reklama

Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu.

Žijeme v krajine, kde ak človek 40 rokov zamestnaný a odvádzajúci si odvody dostane vážny zdravotný problém má smolu.

Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi.
Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (109)

Darovať krv chodím viac ako 20 rokov. V NTS SR Nitra ma pozná väčšina personálu. Nikdy ma nenapadlo ísť darovať za peniaze. Žijem v Bratislave, darovať chodím do Nitry, tam som začal a hlavne je tam milý personál. Do Rakúska by bolo bližšie - aj výnosnejšie. Porozmýšľam. Po 62 odberoch (60x krv a 2x plazma) totiž trpko-smutne končím s dobrovoľným darovaním krvi. Uvedomujem si, že „dobrovoľné“ znamená bez nároku. Zároveň „dobrovoľné“ znamená, že je to aj o mojej dobrej vôli. Moja dobrá vôľa skončila !!! Prečo?! Všeobecná zdravotná odmieta preplatiť liečbu môjmu otcovi, ktorá mu preukázateľne pomáha. Na tomto mieste môžete prestať, čítať. Všetko podstatné bolo povedané. Ak ale chcete vedieť ešte pár stručných a smutných detailov, nech sa páči.

Krátka vsuvka a upresnenie - Fero nie je môj biologický otec, je to môj ujo. Osud mi otca nenadelil, vďaka Ferovi som ako malé decko „ovoňal“, aké by to bolo mať otca. Skvelého otca!! Preto ho tak beriem a píšem tieto riadky. Ďalej už len veľmi stručný príbeh s cynickou príchuťou slovenského zdravotníctva.

Minulý rok (2021) mu bol diagnostikovaný karcinóm pažeráka. Operácia. Pažerák aj so žalúdkom sú preč + klasická chemoterapia. Chvíľu sa zdalo, že všetko bude fajn. Po roku na kontrolnom CT sa objavili metastázy. Pľúca, nadobličky, bolesti, Tramal a depresia. Na naliehanie urobená biopsia vyoperovaného nádoru. Sláva !! Tento typ nádoru na 81% reaguje na liek OPDIVO. Smútok !! Tento liek Všeobecná zdravotná poisťovňa neuhrádza. Doba liečby zvyčajne 2 roky. Mesačná dávka stojí 3500 - 4400€. Podľa toho kde a po akej známosti. Dokopy 85 až 105 tisíc euro. Naše priezvisko je Grácz, nie Onasis. Žiaľ.

Od júla 2022 liečbu hradí rodina najmä z vlastných prostriedkov. Ošetrujúci doktor, špička na Slovensku. Každé tri mesiace kontrolné CT. Obe CT preukázali jednoznačné zlepšenie. To ZLEPŠENIE bol taký level, že niektoré nádory zmizli, iné sa zmenšili na polovicu a bolesť v nadobličke, na ktorú už prestával zaberať aj Tramal tiež zmizla úplne. Dnes netreba ani Ibalgin a vrátila sa chuť do jedla. Ošetrujúci lekár napísal do VšZP žiadosť o výnimku. Tri krát. VšZP cynicky zamietla. Tri krát. Blablabla „z dôvodu neprítomnosti uvedeného lieku v zozname kategorizovaných liekov s plnou úhradou na Slovensku“. Hlava XXII šuviks!! Ak by bol liek  preplácaný, tak nežiadame o výnimku. Rozumiete tej zvrátenej perfídnej logike VšZP??!

Smutné zrkadlo slovenského zdravotníctva je hneď za riekou Moravou. U bratov Čechov ti tvoj onkológ povie, že OPDIVO ti predĺži život? Si bez problémov! Onkológ môže liečiť ďalších pacientov a nepísať odvolania a cítiť sa pri tom ako Don Quijote. Prečo? Lebo česká poisťovňa OPDIVO preplatí. To isté v Maďarsku. Bez známostí, bez intervencií - skrátka preplatí. Prečo nie u nás?!!

Žijeme v krajine, kde ak človek 40 rokov zamestnaný a odvádzajúci si odvody dostane vážny zdravotný problém má smolu. Všeobecná zdravotná poisťovňa pokrčí plecami a dovidenia. Ak nemáš peniaze, začni si prikladať hlinu na hruď. Hlina je lacná.

Prepáčte za vulgarizmus, ale neviem to inak napísať, aby to vystihlo podstatu mojich pocitov.. KATEGORICKY SERIEM NA TAKÝTO SYSTÉM !! Odmietam do neho prispievať mojou krvou ak systém je nastavený cynicky a vypočítavo. Ak to má byť takto, nech teda moja krv pomáha Rakúšanom. Za rakúske peniaze za slovenskú krv  pomôžem Slovákovi - krvi mojej krvi. Dobrému človeku s veľkým srdcom. Človeku, ktorý si zaslúži žiť tak dlho, ako mu to ten zhora nadelí... nie ako mu pani z posudkovej komisie zdola zoškrtá !!

Áno, máme aj zbierku. Veľa ľudí (najmä od koní) prispelo a my s pokorou ďakujeme. Tieto riadky však nie sú myslené ako prosba na záver o peniaze. Dobrí ľudia často sami majú málo a žijeme extra ťažkú dobu. Jediné, o čo vás prosím, je zdieľanie. Ak bude tých zdieľaní dosť, možno niečo v nebi (a vo Všeobecnej zdravotnej) sa pohne a na Zem padne hviezda.

video tu, začína od 29 minúty

Grácz Ján

Grácz Ján

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  625x

motorkár, ktorý premýšľa viac než by sa od motorkárov očakávalo Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu