Už teraz sa teším na ďaľšie Batmanove misie!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Matúš Čupka a jeho bojovníci zo Zelenej hliadky– vyšli do ulíc, tvár majú zahalenú rúškou, na rukách rukavice. Oblasťou ich výskytu sú najmä čierne skládky a temné zákutia mesta plné smetí. Miesta, kam úradníci z mesta radšej nechodia. Bojujú nekonečný zápas s odpadom v meste. S komunálnou hydrou, ktorej jednu hlavu odsekneš, ale narastú ďaľšie dve. Napriek svojej prospešnej aktivite sú tŕňom v oku tých radných pánov, ktorých si dovolili kritizovať za nečinnosť. Ale taký je život supehrdinov v Bratislave. Čím viac robíš, čím viac svojho času obetuješ pre lepší život iných, tým viac neprajníkov máš.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cyklokoalícia – ich teritórium je ulica. Aktívne sa snažia zlepšiť ťažký život cyklistov. V meste bez cyklociest, v meste s tak rozbitými cestami a chodníkmi, v meste kde zastávka MHD alebo prechod pre chodcov je najlepšie miesto na zaparkovanie auta. V Autoslave, kde sa o rozvoji cyklodopravy roky len prázdno rozpráva, aj keď každý kandidát na primátora to má v predvolebnej agende. Napriek tomu nachádzajú sofistikované riešenia aj pre navonok neriešiteľné situácie.

Michal Drotován - osamelý bežec, vzor mnohých aktivistov v meste. Je postrachom neschopných úradníkov a nenásytných developerov. Svoju snahu venuje všetkým obyvateľom Rače, ale jeho aktivity už prekročili hranice tejto mestskej časti. S neskutočnou dávkou energie nahrádza úradníkov na radnici, analyzuje a pripomienkuje megalomanské developerské projekty. Jeho boj je beh na dlhé trate, boj za viac zelene v meste, menej nahustených sklenených kociek bez občianskej vybavenosti, bez dopravnej infraštruktúry. Častokrát to je neľútostný strhujúci boj s polobohmi, čo si myslia, že si za svoje peniaze kúpia všetko a každého.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bratislavské regionálne ochranárske združenie – nie, nie sú to páni v kravatách, v drahých oblekoch prevážajúcich sa po "svojom" meste na drahých autách a kontrolujúcich svojich poddaných. Nie, ich reči o ochrane zelene v meste nie sú len marketingové kecy pred voľbami. Svoj čas trávia v teréne, ošlahaní vetrom sa snažia pre všetkých Bratislavčanov ochrániť zbytky nezdecimovanej prírody v okolí mesta.

Ján Hrčka – je mladý, je rázny, je aktívny. Poslanec mesta aj Petržalky, ktorý sa nedal na nesprávne chodníčky a veľmi efektívne poukazuje na kauzy a rozhadzovanie peňazí ľudí na bratislavskom magistráte. Kauzy, ktoré chce primátor a jeho družina ututlať a skryť pred verejnosťou. Pustil sa do ťažkého boja s korupciou a klientelizmom. Snáď jeho boj nebude márny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Superhrdinov je ale v Bratislave viac. Sú nimi všetci tí, ktorí nezatvárajú oči pred problémami mesta, ako to robí primátor alebo poslanci. Sú to všetci, čo sa zdravo nasrdili, keď videli kam mesto speje a zobrali veci aktívne do svojich rúk. Ich úloha narastá práve teraz, keď systém zlyháva. Keď vo voľbách boli zvolení poslanci, čo sedia na svojich teplých stoličkách roky, pričom nepohli ani prstom. Keď je útopiou dúfať, že mestská polícia sa bude starať o bezpečnosť a čistotu v meste, nie iba nekoncepčne rozdávať papuče a skrývať sa v autách. Jedinou nádejou pre Bratislavu je, že ju povedú odborníci a manažéri a nie kadejakí stranícky nominanti, poprepájaní na podnikateľské skupinky.

Xena vždy všetkých porazila, no som zvedavý, či sa niečo zmení po jesenných komunálnych voľbách.

Jakub Mrva

Jakub Mrva

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Narodil som sa v Bratislave a s manželkou tu vychovávame naše 2 deti. Na Bratislave mi záleží. Aj preto sa dlhodobo angažujem ako občiansky aktivista v oblasti ochrany prírody.Snahe obmedziť nešetrnú a nadmernú ťažbu dreva a nevhodné developerské projekty sa úspešne venujem niekoľko rokov ako predseda združenia Iniciatíva Naše Karpaty. Pôsobím ako odborník v Komisií dopravy, verejného poriadku a životného prostredia MČ Nové Mesto, pripomienkujem návrhy v oblasti dopravy, údržby verejného priestoru či ochrany mestskej zelene. Spolu s množstvom odborníkov som spolupracoval na tvorbe Plánu Bratislava architekta a kandidáta na primátora Matúša Valla. V rámci koordinačného tímu sa aktívne podieľam na tvorbe Koncepcie rozvoja mestských lesov.Bohužiaľ, pri svojej snahe častokrát narážam na neochotu a nezáujem kompetentných. Aj preto som sa rozhodol kandidovať v novembrových komunálnych voľbách na poslanca za mestskú časť Nové Mesto, kde za starostu podporujem Matúša Čupku.„Keď nechcú politici chrániť prírodu, musia ochranári vstúpiť do politiky.“ Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu