reklama

"Reformy" ministerky spravodlivosti

Keď zvíťazí populizmus nad reformami Alebo ako dokáže prevedenie pokaziť dobrý úmysel

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Keď nastúpila v roku 2020 nová ministerka spravodlivosti, mnohí z nás očakávali, že  prispeje k zlepšeniu situácie v tomto rezorte.

Ale ako hovorí príslovie“ nechváľ deň pred večerou“. Oceňujeme snahu ministerky o reformné kroky, ale zdá sa nám, že pri presadzovaní ušľachtilých cieľov absentuje kvalifikovaná analýza a odborná diskusia.

Dôležité pri presadzovaní ušľachtilých cieľov je preskúmať budúce dopady v praxi. Aby prijaté zákony pomohli tam, kde majú.

S odstupom času sa javí, že ministerka Kolíková spolu so svojou predchodkyňou Žitňanskou (pracuje ako poradkyňa na ministerstve) uprednostňuje populistické riešenia namiesto tých správnych.  Spomeniem len niektoré:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. Oddlženie fyzických osôb. Prvý ušľachtilý zámer zjednodušiť oddlženie je z obdobia pôsobenia terajšej ministerky  na poste štátnej tajomníčky za vlády Smeru,  kedy došlo k úprave oddlženia fyzických osôb tak, že doteraz  na to doplácame všetci slušní občania, ktorí splácame svoje úvery a dlhy.

Slovenský systém oddlženia je fakt unikát. Všetky krajiny motivujú občanov v osobnom bankrote aspoň čiastočne splatiť svoje dlhy, kým slovenský systém navádza občanov v oddlžení ako nezaplatiť ani 1€ (97% oddlžení je bez akejkoľvek úhrady aj keď sa oddlžujú občania s príjmom nad 1 500€). Pre veriteľov je síce zavedená možnosť požiadať o zrušenie oddlženia, ale v praxi je to priam nevykonateľné, keďže veriteľ nemá ako preukázať nepoctivý zámer dlžníka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2. Ďalším z príkladov je úprava Nariadenia vlády o rozsahu zrážok zo mzdy. Starí a noví populisti (predseda parlamentu, minister financii, minister práce a ministerka spravodlivosti) sa rozhodli získavať politické body. Pripravili „ exekučnú revolúciu“ , aby občania v exekúcii mali snahu sa zamestnať( už vidím tie húfy ľudí, ktorí 2-5 rokov nepracovali , ako stoja v radoch pred automobilkami a chcú pracovať). Viem komu isto  pomôže tento návrh- občanom, ktorí chcú žiť na úkor ostatných.

Jednému nerozumiem, ak "revolucionári v exekúcii" chceli pomôcť občanom v exekúcii, prečo neupravili zrážky pri exekúciách štátnych inštitúcii- ktorých je paradoxne najviac...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Nechcem byť zlým prorokom, ale mám obavu, že aj súdna mapa bude viac populistická ako reformná.

Ale kiež by som sa mýlil.

 

Autor je viceprezidentom ASINS

Pavol Jakubov

Pavol Jakubov

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Zaujima ma ekonomika a dopady udalosti na ekonomiku. Dlhodobo sa snažím poukazovať na narušenú rovnováhu práv vo vzťahu veriteľ- dlžník. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu