reklama

Tak ako vyzerajú banky, by mali vyzerať školy a nemocnice

Každý deň prechádzame okolo hypermoderných honosných budov bankových inštitúcii, ktoré rastú ako huby po daždi. Áno, naše peniaze si užívajú luxus, o akom môže naše telo len snívať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (55)

Ostatné dva roky som strávila pomerne veľa času s mojím otcom v nemocniciach. Po náročnej operácii ho previezli na izbu, do ktorej fúkalo, nedalo sa zatvoriť okno ale hlavne posteľ na ktorej človek na pokrají síl po chirurgickom zákroku leží sa podobala mučiacemu nástroju. Čelo postele bolo odtrhnuté a tak sa mu akýsi pseudomatrac posúval stále von z postele. V kŕči a v bolestiach (veď ako sa cíti človek po operácii) sa snažil silou vôle vôbec zostať väčšou časťou tela na lôžku. Stolík na izbe by bol veľkým komfortom a tak boli tašky pacientov pohádzané po zemi a ostatné veci, kde sa dalo. O zvončeku na sestričku snáď len snívať. Dvere do izby sa stále otvárali, nakoľko kľučka už svoju službu dávno vzdala a opraviť niečo bolo v nemocnici väčším snom ako vyhrať v lotérii. Ešteže tam bola stolička spred päťdesiatych rokov. Na chodbe malo okno namiesto skla akýsi kus dreva a vyzeralo to, ako keby ho takto (ne)šikovne opravila sestrička.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Miesto, kde sa ľudia snažia uzdraviť a ktoré by malo byť útulné, optimistické a poskytovať chorému človeku komfort bolo horšie ako mučiareň. Uzdraviť sa v takýchto podmienkach je doslova zázrakom. Prešla som nechtiac viac zdravotníckych zariadení, zo začiatku som si šokovaná takéto perličky fotila, potom som už rezignovala. Všade to isté a ešte horšie. Keby som mala vymenovať všetko, čo som videa a zažila, bolo by to minimálne na trilógiu. Jeden záchod na celé oddelenie, jedna sprcha do ktorej ak sa chcete dostať, musíte vstať o štvrtej a nechať pustenú vodu pol hodinu, aby ste sa osprchovali aspoň vo vlažnej. Samozrejme strieka na všetky strany, lebo batéria už dvadsaťnásobne nadsluhuje. Navyše, je v nej zima ako v ľadovni. Pre chorých ľudí ako stvorené! VIP izby? Dve a beznádejne obsadené.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Povedzte mi, prečo potrebujú byť naše peniaze uložené v takých exkluzívnych priestoroch a chorí ľudia v mučiarňach a kuticiach, do ktorých by ste za normálnych okolností ani nevošli? Akú to má logiku?

Nie, nemám nič proti bankám, ide mi len o akúsi obyčajnú logiku, o rebríček hodnôt v ľudskom živote. Banky len zrkadlia myslenie spoločnosti. Peniaze sú všetko...

Alebo sa pozrime na školy. Nevidela som na Slovensku peknú školu. Päťdesiat a viacročné budovy vyzerajú veľmi odpudivo a hrôzostrašne. Prečo sú naše peniaze v takých krásnych priestoroch a naše deti chodia do štrašidelných budov? Ako sa tam majú s chuťou učiť a tešiť sa na život, získavať prvé návyky povinností, motiváciu? Boli ste niekedy na školskom záchode? Nuž radšej ani nechoďte...Prečo moje dieťa musí chodiť na takú toaletu a nie na WC ako v banke?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Možno je to preto, lebo dôležité rozhodnutia robia ľudia, pre ktorých sú peniaze viac ako zdravie, viac ako deti, vzdelanie či ľudská dôstojnosť.

Ľudia, ktorí nie sú šťastní a tak sa snažia ten pocit nájsť. Zdolávať vyššiu a vyššiu métu. Akokoľvek! Veď šťastný je človek len vo veľkom aute, luxusnom hoteli, s exkluzívnou milenkou...si všetci myslíme....Prvý ukradnutý milión, druhý, tretí... a ten vytúžený pocit stále neprichádza. Ďalšie auto, ďalší dom, ďalšie milenky, ďalšie firmy a stále nič...ak, tak len nachvíľu náznak vytúženej emócie....inak len pocit prázdnoty, nešťastia, neutíchajúceho hladu, nespavosť...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale na to všetko je veľmi jednoduchý recept - dať tomu, čo človek robí zmysel. Nie nezmysel! Nezmysel je mať peniaze na zlatej tácke a zmysel má robiť niečo, čo má zmysel. A ten pocit potom príde...hlboký a nezlomný. Žiadny ukradnutý milión nedá nikomu taký pocit šťastia ako milión na tom správnom mieste. 

Janette Sucha

Janette Sucha

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pozorovateľka života Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu