reklama

Možnosť odoprieť vojenskú službu v prípade konfliktu nie je nezmysel.

V minulých dňoch kolovala po internete správa, že do 30. januára má každý občan, na ktorého sa vzťahuje branná povinosť (aj tí, ktorí na vojne neboli), možnosť odoprieť mimoriadnu službu v prípade vojnového stavu. Netrvalo dlho a z rôznych médií sa začali vynárať informácie, ktoré popierajú pravdivosť tohto tvrdenia, opierajúce sa o vyhlásenie samotného Ministerstva obrany. No ak sa človek pozrie do príslušných zákonov, zistí, že nezmysel je, čo tvrdí vláda a médiá.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (42)

Bohužiaľ, v dnešnej dobe sú naše životy natoľko zahlcované množstvom informácií a nepotrebných povinností, že sme si zvykli naše skutočné kompetencie prenechávať na "iných". Vždy je "niekto", kto sa stará o životné prostredie a povie nám, čo treba recyklovať. Tiež sa nájde "niekto", kto sa stará o naše zdravie a povie nám, čo treba jesť. A takisto sa nájde "niekto", kto nám povie, čo je pravda a čomu máme veriť. A kto je vlastne ten "niekto"? Nemali by sme to byť v prvom rade my, kto žije svoj život?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aby sme prešli k veci. Na stránke "Pán občan" http://panobcan.sk/nepremeskajte-30-1-2015-inak-hrozi-ze-budete-musiet-ist-zabijat-ludi-do-vojny/ sa objavila informácia, že každý občan, na ktorého sa vzťahuje branná povinnosť, má možnosť odoprieť výkon mimoriadnej služby do konca januára príslušného roku. V tom prípade by v čase vojny bol povolaný na výkon alternatívnej služby, čiže by priamo nebojoval, ale podielal sa na obrane štátu iným spôsobom, napríklad by poskytoval zdravotnú starostlivosť, sociálnu pomoc.

 Ministerstvo obrany SR na svojej stránke http://www.mod.gov.sk/33808-sk/stanovisko-ministerstva-obrany-sr-k-dezinformaciam-o-odopreti-vykonu-mimoriadnej-sluzby-ktore-sa-siria-internetom/ vydalo stanovisko, v ktorom uvádza, že občan síce môže takéto vyhlásenie podať, ale citujem: "Takéto vyhlásenie sa ale nevzťahuje na obdobie krízovej situácie (núdzový stav, výnimočný stav, vojnový stav, vojna)." Z toho môže človek nadobudnúť pocit, že v prípade vojny mu toto vyhlásenie nebude nič platné, no keď sa pozrieme na § 4 Zákona 569/2005 o alternatívnej službe, nájdeme tam:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

“(1) Občan môže v stave bezpečnosti odoprieť výkon mimoriadnej služby vyhlásením

a) v roku, v ktorom mu vznikla branná povinnosť, alebo

b) v januári každého nasledujúceho roka až do zániku brannej povinnosti podľa osobitného predpisu.

(2) Na vyhlásenie podané po lehote uvedenej v odseku 1 a na vyhlásenie podané v období krízovej situácie sa neprihliada.”

Pre nás je hlavne zaujímavý odsek 2, ktorý hovorí, že sa neprihliada na vyhlásenie podané po lehote v odseku 1, čiže po 31. januári príslušného roku, alebo sa neprihliada na vyhlásenie podané už v čase vojny. Z toho vyplýva, že ak človek podá toto vyhlásenie v čase mieru do 31.januára, bude v prípade potreby povolaný do alternatívnej služby, čiže nebude priamo bojovať. O neplatnosti takéhoto vyhlásenia v čase vojny sa v zákone nič nepíše. Ak vás to zaujíma bližšie, tu sa k danej veci vyjadruje právnik http://www.akhraska.sk/?p=5505 V diskusii pod článkom, sa rieši aj otázka modrej knižky.

Obrázok blogu

O úmysle dezinformovať spoločnosť by sa dalo polemizovať, no každý si môže vyskúšať dať zdielať na facebook odkaz http://panobcan.sk/nepremeskajte-30-1-2015-inak-hrozi-ze-budete-musiet-ist-zabijat-ludi-do-vojny/ a na podiv, sa ako obrázok z náhľadu ukáže článok z topky.sk, že je to blud. V podstate tento počin "niekoho" ma doviedol až sem. (Poznámka: V diskusii som bol upozornený, že daný obrázok sa nachádza aj na spomínanej stránke "Pán občan", takže sa nejedná o žiadny neobvyklý jav. Za mylný dohad sa ospravedlňujem)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je na zvážení každého, ako s informáciou naloží, no hlavné je veriť, že niečo také nebude vôbec potrebné.

Ďakujem všetkým, ktorí sa podielali na šírení tejto informácie,

prajem všetko dobré

Jakub

Jakub Pavlik

Jakub Pavlik

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Život nám prináša rôzne situácie, potrebné na to, aby sme sa v našom chápaní sveta posunuli zas o kúsok ďalej. Snažím sa byť v tejto Škole vzorným žiakom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu