reklama

Trauma z pôrodu a prečo neveriť recenziám na pôrodnice

Každý lekár, zdravotná sestra si zaslúži moju vďaku, keď dokáže pracovať v našich podmienkach a stále sa správa ľudsky.

Trauma z pôrodu a prečo neveriť recenziám na pôrodnice
Moja láska
Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Pôrodnica, v ktorej som rodila stále pridáva príspevky o tom, aká je úspešná. Čelo rebríčku, spokojné rodičky. Usmiate tváre. Prečo mám dojem, že realita je inde? Je to ozaj tak,že ženy sú spokojné alebo sú len ticho a rady,že sa zdravé vratia domov aj s babätkom?

Prečo si teda myslím, že skoro 2 roky som sa z pôrodu spamätávala a nikdy by som do pôrodnice v Žiline už rodiť nešla?

Nepríjemný personál

Áno, veď vieme, naše zdravotníctvo je vyhorené. Ak natrafíte na milé sestry, máte šťastie. Nejdem sa sťažovať na to,že niekto po mne hulákal. To by som asi chcela moc. Pre mňa bolo nepríjemné už to,že na kanyle mi sestra merala tlak alebo do mňa doktorka zaborila 3 prsty pri prehliadke. Ako som sa cítila? Ako znásilnená, nevypočutá, keď som sa ohradila,že to bolí. Keď sa mi daný človek pozrel do očí a robotickým hlasom oznámil,že nech vydržím. Kus mäsa.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pôrod je normálka

Ja chápem,že všetci v nemocnici videli neskutočné množstvo pôrodov. Ale to neznamená, že každá žena, čo príde už rodila a vie, čo ju čaká, vie, kde čo nájde, vie, na čo má v nemocnici nárok.

Rovnako si nemyslím,že to keď sa vám sestra smeje,že kontrakcie sú nič, nech si počkám na pôrod, je normálne.

Poviete si, naše babky porodili a šli do poľa. Ty sa v tom len zbytočne vŕtaš, ale.. doba by mala byť vpred, ženy by mali rodiť v pohodlí,pokoji a vedieť,že sú bezpečí. Je však u nás niečo takéto možné?

Verila som doktorke pri pôrode, nebudem klamať a mala som šťastie. Milšie stvorenie, ktoré ma viedlo týmto procesom si nemôžem ani predstaviť. Pôrod ma bolel menej ako 5 dní trápenia s kontrakciami. 15 minút a bola som so svojou okatou láskou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odstrihnutá

Môj pôrod sa odohrával v čase veľkých pandemických opatrení. Bolo to nanič. Manžel nemohol ísť k pôrodu, nemohol ísť ku mne nikto, kto by mi ukázal viac, potrebovala som oporu. Musím povedať,že sa našla sestrička, ktorá keď mohla prišla a pomohla mi s kojením a povedala mi milé slová, ktoré má podporili. Vďaka nim som si neprišla ako úplná neschopná ženská.

Nátlak na dojčenie

Dcérka po narodení bola drobná, preto ju hneď odo mňa vzali a oznámili mi,že zrejme pôjde do inkubátora, lebo také malé deti nechcú jesť a určite má žltačku. Prvú noc sme boli od seba. Dcérka nakoniec neskončila ani v inkubátore, ani nemala žltačku a jedla úplne normálne. Akurát, že z fľaše, keďže som nedostala možnosť to skúsiť. Preto sa už nechcela namáhať a nakoniec skončila na fľaši. Vážne som sa snažila, lebo to do mňa všetci tlačili.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po mesiaci som prišla o mlieko zo šoku, kedy moja láska skončila na JIS kvôli ochoreniu srdca, ktoré pri prepúšťaní žiaden lekár neodhalil.

Osobne si ale myslím, že ten tlak na dojčenie, články o tom, aká ste krkavčia mater, ak nedojčíte a nejde to, sú na nič. Dobrá mama je aj tá s fľašou. Keď to nejde, tak to nejde. Komu pomôže to trápenie? Alebo hlúpe poznámky?

Najlepšia pôrodnica

Pred pôrodom som ako mnohé pozerala recenzie na pôrodnicu. Vravím si super, tá naša je blízko a má všetko. Milý personál, primára, schopných doktorov, vybavenie, epidurál, izby, správanie... všetko tip top. Veď sa to píše. Prečo teda môj zážitok nebol taký?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Možno preto,že platené poschodie je úplne iné, vždy plné do posledného miesta a rozhodne je to raj na zemi. Deň som tam ležala, tak viem... to sa pred 2 rokmi nedalo povedať o poschodí pre ostane maminy. Ktovie ako to je teraz. (Epiduralka na Slovensku chápem, nemožné.)

Ja celkom chápem, prečo sa nikto nesťažuje na mieste. Človek sa bojí otvoriť ústa, lebo nechce, aby mu niekto robil problémy alebo zbytočne nezneprijemňoval tento pobyt. Ale po ďalších pôrodoch v mojom okolí som počula ozaj málo pochvál.

Dokonalá matka

Aj matka vie vyhorieť. 24/7 pár rokov nikomu nepomôže. Naše média nám nonstop ukazujú, aké máme byť, ako zabudnúť na seba. Preč ide naše zdravie, pocity a psychika. Práve pre to mi možno tak dlho trvalo, kým som cely pôrod v sebe spracovala. Spracovala svoje telo, úlohu a to,že niektoré veci by sa nemali diať, lebo veľa vecí môže ísť aj lepšie.

Ak ste sa rozhodli prečítať si moje pocity, možno si poviete, že som precitlivená. Je to možné, toto obdobie je krásne, ale zároveň plné bolesti, strachu a pocitu neschopnosti. Veľa vecí som nevedela, vo veľa som sa cítila sama a v mnohých som si prišla viac braná ako kus mäsa, nie ako ľudská bytosť.

Nikola Jakubská

Nikola Jakubská

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  128x

"Spisovateľka" á la pokus- omyl, autorský schizofrenik,ročník 92- veľmi dobrá úroda ,veriaca na zázraky a nekonečné možnosti života, vďačná za každú kritiku, vtipná a ľudská v medziach, samozvaný ironik. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu