reklama

Generálny sudca SR

Už si to možno mnohí z nás všimli, že na Slovensku vznikla úplne nová a pomerne mocná inštitúcia - Generálny súd

Generálny sudca SR
(Zdroj: Facebookový profil: Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Matovičovú vládu postihli neuveriteľné krízy. To je fakt. Ako sám rád menuje, je ich podľa neho päť až šesť, aj keď by sa dalo polemizovať, či nejde o konjugované dve. Pandémia, inflácia, vojna na Ukrajine, migranti, energetická kríza. Tieto krízy rád pomenováva a často sa prezentuje, ako s nimi hrdinsky bojuje. „Najprotikorupčnejšiu vládu v histórií“ je možné viniť z nezvládnutia kríz spôsobených externými silami. Avšak najväčšiu krízu vytrvalo prehliada – krízu právneho štátu. Najväčšie zlyhanie však urobila v boji s touto internou krízou, keď vytvorila desivého strašiaka demokracie a systému váh a protiváh - Generálneho sudcu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako by to bolo už slovenským prekliatím a tragédiou, jednou z najhrozivejších volieb v NR SR je voľba GP. Pomyselnú latku kvality doslova zakopal Dobroslav Trnka, kým sa ju nepodarilo krvopotne vykopať Radičovou vládou a odovzdať ju profesorovi Čentéšovi, ktorému ju vytrhol z ruky a zahodil do trávy prezident Gašparovič. Ficova vláda zas latku našla a ukázala ju Čižnárovi, ktorý si ju so záujmom niekoľko rokov prezeral, ale nedotkol sa jej. Po rokoch sa tak ocitla latka v rukách niekoho, kto ju aj hodlal použiť. Novopečený GP Žilinka latku víťazoslávne pozdvihol ako meč, aby napokon vytiahol zo svojho vrecka rybičku a vyrezal do nej 363. Číslo, ktoré by sa v symbolike dnešných dní mohlo zamieňať za písmeno Z. Ako sa to mohlo stať? Najväčšiu moc na zmenu mali vtedajší traja najvyšší ústavní činitelia – prezidentka SR, predseda vlády SR a predseda NR SR. A keďže ani jeden kandidát na GP nemal o hlavu navrch od druhého, rozohrala sa vyraďovacia partia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prvý bol na ťahu Matovič. Plnou váhou začal veľmi čudesne a alibisticky podporovať Klimenta, ktorý bol prakticky vyradený z hry, pretože bol sudca, a taktiež Lipšica, ktorý nebol prokurátor ale advokát. Na ťahu bola prezidentka Čaputová, ktorej najviac vadil taktiež Lipšic, lebo bol v minulosti politik. Jediný, kto reálne podporil niekoho, kto sa mohol aj GP stať, bol Kollár. Jeho poradné trio Gučík, Fico a Pčolinskí brothers jednoznačne odporučili voliť Žilinku. Bývalý riaditeľ SIS a obvinený Vladimír Pčolinský sa vyjadril, že najlepšie duo na GP respektíve ŠP by boli Lipšic alebo Žilinka, a to v akomkoľvek poradí. Z tohto vyhlásenia sa stal de facto návod pre Matoviča na uspokojenie všetkých strán. Simulačná tajná voľba v Oľano iba potvrdila dohodu Žilinka-Lipšic a smiešne opustenie kandidáta Klimenta Matovičom štýlom „ja som chcel, ale oni nie“. Jediný odpor tomuto spojeniu kládli v hnutí Za ľudí a čiastočne SaS, ktorí si zvolili radšej Honza a skrz Šeligu a Baránika grilovali Žilinku na verejnom vypočúvaní (čo bola azda posledná Šeligova hviezdna chvíľa). Ďalší dobrí kandidáti, Radičovou vládou zvolený profesor Čentéš, a prokurátor ÚŠP známy z Kočnerových zmeniek Ján Šanta, ostali politicky nepovšimnutí. Aj kvôli predsavzatiu SaS, že pád ďalšej vlády (vtedy) pre nich neprichádzal do úvahy. Ako po voľbách vo februári, aj pri týchto voľbách v parlamente sa takmer instantne ukázalo, že je zle. ĽSNS a Smer, vrátane svojho predsedu, masovo podporili Žilinku za Generálneho prokurátora s celkovým ziskom 132 hlasov. Dobre vidíme? Čo sa to do čerta stalo? Čestných skôr protestných 15 hlasov dostal Honz (čo by sme zaňho teraz dali) a vtedajším premiérom propagovaný sudca Kliment veľkú 0.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Táto voľba prvýkrát ukázala, kto reálne vládne (až doteraz) – premiér Kollár za podpory Smeru a fašistov. Kým antiliberálnou agendou zmanipulovaní dobráci z Oľano poslušne sekundujú mafii a smerujú svoje útoky na posledného protikorupčného partnera, SaS, Fico cez Kollára opäť ovládol kľúčové posty štátu a spravodlivosť sa k nemu nemá ako dostať. Nemá totiž kade. Cez parlament to nešlo pri jeho vydaní, cez Žilinku to nejde pri jeho obvinení. Zrada je dokonca horšia v tom, že do pléna chodia návrhy, ktoré by si hádam ani Ficove vlády nedovolili predložiť (napríklad prokorupčná Tarabova úprava Trestného zákona). Robert Fico má pravdu, keď vraví, že sa právny štát otriasa v základoch. Ale z úplne iných dôvodov, ako tvrdí on. Právny štát sa otriasa preto, lebo z Generálneho prokurátora sa stal sudca s mocou minimálne predsedu senátu odvolacieho súdu najťažších korupčných káuz. Táto funkcia Generálneho sudcu sa dá rozlepiť iba zrušením paragrafu 363. SaS sa po vytriezvení niekoľko krát pokúšala cez bývalu ministerku Kolíkovu a poslanca Baránika zvrátiť chybu, na ktorej sa spolupodieľala. Márne. Pretože to by musel byť prezenčný úplne iný parlament ako ten, ktorý dal Žilinkovi 132 hlasov. A preto sa ešte minimálne rok potrápime s novou funkciou jedného z najmocnejších ľudí v štáte Generálneho sudcu a jeho všemocným zaklínadlom 363.

Ján Bilohuščin

Ján Bilohuščin

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  34
  •  | 
  • Páči sa:  1 219x

Pre dobré fungovanie spoločnosti ako celku je dôležitý záujem každého z nás. Po získaní doktorátu z jadrovej chémie na Prírodovedeckej fakulte UK som pôsobil vo vede a výskume, v jadrovej energetike, či v európskych štruktúrach, avšak vždy mi bola blízka aj politika a veci verejné. Aby totiž veci v odborných odvetviach fungovali správne, musíme sa o to sami pričiniť aj tam, kde sa o tom rozhoduje. Preto sa v nasledujúcich voľbách do NR SR budem uchádzať o Vašu dôveru s číslom 119 na kandidátke SASKY. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu