reklama

Učiteľ nie je "len učiteľ". Kto môže byť viac ako učiteľ?

Nie je učiteľ ako učiteľ. Sú učitelia, ktorí neučia iba preto, že toto je jediné čo vyštudovali, čo vedia. Sú učitelia, ktorí učia srdiečkom, s láskou, žijú školou, žijú spolu so svojou triedou, sú učiteľmi celou svojou dušou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)
ZŠ Golianova ul., Banská Bystrica
ZŠ Golianova ul., Banská Bystrica (zdroj: Petra Jamrichová)

Kde bolo, tam bolo jedno mesto, v tom meste jedna základná škola, v nej jedna trieda, v tej triede pani učiteľka ...

Pani učiteľka Danka. Učí prvý stupeň. Poviete si, takých je tisíce. Nie, nie je takých učiteľov tisíce. Takýchto určite nie. Pani Danka školou doslova žije, napriek tomu, že doma má sama dve malé detičky, ona je v prvom rade dobrá pani učiteľka.

Výnimočná je svojim individuálnym prístupom ku každému žiakovi v triede, a nie je to špeciálna trieda, ani súkromná škola. Je to bežná základná škola a v nej bežná trieda, no pani učiteľka vôbec nie je jedna z mnohých. To, že dokáže deti motivovať k učeniu dokazujú testy, ktoré sa medzi triedami robia. Žiaci v jej triede patria vo svojom ročníku k najlepším. Žiaci pre ňu nie sú len mená zapísané v triednej knihe, sú to žiaci, jej žiaci, rovnocenní partneri. Prežíva s nimi radosti i starosti, aj tie mimo školy, mimo učenia. Veľa sa s nimi rozpráva, každého žiaka z triedy veľmi dobre pozná, vie kto v čom vyniká, pozná všetky ich vlastnosti, to, aký je žiak, aj to, aký je človek, spolužiak či kamarát.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Stále je medzi učiteľmi dosť takých, čo sú k niektorým žiakom v triede zhovievaví, k iným prísni. K niektorým žiakom majú vytvorenú priateľskú atmosféru, k iným chladný prístup. Pani učiteľka Danka berie všetkých žiakov rovnocenne, vie povzbudiť do učenia, motivuje, pomáha. Je primerane prísna, spravodlivo známkuje, rada žartuje, s rodičmi a žiakmi sa stretáva aj mimo školu. Žiakom vytvára v triede príjemné prostredie, zavolať jej na súkromný telefón môžte v ktorúkoľvek hodinu, hocikedy, rada poradí, pomôže. Zároveň od žiakov veľa očakáva a má na nich vysoké nároky. Každý v triede je osobnosť, každý je niečím výnimočný. Vie, že žiak, ktorý nie je dobrý v matematike má iné danosti, každý niečo vie, v niečom vyniká, a presne to sa snaží nájsť a rozvíjať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pani učiteľka Danka učí s láskou, so srdiečkom, celou svojou dušou a učí dobre. Je ľudská, láskavá, taktiež prísna, keď treba. Byť dobrým pedagógom - to sa nedá naučiť na žiadnej pedagogickej škole. To musí byť jednoducho vo Vás.

Dobrý učiteľ ... má dobrý vzťah k žiakom, zaujíma sa o nich, povzbudzuje, motivuje. Je spravodlivý a čestný, má pozitívne myslenie. Vytvára príjemnú atmosféru, má zmysel pre humor. Má veľké nároky na žiakov. Nerobí zo seba neomylného. Dobrý učiteľ vie látku zaujímavo podať. Učiteľstvo je pre neho poslanie. Vie učiť aj bez knižky, bez naučených fráz.

Zlý učiteľ ... je prísny, arogantný, zosmiešňuje, zastrašuje. Nezaujíma sa o problémy žiakov. Považuje sa za najmúdrejšieho. Rozlišuje, má obľúbených žiakov, robí protekcie, je nespravodlivý. Nedokáže povzbudiť, nevie pochváliť, motivovať. Autoritu si buduje rozdávaním zlých známok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tých NAOZAJ UČITEĽOV je málo a o to viac by sme si ich mali vážiť. O to viac, že v dnešnej dobe nie je fakt ľahké byť učiteľom - o tom by vedel rozprávať každý učiteľ. Učiteľ pracuje s najcennejšou vecou - s budúcnosťou. Učiteľ ovplyvňuje našu spoločnosť. Učiteľ nie je "len učiteľ". Kto môže byť viac ako učiteľ?

"Od učiteľov sa niekedy očakávajú zázraky. A keď ich učinia, nikto sa nečuduje". /Marie von Ebner - Eschenbacher/

Mgr. Danke Dvorskej, ktorá učí v základnej škole Golianova ul. v Banskej Bystrici v mene všetkých rodičov a žiakov, ktorých kedy učila, učí a bude učiť ďakujem, že je. Že je učiteľkou s veľkými písmenami. Je SKUTOČNÝM UČITEĽOM, ktorých je dnes málo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Iní povedali:

"Priemerný učiteľ prednáša. Dobrý učiteľ vysvetľuje. Výborný učiteľ ukazuje. Veľký učiteľ inšpiruje". /William Arthur Ward/

"Učiť možno slovami, vychovávať len príkladom". /J.A.Komenský/

"Človeka treba vychovávať preto, že je človekom, nie preto, že sa musí naučiť vyrábať topánky či klince". /W. E. Channing/

"Mali by sme si konečne prestať myslieť, že všetky deti sa potrebujú učiť to isté". /Roge Shank/

"Vzdelanie nám pomáha zarábať viac. Žiaľ práve učitelia nie sú toho dôkazom". /E. C. McKenzie/

"Učitelia učia viac tým, aký sú, než tým, čo hovoria". /K. Menninger/

"Existujú iba dva druhy politických strán: poctivé a nepoctivé. Rozoznáte ich podľa toho, ako podporujú školstvo". /K. H. Borovský/

"Každý žiak je schopný učiť sa, avšak možno nie v ten istý čas a tým istým spôsobom". /George Evans/

"Učivu rozumiete dokonale vtedy, ak ste ho schopný vysvetliť vlastnej babke". /A. Einstein/

"Prvý rok života dieťaťa trávime tým, aby sme ho naučili chodiť a rozprávať. Ďalšie roky mu neustále hovoríme, aby si sadlo a bolo ticho". /Phyllips Diller/

"Niektorí rodičia dokážu plne doceniť prácu učiteľov iba keď celú sobotu leje ako z krhle". /E. C. McKenzie/

"Mali by sme žiakov učiť, ako majú myslieť, a nie, čo si majú myslieť". /Sidney Sugarman/

"Žiadna krajina v modernom svete nemôže byť prvá v biznise, ak je druhá vo vzdelávaní". /G. Brown/

"Ak si myslíte, že vzdelávanie je drahé, mali by ste to vyskúšať bez neho". /Andy McIntyre/

"Zlý učiteľ žiakom hovorí čo vie. Dobrý učiteľ vie, čo hovorí". /Rabi Bunam/

"NAJLEPŠÍ UČITEĽ JE TEN, KTORÝ VYCHOVÁ LEPŠIEHO ŽIAKA, AKO ON SÁM ... "

Petra Jamrichová

Petra Jamrichová

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáMesto pod UrpínomO životeCestopisyPolitika

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu